Πουνάκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 27°37′N 89°52′E / 27.617°N 89.867°E / 27.617; 89.867


སྤུ་ན་ཁ་
Πουνάκα
Το Πουνάκα Τζονγκ και το Μο Τσου
Συνταγμένες: 27°37′N 89°52′E
Χώρα: Μπουτάν
Περιφέρεια: Πουνάκα
Ζώνη: Κεντρική

Η Πουνάκα (τζόνγκα: སྤུ་ན་ཁ ་) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση πόλη του Μπουτάν μετά την πρωτεύουσα της χώρας, Τιμπού. Είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πουνάκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πουνάκα ήταν πρωτεύουσα του Μπουτάν ουσιαστικά μέχρι το 1955, όταν μεταφέρθηκε η έδρα της κυβέρνησης στην Τιμπού, με την τελευταία να ανακηρύσσεται και τυπικά νέα πρωτεύουσα το 1961.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πουνάκα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Κεντρικής ζώνης. Βρίσκεται 72 χιλιόμετρα μακρυά από την Τιμπού, απόσταση για την οποία απαιτούνται οδικώς περίπου τρεις ώρες με αυτοκίνητο. Την πόλη διασχίζουν δύο ποτάμια, ο Μο Τσου και ο Πο Τσου[1]. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Πουνάκα είναι ήπιο το χειμώνα και πολύ ζεστό το καλοκαίρι.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πουνάκα παράγεται κατά κύριο λόγο ρύζι. Καλλιεργείται κυρίως στην Κοιλάδα της Πουνάχα, την οποία διαρρέουν οι ποταμοί Μο Τσου και Πο Τσου. Στους ποταμούς αυτούς καλλιεργείται κόκκινο και άσπρο ρύζι.

Ρίτσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ρίτσα, που σημαίνει πρόποδες του λόφου, είναι χωριό στην Πουνάκα. Εκεί τα σπίτια είναι πλινθόχτιστα με πέτρινα θεμέλια. Κάθε σπίτι έχει δύο ορόφους. Περιβάλλονται από κήπους και ορυζώνες. Στους κήπους καλλιεργούνται κυρίως φρούτα, όπως πορτοκάλια, παπάγια και οργανικά λαχανικά. Πρόσφατα η αγροτική εργασία εκσυγχρονίστηκε με τη χρήση μηχανικών αρότρων αντί για βόδια για το όργωμα, κάτι που αύξησε την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών, κάνοντας τη Ρίτσα ένα σύγχρονο ορυζοπαραγωγό χωριό του δυτικού Μπουτάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Τσου" σημαίνει ποταμός

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]