Πλατανοειδή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλατανοειδή
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
80Ma
Cretaceous - Recent
Plantanus × hispanica
Plantanus × hispanica
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Υφομοταξία: Αμαμηλιδίδες (Hamamelididae)
Τάξη: Αμαμηλιδώδη (Hamamelidales)
Οικογένεια: Πλατανοειδή (Platanaceae)
T. Lestib.
Γένη

Τα Πλατανοειδή ή Πλατανίδες (Platanaceae) είναι μια οικογένεια αγγειόσπερμων φυτών. Έχει αναγνωριστεί από σχεδόν όλους τους επιστήμονες και συχνά αναφέρεται ως «οικογένεια των πλατάνων». Το όνομα «πλάτανος» αναφέρεται σε μία επιστολή του Πλίνιου του Νεότερου προς Δομίτιο Απολλινάριο για την περιγραφή της Tuscan Villa, που βρισκόταν κοντά στην Τοσκάνη κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

49 mya Απολιθωμένο φύλλο του είδους Maginitiea gracilis από το όρος Κλοντάικ στην Ουάσινγκτον.

Το μοναδικό είδος της οικογένειας αυτής είναι ο Πλάτανος, που περιλαμβάνει έντεκα υποείδη ψηλών δέντρων, που βρίσκονται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Το υβρικικό είδος πλάτανος του Λονδίνου καλλιεργείται σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύστημα APG II του 2003 δίνει τη δυνατότητα κατάταξης της οικογένειας αυτής στη μεγαλύτερη οικογένεια των Πρωτεοειδών (Proteaceae), ή ως ανεξάρτητης οικογένειας. Κατά το APG II, η οικογένεια αυτή τοποθετείται στην τάξη των Πρωτεωδών (Proteales), στην ομοταξία των ευδικότυλων (eudicots), διαφέροντας σε λίγα σημεία από το Σύστημα APG του 1998.

Το Σύστημα Cronquist του 1981 τοποθετούσε την οικογένεια στην τάξη Αμαμηλιδώδη (Hamamelidales), στην υφομοταξία Αμαμηλιδίδες (Hamamelididae), στην ομοταξία Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida).

Τα συστήματα Dahlgren και Θορν (1992) αναγνώριζαν επίσης την οικογένεια αυτή και την τοποθετούσαν στην τάξη Αμαμηλιδώδη (Hamamelidales), στην υπερτάξη Rosanae, στην υφομοταξία Δικοτυλήδονα (Magnoliidae).

Το Σύστημα Έγγλερ, στην ενημέρωσή του το 1964, αναγνώριζε επίσης την οικογένεια, τοποθετώντας την στην τάξη Ροδώδη (Rosales), στην υφομοταξία Αρχιχλαμύδες (Archichlamydeae) της ομοταξίας Δικοτυλήδονα.

Το Σύστημα Βέτσταιν, με την τελευταία ενημέρωσή του το 1935, αναγνώριζε την οικογένεια και την τοποθετούσε στην τάξη Αμαμηλιδώδη (Hamamelidales), στις Μονοχλαμύδες (Monochlamydeae), στην υφομοταξίας Χωριστοπέταλα (Choripetalae) της ομοταξίας Δικοτυλήδονα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]