Πηγή Τετρακώμου Άρτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°18′35.50″N 21°12′58.68″E / 39.3098611°N 21.2163000°E / 39.3098611; 21.2163000

Πηγή
Πηγή is located in Greece
Πηγή
Πηγή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
Περιφερειακή ΕνότηταΆρτας
ΔήμοςΚεντρικών Τζουμέρκων
Δημοτική ΕνότηταΑθαμανίας
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΆρτας
Υψόμετρο600
Πληθυσμός51 (2011)

Η Πηγή είναι ένα μικρό ορεινό χωριό βορειοδυτικά της πόλης της Άρτας. Bρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τετράκωμο και Καλεντίνη. Υπάγεται στον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και απέχει 45 χιλιόμετρα από την Άρτα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Πηγή είναι ένα μικρό σε έκταση χωριό. Τα σπίτια είναι λιγοστά καθώς δεν έχει και μεγάλο αριθμό κατοίκων. Πολύ όμορφο χωριό με την γοητεία της άθικτης φύσης να προκαλεί δέος. Οι άνθρωποι και το περιβάλλον έχουν μια αρμονική σχέση καθώς δεν παρεμβαίνουν σε αυτό ασυνείδητα, αλλά παίρνουν μόνο τα αναγκαία. Έτσι η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής είναι άθικτη. Με την παρουσία σου στο χωριό δεν μπορείς να μην ξεχωρίσεις τα πελώρια έλατα και τα άλλα κωνοφόρα δέντρα. Τα πολλά χωράφια του χωριού σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε πεδιάδα, και το χωριό φημίζεται για το εύφορο έδαφός του. Το χωριό αποτελεί οροπέδιο και χωρίζεται στην μέση από έναν παραπόταμο του Αράχθου. Σχετικά με τα σπίτια, αυτά βρίσκονται θεωρητικά κοντά το ένα με το άλλο και το κυριότερο, κεντρικότερο σημείο του χωριού είναι το καφενείο που λειτουργεί και ως παντοπωλείο. Εκεί μαζεύονται οι κάτοικοι του χωριού τα βράδια κυρίως. Τέλος στην είσοδο του χωριού δεσπόζει μια πέτρινη πηγή που παλιότερα χρησιμοποιείτο ως μονάδα ύδρευσης.

Κλιματικές συνθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει ορεινό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι θερμά με λίγες βρόχες. Όμως οι χειμώνες είναι ψυχροί, με πολλές κακοκαιρίες, καθώς δεν λείπουν οι καταρρακτώδες βροχές και το χαλάζι. Λιγοστές είναι περιπτώσεις με χιονόπτωση, χωρίς να λείπουν τα χιόνια όμως. Δεν ταλαιπωρείται το χωριό από ισχυρούς ανέμους λόγω των βουνών που το περιβάλλουν αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων λόγο του μαλακού εδάφους που έχει, το οποίο μπορεί να παρασύρεται εύκολα από τα νερά της βροχής. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά καταστροφής ιδιοκτησιών από πελώριους βράχους. Όλες αυτές οι καταστροφές προκαλούν ζημιές στα χωράφια των κατοίκων. Οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 20 βαθμούς C και τον χειμώνα πέφτουν και κάτω από το μηδέν.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50. Όμως υπάρχουν και άλλοι που έχουν ιδιοκτησίες και κατοικούν εκεί κυρίως τα καλοκαίρια. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Υπάρχουν όμως και άξιοι τεχνίτες και άνθρωποι των τεχνών. Οι κάτοικοι θεωρούνται ικανοί κτίστες αφού τα σπίτια τους τα έχουν κατασκευάσει μόνοι τους, καθώς ήταν δύσκολο σε συνεργία να πάνε εκεί πάνω. Να προσθέσω ότι ιδίως οι παλιοί κάτοικοι είχαν ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Ακόμη οι περισσότεροι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και καλοπροαίρετοι. Τέλος μια από τις πιο παλιές οικογένειες του χωριού, είναι η οικογένεια των Κατσελέων.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Πηγή Τετρακώμου ήταν ένα μικρό χωριό το 1700. Αυτό φαίνεται, καθαρά από το φόρο που πλήρωναν τότε οι κάτοικοι στους Βενετούς το 1696. Οι Τούρκοι δεν μπορούν την εποχή αυτή να προστατέψουν τους Αρτινούς από τους ληστές και τις επιδρομές. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Άρτας καταφεύγουν για προστασία στους Βενετούς που κατέλαβαν την Πρέβεζα και είχαν Προξενείο στην Άρτα. Η συμφωνία Αρτινών-Βενετών έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1695. Το χωριό μετά από μεγάλες χρονικές περιόδους άρχισε να μεγαλώνει καθώς άρχιζαν να καταφθάνουν κυνηγημένοι κυρίως από Τούρκους, από διάφορες περιοχές στα Τζουμερκοχώρια και τα Ραδοβύζια. Η κατάσταση αυτή μαρτυρεί από μόνη της ότι οι Tετρακωμίτες είναι σχεδόν στο σύνολο τους ξενόφερτοι. Επίσης η Πηγή Τετρακώμου λειτούργησε ως καταφύγιο των ανταρτών, από το οποίο ξεκινούσαν τις εξορμήσεις τους. Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από τη μεγάλη πέτρινη πηγή που υπάρχει στην είσοδο του.