Περπερικόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περπερικόν
Ερείπια της παλαιάς πόλεως του Περπερικού.
Τοποθεσία στη Βουλγαρία
Τοποθεσία στη Βουλγαρία
ΤοποθεσίαΕπαρχία του Καρντζαλί, Βουλγαρία
ΠεριοχήΘράκη
Συντεταγμένες41°42′53″N 25°27′55″E / 41.71472°N 25.46528°E / 41.71472; 25.46528Συντεταγμένες: 41°42′53″N 25°27′55″E / 41.71472°N 25.46528°E / 41.71472; 25.46528
ΕίδοςΟικισμός
Σημειώσεις
ΚατάστασηΕρειπωμένο

Η παλαιά θρακική πόλη του Περπερικόν (βουλγαρικά: Перперикон‎‎) βρίσκεται στην ανατολική Ροδόπη, σε απόσταση 15 χμ βορειοανατολικά της σημερινής πόλης της Καρτζαλί στη Βουλγαρία, πάνω σε έναν βραχώδη λόφο ύψους 470 μέτρων, ο οποίος θεωρείται ότι είχε χαρακτήρα ιερό. Το χωριό του Γκόρνα Κρεπόστ («Άνω Φρούριο») βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, ενώ ο χρυσοφόρος ποταμός Περπέρεσκα κυλά πλησίον αυτού. Το Περπερικόν είναι το μεγαλύτερο μεγαλιθικό σύμπλεγμα των Βαλκανίων.

Πιστεύεται ότι ο περίφημος Ναός του Διονύσου βρίσκεται σε αυτή την τοποθεσία.[1] Ένα κέντρο υποδοχής επισκεπτών βρίσκεται υπό κατασκευή με συνολικό προϋπολογισμό 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Νικολάι Οφτσάροφ ξεκίνησε το έργο των ανασκαφών στο Περπερικόν το 2000, όπου και ανακάλυψε τα ερείπια του αρχαίου οικοδομικού συγκροτήματος.[3]

Η πρώτη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή χρονολογείται στο 5.000 π.Χ. Τα πρώτα ίχνη πολιτισμού στον λόφο χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, ενώ τα κεραμικά που βρέθηκαν στον χώρο χρονολογούνται στις αρχές της Εποχής του Χαλκού, καθώς και ο εντυπωσιακός κυκλικός βωμός, σχεδόν 2 μέτρα σε διάμετρο, ο οποίος είναι σκαλισμένος στον βράχο. Στο Περπερικόν, σε απόσταση δώδεκα ημερών από τη θάλασσα, ο Μέδοκος αυτοανακυρήχτηκε βασιλιάς της Θράκης μετά τον θάνατο του Σιτάλκης το 424 π.Χ., ωστόσο απέτυχε να διατηρηθεί στην εξουσία.[4]

Χρονολογούμενα από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μεγάλο πολυόροφο παλάτι και ένα επιβλητικό φρούριο τα οποία χτίστηκαν γύρω στον λόφο, με τοίχους πάχους έως 2,8 μ. Ναοί και συνοικίες κατοικιών επίσης κατασκευάστηκαν εντός του φρουρίου. Το μεγαλιθικό σύμπλεγμα εγκαταλείφθηκε σε κατάσταση ερειπίου και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της ιστορίας.

Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία (Καθεδρικός)

Ένας εκκλησιαστικός άμβωνας ανακαλύφθηκε από Βούλγαρους αρχαιολόγους στην κορυφή του θρακικού βραχώδους ιερού στις 10 Σεπτεμβρίου 2005. Πιστεύεται ότι πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη τέτοιου είδους στη Βουλγαρία. Ο άμβωνας το πιθανότερο είναι να κατασκευάστηκε προς τον 4ο αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 5ου αιώνα στη διάρκεια της βασιλείας του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ονώριου και συνέπεσε με την περίοδο του εκχριστιανισμού των Θρακών της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπης.

Έχει τη μορφή μονόκλιτης βασιλικής μήκους 16,5 μέτρων, η οποία είναι και η συνηθέστερη μορφή των χριστιανικών ναών της πρωτοχριστιανικής περιόδου. Ο άμβωνας, ο οποίος έχει παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστος από το πέρας του χρόνου, είναι πλούσια διακοσμημένος με πέτρινα σκαλιστά διακοσμητικά στοιχεία. Ένας αετός με ανοιχτά φτερά είναι καθαρά ορατός στην πέτρα. Φέρει επίσης πέντε επιγραφές στα ελληνικά,[5] το νόημα των οποίων δεν έχει ακόμη ερμηνευτεί, ωστόσο αρχαιολόγοι εικάζουν ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για λειτουργικούς ψαλμούς.

Μία υπόθεση υποστηρίζει ότι η εκκλησία παρέμεινε στη θέση της έως τον 14ο αιώνα, όταν και καταστράφηκε από τους Οθωμανούς εισβολείς. Εκείνη την περίοδο περίπου, η εκκλησία σφραγίστηκε και εγκαταλείφθηκε.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πέρπερεκ Κνολ στη Νήσο Λίνινγκστον στα Νότια Σέτλαντ Νησιά της Ανταρκτικής έχει πάρει την ονομασία του από τον οικισμό του Πέρπερεκ, ώστε αυτός να σχετίζεται με την ιερή θρακική πόλη του Περπερικού.

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Medieval Archaeological Complex Perperikon – town of Kardzhali». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. Standart. «New Tourist Center to Be Built in the Rhodopes». Standart, Arts & Culture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2011. 
  3. Bulgarian Archaeologist Shows Off Perperikon Finds, 18 Οκτωβρίου 2010
  4. Christopher Webber and Angus McBride, The Thracians 700 BC-AD 46 (Men-at-Arms), 2001, page 6: "... after Sitalkes' death, Xenophon would find that Medokos (based at Perperikon, twelve days' journey inland from the sea) called himself the king of Thrace. Medokos however was unable to stop Seuthes..."
  5. Ivan J Jordanov, Corpus of Byzantine seals from Bulgaria, vol. 2 ISBN 954915873X, 2003

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]