Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης)

Συντεταγμένες: 48°31′28″N 9°03′34″E / 48.5244°N 9.0595°E / 48.5244; 9.0595

Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν
Εberhard Karls Universität Tübingen
ΡητόAttempto!
Ίδρυση1477
ΠρύτανηςBernd Engler
Φοιτητές27.132
ΤοποθεσίαΤύμπινγκεν, Γερμανία, Γερμανία
Ιστότοποςhttp://www.uni-tuebingen.de/

Το Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (γερμανικά: Εberhard Karls Universität Tübingen, κυριολεκτικά: Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης) βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας. Είναι ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας και της Ευρώπης γενικότερα, με έτος ίδρυσης το 1477 και σε αυτό φοιτούν περί τους 27.000 φοιτητές. Πρόσφατα, το έτος 2012, εντάχθηκε στα ελίτ πανεπιστήμια της Γερμανίας για την πληθώρα των πολλά υποσχόμενων ερευνητικών του προγραμμάτων. Είναι το πανεπιστήμιο με τις μεγαλύτερες αναλογικά οικονομικές εισροές από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών του.

Oι ονομαστοί θεολόγοι Χαίλντερλιν, Χέγκελ και Μελάγχθων, καθώς και ο θεολόγος και φιλόσοφος Σέλινγκ φοίτησαν και μετέπειτα δίδαξαν εκεί. Άλλες διάσημες προσωπικότητες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν είναι ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός Κέπλερ (θεολογία), οι βασιλείς του Οίκου της Βυρτεμβέργης Γουλιέλμος Β΄, Κάρολος Α΄ και Αλβέρτος (όλοι νομικά), ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Ρουμανίας (νομικά), ο ιατρός Αλοΐσιος Άλτσχαϊμερ που περιέγραψε την ομώνυμη νόσο, ο πολιτικός Μάνφρεντ Ρόμμελ, γιός του στρατάρχη του Γ΄ Ράιχ Έρβιν Ρόμελ (νομικά), ο Γερμανός πολιτικός Κίζινγκερ (παιδαγωγική), ο Πάπας Βενέδικτος (θεολογία), ο Γερμανός μαρξιστής φιλόσοφος Μπλοχ, ο Γερμανός αρχαιολόγος Γιοάχιμ Χαν, αλλά και ο Έλληνας φιλόλογος Ιωάννης Κακριδής. Πνευματικά τέκνα του πανεπιστημίου αποτελούν και πολλοί νομπελίστες: Φυσικής ο Μπράουν, Χημείας ο Βρετανός Ράμσεϊ και οι Γερμανοί Μπούχνερ, Μπούτεναντ, Βίτιγκ και Μίχελ, Φυσιολογίας και Ιατρικής οι Γερμανοί Σάκμαν, Νύσλαϊν-Φόλχαρντ και Μπλόμπελ.

Στην τελευταία αξιολόγηση των πανεπιστημίων[1], έλαβε την θέση 47 σε όλο τον κόσμο στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, χωρίς σε αυτή την αξιολόγηση να προσμετράται η έρευνα που γίνεται κατά κύριο λόγο εκτός του πανεπιστημίου (ερευνητικά ιδρύματα), αλλά σε άμεση σύνδεση με αυτό. Με βάση την τελευταία αυτή ακαδημαϊκή αξιολόγηση είναι μακράν το καλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας στον τομέα επίδρασης της διεξαγόμενης έρευνας στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών (βιβλιογραφικές αναφορές-citations) με 63,1% και μέσα στα πρώτα 20 πανεπιστήμια του κόσμου με βάση αυτό το κριτήριο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιό κτίριο του ιδρύματος

Το Πανεπιστήμιο του Tübingen ιδρύθηκε το 1477 από τον Κόμη Eberhard V (Eberhard im Bart, 1445–1496), όπου έγινε αργότερα ο πρώτος Δούκας της Βυρτεμβέργης, πολιτικός και εκκλησιαστικός μεταρρυθμιστής που ίδρυσε το σχολείο αφού απορροφήθηκε στην αναγεννησιακή εκμάθηση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ιταλία. Ο πρώτος πρύτανης του ήταν ο Johannes Nauclerus.

Το σημερινό του όνομα απονεμήθηκε σε αυτό το 1769 από τον Δούκα Κάρολο Ευγένιο της Βυρτεμβέργης, ο οποίος πρόσθεσε το πρώτο του όνομα στο όνομα του ιδρυτή. Το πανεπιστήμιο έγινε αργότερα το κύριο πανεπιστήμιο του βασιλείου της Βυρτεμβέργης. Σήμερα, είναι ένα από τα εννέα κρατικά πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από τη γερμανική ομοσπονδιακή πολιτεία Baden-Württemberg.

Ναζιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο έπαιξε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες νομιμοποίησης των πολιτικών του Τρίτου Ράιχ ως «επιστημονικές». Ακόμη και πριν από τη νίκη του Κόμματος των Ναζί στις γενικές εκλογές του Μαρτίου του 1933, δεν υπήρχαν σχεδόν κανένας υπάλληλος Εβραϊκής καταγωγής, ενώ υπήρχαν ελάχιστοι Εβραίοι φοιτητές. Ο φυσικός Χανς Μπέτε απολύθηκε στις 20 Απριλίου 1933 λόγω «μη-Αριακής» καταγωγής. Ο καθηγητής θρησκευτικών Traugott Konstantin Oesterreich και ο μαθηματικός Erich Kamke αναγκάστηκαν να πάρουν πρόωρη συνταξιοδότηση, πιθανότατα και στις δύο περιπτώσεις λόγω της «μη-Αριακής» καταγωγή των συζύγων τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]