Παναγιώτης Ραφτόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Παναγιώτης Ραφτόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Ραφτόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1873
Λήμνος
Θάνατος10  Ιουλίου 1957
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΛαϊκόν Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Λέσβου)

Ο Παναγιώτης Ιωάν. Ραφτόπουλος (1873-1957), ιατρός από το Κάστρο Λήμνου (σημερινή Μύρινα), διετέλεσε Δήμαρχος Κάστρου Λήμνου (1916-1918) και βουλευτής με το Λαϊκόν Κόμμα την περίοδο 1935 ως 1936 στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος γεννήθηκε το 1873 στη Λήμνο. Έκανε ιατρικές σπουδές και στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα Κάστρο (σημερινή Μύρινα), όπου ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα. Ήταν πολύ αγαπητός και συχνά το ιατρείο του λειτουργούσε και ως φαρμακείο, το οποίο για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν υπήρχε στη Λήμνο.

Από ενωρίς άρχισε να ασχολείται με τα κοινά. Την περίοδο 1901-1904 είχε εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εκπαιδευτηρίων και το 1906 μετείχε στη Συντακτική Επιτροπή αναθεώρησης του Επαρχιακού Κανονισμού Λήμνου, μαζί με άλλους οκτώ επιφανείς κατοίκους της λημνιακής κοινωνίας. Το ίδιο έτος μετείχε της επιτροπής ανέγερσης του «Στράφτειου Νοσοκομείου», το οποίο τελικά δεν ανεγέρθηκε.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1912 εκλέχτηκε αντιπρόσωπος (μουχτάρης) της συνοικίας Βαρουσίου της πρωτεύουσας στην Επαρχιακή Συνέλευση για την υπόδειξη υποψηφίου βουλευτή για το Οθωμανικό Κοινοβούλιο, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξει τον Χαρίλαο Χαραλαμπίδη, εκλεκτό του πατριαρχείου. Βέβαια η εκλογή δεν πρόλαβε να πραγματοποιηθεί, αφού στις 8 Οκτωβρίου το νησί ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στόλο.

Toν Ιούνιο του 1916 ανέλαβε Δήμαρχος Κάστρου Λήμνου, θέση στην οποία έμεινε ως τον Ιούνιο του 1918, όταν με νόμο καταργήθηκε ο παλιός ευρύς Δήμος Κάστρου (που περιλάμβανε πολλά χωριά) και μετατράπηκε σε Κοινότητα Κάστρου Λήμνου.

Το 1921 εκλέχτηκε πρόεδρος της Παλλημνιακής Επιτροπής, η οποία ανέλαβε να διαχειριστεί την κοινοτική περιουσία. Ο Ραφτόπουλος παρέμεινε πρόεδρος της Επιτροπής, και του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου που την διαδέχθηκε το 1927, για πολλές δεκαετίες, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Λήμνου, όταν αυτό ιδρύθηκε το 1939. Τον Οκτώβριο του 1924 μετείχε στην προσπάθεια ίδρυσης του Λημνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, του πρώτου αθλητικού-πολιτιστικού σωματείου που ιδρύθηκε στη Λήμνο, και ήταν μέλος στο πρώτο Δ.Σ. του σωματείου. Τον Αύγουστο του 1925 μετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Λήμνου.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935, στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου, με το Λαϊκόν Κόμμα. Στις εκλογές αυτές το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου απείχε. Λόγω αυτού του γεγονότος και λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος το Λαϊκόν Κόμμα κέρδισε και τις οκτώ έδρες στο νομό Λέσβου, αφού ήρθε πρώτο κόμμα στο νομό με 19.746 ψήφους. Έτσι εκλέχτηκαν όλοι οι υποψήφιοι, χωρίς να λάβουν σταυρό προτίμησης.

Όμως, έξι μήνες αργότερα προκηρύχτηκαν νέες εκλογές, για τις 26 Ιανουαρίου 1936, αυτή τη φορά με απλή αναλογική. Ο Ραφτόπουλος ήταν πάλι υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου. Αυτή τη φορά δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού με 925 ψήφους κατετάγη τελευταίος (όγδοος) στο συνδυασμό, από τον οποίο εκλέχτηκαν οι δύο πρώτοι. Μεταπολεμικά δεν πολιτεύτηκε ξανά.

Ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος απεβίωσε στις 10 Ιουλίου 1957 στην Αθήνα. Είχε ένα γιο, τον Ιωάννη, επίσης ιατρό και μια κόρη (σύζ. Θεοφάνη Καραβία).

Ιωάννης Π. Ραφτόπουλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος δεν πολιτεύτηκε. Το 1951 προώθησε στην πολιτική, χωρίς επιτυχία, τον γιο του Ιωάννη Ραφτόπουλο, που ήταν ιατρός στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ο Ιωάννης Ραφτόπουλος υπήρξε υποψήφιος στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός του Παπάγου στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου-Λήμνου. Με 1.553 ψήφους (1.102 από τη Λήμνο) κατέλαβε την μη εκλόγιμη έκτη θέση του συνδυασμού που εξέλεξε μόνον δύο βουλευτές στο νομό. Ο Ι. Π. Ραφτόπουλος δεν πολιτεύτηκε ξανά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Πολιτικά της Λέσβου 1915-1936", Αιολικά Χρονικά Δ΄, Μυτιλήνη 2002, σελ. 97-138.
  2. Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Πολιτικά της Λήμνου 1946-1964", Αιολικά Χρονικά Η΄, Μυτιλήνη 2006, σελ. 191-196.
  3. Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Πολιτικά νομού Λέσβου, επισκόπηση-πίνακες", Αιολικά Χρονικά Ι΄, Μυτιλήνη 2008, σελ. 57-73.
  4. Γεώργιος Θ. Παπαπαναγιώτου, "Οι βουλευτές του νομού Λέσβου 1915-1964", Αιολικά Χρονικά ΙΑ΄, Μυτιλήνη 2009, σελ. 76-116.
  5. Θ. Μπελίτσου, "Τα Κοινοτικά Σχολεία της Λήμνου", Αθήνα 1997.