Πακία Μαρκιανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πακία Μαρκιανή
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Θάνατος186
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣεπτίμιος Σευήρος
ΤέκναSeptimia Major
Septimia Minor
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πακία Μαρκιανή, λατιν.: Paccia Marciana ήταν η πρώτη σύζυγος του Σεπτίμιου Σεβήρου, που αργότερα έγινε Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Παντρεύτηκαν περίπου το 175 και απεβίωσε από φυσικές αιτίες γύρω στο 186.

Όνομα και γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά της δείχνει τους συνδέσμους της με δύο Ρωμαϊκά γένη, των Πακίων και των Μαρκίων· το τελευταίο περιλάμβανε την Ουλπία Μαρκιανή, μεγαλύτερη αδελφή του Αυτοκράτορα Tραϊανού. Καταγόταν από τη Μεγάλη Λέπτιδα και είχε καταγωγή από την Καρχηδόνα ή τη Λιβύη, δεν είναι κάτι άλλο γνωστό γι' αυτήν. Ο Σ. Σεβήρος πιθανώς τη συνάντησε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως legatus (αντιπρόσωπου) υπό τον θείο του. Δεν την αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, αν και αργότερα την τίμησε με αγάλματα, όταν έγινε Αυτοκράτορας.

Αμφισβητούμενο ζήτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιστορία των Αυγούστων ισχυρίζεται ότι η Mαρκιανή και ο Σεβήρος είχαν δύο κόρες, αλλά η ύπαρξή τους δεν πιστοποιείται κάπου αλλού. Φαίνεται ότι ο γάμος δεν παρήγαγε επιζώντα παιδιά, παρά το ότι διάρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο Aυρήλιος Βίκτωρ, ο Eυτρόπιος και ο άγνωστος συγγραφέας της Eπιτομής των Καισάρων δηλώνουν ότι αυτή και όχι η δεύτερη σύζυγος τού Σεβήρου Ιουλία Δόμνα, ήταν η μητέρα του Καρακάλλα· ωστόσο αυτό τώρα απορρίπτεται και πιστεύεται ότι συνδέεται με τους ισχυρισμούς τους ότι η Ι. Δόμνα παντρεύτηκε την Καρακάλλα. [1] Η Ι. Δόμνα είναι ευρέως αποδεκτή ως μητέρα τόσο του Καρακάλλα, όσο και του μικρότερου αδελφού του Γέτα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Aurelius Victor 21: 2-3; Eutropius 8,20,1; Epitome de Caesaribus 21.5.