Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακες Γκελ-Μαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Πίνακες Γκελ-Μαν[1], οι οποίοι αναπτύχθηκαν από τον Μάρεϊ Γκελ-Μαν, είναι ένα σύνολο από οκτώ γραμμικά ανεξάρτητους 3×3 ερμιτιανούς πίνακες χωρίς ίχνη που χρησιμοποιούνται στη μελέτη της ισχυρής αλληλεπίδρασης στη σωματιδιακή φυσική. Καλύπτουν την άλγεβρα Λι της ομάδας SU(3) στην καθοριστική αναπαράσταση.

Αυτοί οι πίνακες είναι χωρίς ίχνη, ερμιτιανοί και υπακούουν στη σχέση ορθοκανονικότητας του επιπλέον ίχνους, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν μοναδιαία στοιχεία της ομάδας πινάκων του SU(3) μέσω του εκθετικοποίησης.[2][3] Αυτές οι ιδιότητες επιλέχθηκαν από τον Γκελ-Μαν επειδή στη συνέχεια γενικεύουν με φυσικό τρόπο τους πίνακες Πάουλι για το SU(2) στο SU(3), οι οποίοι αποτέλεσαν τη βάση για το μοντέλο κουάρκ του Γκελ-Μαν.[4] Η γενίκευση του Γκελ-Μαν επεκτείνεται περαιτέρω στο γενικό SU(n). Για τη σύνδεσή τους με την τυπική βάση των αλγεβρών Λι[5], δείτε τη βάση Γουέιλ-Καρτάν.

Ορθοκανονικότητα ίχνους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μαθηματικά, η ορθοκανονικότητα συνήθως συνεπάγεται μια νόρμα που έχει τιμή μονάδας (1). Οι πίνακες Γκελ-Μαν, ωστόσο, κανονικοποιούνται σε μια τιμή 2. Έτσι, ο ίχνος του κατά ζεύγη γινομένου οδηγεί στη συνθήκη ορθοκανονικοποίησης

όπου είναι το δέλτα Κρόνεκερ.

Έτσι οι ενσωματωμένοι πίνακες Πάουλι που αντιστοιχούν στις τρεις ενσωματωμένες υποάλγεβρες της SU(2) είναι συμβατικά κανονικοποιημένοι. Σε αυτή την τρισδιάστατη αναπαράσταση πινάκων, η υποάλγεβρα Καρτάν είναι το σύνολο των γραμμικών συνδυασμών (με πραγματικούς συντελεστές) των δύο πινάκων και , οι οποίοι αντιμετατίθενται μεταξύ τους.

Υπάρχουν τρεις σημαντικές υποάλγεβρες SU(2):

  • και

όπου τα x και y είναι γραμμικοί συνδυασμοί των και . Τα SU(2) Καζιμίρ αυτών των υποαλγεβρών ανταλλάσσονται αμοιβαία.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε μοναδιαίος μετασχηματισμός ομοιότητας αυτών των υποαλγεβρών θα δώσει υποάλγεβρες SU(2). Υπάρχει αμέτρητος αριθμός τέτοιων μετασχηματισμών.

Σχέσεις αντιμετάθεσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 8 γεννήτριες της SU(3) ικανοποιούν τις σχέσεις μετάθεσης και αντιμετάθεσης [6]

με τις σταθερές δομής

Οι σταθερές δομής είναι πλήρως αντισυμμετρικές στους τρεις δείκτες, γενικεύοντας την αντισυμμετρία του συμβόλου Λεβί-Σιβιτά του SU'(2). Για την παρούσα τάξη των πινάκων Γκελ-Μαν παίρνουν τις τιμές

Γενικά, αποτιμώνται σε μηδέν, εκτός αν περιέχουν περιττό αριθμό δεικτών από το σύνολο {2,5,7}, που αντιστοιχεί στα αντισυμμετρικά (φανταστικά) λs.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις σχέσεις αντιμετάθεσης, το γινόμενο των πινάκων Γκελ-Μαν μπορεί να γραφεί ως εξής

όπου I είναι ο Ταυτοτικός πίνακας.

Σχέσεις πληρότητας του Φιερζ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι οι οκτώ πίνακες και η ταυτότητα είναι ένα πλήρες ιχνο-ορθογώνιο σύνολο που καλύπτει όλους τους πίνακες 3×3, είναι εύκολο να βρεθούν δύο σχέσεις πληρότητας Φιερζ , (Li & Cheng, 4.134), ανάλογες με αυτές που ικανοποιούνται από τους πίνακες Πάουλι. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την τελεία για το άθροισμα επί των οκτώ πινάκων και χρησιμοποιώντας ελληνικούς δείκτες για τους δείκτες γραμμής/στήλης τους, ισχύουν οι ακόλουθες ταυτότητες,

και

Μπορεί κανείς να προτιμήσει την αναδιατυπωμένη εκδοχή, που προκύπτει από γραμμικό συνδυασμό των παραπάνω,

Θεωρία αναπαραστάσεων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συγκεκριμένη επιλογή πινάκων ονομάζεται αναπαράσταση ομάδας, επειδή κάθε στοιχείο της SU(3) μπορεί να γραφεί στη μορφή χρησιμοποιώντας τον συμβολισμό Αϊνστάιν, όπου οι οκτώ είναι πραγματικοί αριθμοί και υπονοείται ένα άθροισμα επί του δείκτη j. Με δεδομένη μια αναπαράσταση, μια ισοδύναμη μπορεί να προκύψει με έναν αυθαίρετο μοναδιαίο μετασχηματισμό ομοιότητας, αφού αυτός αφήνει τον αντιμεταθέτη αμετάβλητο.

Οι πίνακες μπορούν να πραγματοποιηθούν ως αναπαράσταση των απειροελάχιστων γεννητριών της ειδικής μοναδιαίας ομάδας που ονομάζεται The_group_SU(3)|SU(3). Η άλγεβρα Λι αυτής της ομάδας (μια πραγματική άλγεβρα Λι στην ουσία) έχει διάσταση οκτώ και επομένως έχει κάποιο σύνολο με οκτώ γραμμικά ανεξάρτητες γεννήτορες, οι οποίες μπορούν να γραφούν ως , με το i να παίρνει τιμές από το 1 έως το 8.

Οι τελεστές Καζιμίρ και οι αναλλοίωτες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τετραγωνικό άθροισμα των πινάκων Γκελ-Μαν δίνει τον τετραγωνικό τελεστή Καζιμίρ, μια αναλλοίωτη της ομάδας,

όπου είναι ταυτοτικός πίνακας 3×3. Υπάρχει επίσης ένας άλλος, ανεξάρτητος, κυβικός τελεστής Καζιμίρ.

Εφαρμογή στην κβαντική χρωμοδυναμική

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε το άρθρο: Κβαντική χρωμοδυναμική

Οι πίνακες αυτοί χρησιμεύουν για τη μελέτη των εσωτερικών (χρωματικών) περιστροφών των σωμάτων γλουονίου που σχετίζονται με τα έγχρωμα κουάρκ της κβαντικής χρωμοδυναμικής (βλ. χρώματα του γλουονίου). Η περιστροφή χρώματος του μετρητή είναι ένα στοιχείο της ομάδας SU(3) που εξαρτάται από το χωροχρόνο

όπου υπονοείται το άθροισμα επί των οκτώ δεικτών k.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Gell-Mann matrices - Encyclopedia of Mathematics». encyclopediaofmath.org. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2024. 
  2. Stefan Scherer; Matthias R. Schindler (31 May 2005). «A Chiral Perturbation Theory Primer». arXiv:hep-ph/0505265. 
  3. «Properties of the Gell-Mann matrices - Santa Cruz Institute for Particle Physics» (PDF). 
  4. David Griffiths (2008). Introduction to Elementary Particles (2nd ed.). John Wiley & Sons. σελίδες 283–288,366–369. ISBN 978-3-527-40601-2. 
  5. «Lie algebra - Encyclopedia of Mathematics». encyclopediaofmath.org. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2024. 
  6. Haber, Howard. «Properties of the Gell-Mann matrices» (PDF). Physics 251 Group Theory and Modern Physics. U.C. Santa Cruz. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]