Πέδρο ντε Μοντεγκί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέδρο ντε Μοντεγκί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Petro de Monteacuto (Πολλαπλές γλώσσες)
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος28  Ιανουαρίου 1232
Αιτία θανάτουΑποπληξία
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αραγωνίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Ναού
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΑδέλφιαΓκερέν ντε Μοντεγκί
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕ΄ Σταυροφορία και Siege of Damietta (1218–1219)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού (1219–1232)
provincial master of the Knights Templar
Θυρεός

Ο Πέδρο ντε Μοντεγκί ή Πιερ ντε Μοντεγκί (Διεθνώς: Peire de Montagut, καταλανικά: Pere de Montagut, γαλλικά: Pierre de Montaigu) ήταν Μεγάλος Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, από το 1218 έως τον θάνατό του το 1232, και διετέλεσε μάγιστρος του Στέμματος της Αραγονίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέδρο ντε Μοντεγκί υπήρξε στενός φίλος του Γκιγιόμ ντε Σαρτρ και πιθανότατα, το ότι έχαιρε της εμπιστοσύνης του προηγούμενου Μεγάλου Μαγίστρου, τον ευνόησε άμεσα το 1218 στο να εκλεγεί διάδοχός του. Παράλληλα, ο τότε Μεγάλος Μάγιστρος των Ιωαννιτών Ιπποτών ήταν ο Γκερέν ντε Μοντεγκί, ο οποίος είναι πιθανό να ήταν αδελφός του Πέδρο.[1] Στο γεγονός αυτό οφείλεται πιθανώς και η πολύ στενή σχέση μεταξύ των δύο ιπποτικών Ταγμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Το οικόσημο του Πέδρο ντε Μοντεγκί

Πέμπτη Σταυροφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πήρε μέρος στην πέμπτη Σταυροφορία εναντίον του σουλτάνου της Αιγύπτου στην επίτευξη της πολιορκίας της Δαμιέτης. Οι ενέργειές του εναντίον των μουσουλμανικών δυνάμεων που εργάζονταν για την κατάλληψη του βασιλείου της Ιερουσαλήμ ήταν τόσο αποτελεσματικές, που οι εχθροί του αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Σε αντάλλαγμα για την λύση της πολιορκίας της Δαμιέτης, οι Ναΐτες υποχρέωσαν τις ισλαμικές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλούς αιχμαλωτισμένους Φράγκους στρατιώτες, να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά της Ιερουσαλήμ και το σημαντικότερο, να επιστρέψουν το μέρος του Αληθούς Σταυρού, που πάρθηκε ως λάφυρο από τους Ευρωπαίους στη μάχη του Χαττίν.[1]

Η πίεση των Καθολικών σήμανε την άρνηση των Μουσουλμανικών όρων και έτσι η σφαγή συνεχίστηκε. Οι στρατιωτικές νίκες του Πέδρο ντε Μοντεγκί, που πήρε με την βοήθεια των Ιωαννιτών Ιπποτών, τον έκαναν διάσημο πολεμιστή μεταξύ των Σταυροφόρων.

Ο Πέδρο ντε Μοντεγκί έπαθε αποπληξία και πέθανε το 1232. Τον διαδέχτηκε ως Μεγάλος Μάγιστρος ο Αρμάν ντε Περιγκόρ.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Cobbold, David. «Pierre de Montaigu». Templiers Org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2015. 
  2. Barber, Malcolm (2012). The New Knighthood: A History of the Order of the Temple. Canto Classics. Cambridge University Press. ISBN 978-1-1076-0473-5. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marillier, Bernard (2000). Armorial des Maîtres de l'Ordre du Temple. Collection "Sinople". Pardès. ISBN 978-2-8671-4222-2. 
  • Roy, J. J. E. (1999) [1848]. Histoire des Templiers. Pardès. ISBN 978-2-8671-4188-1.