Γκιγιόμ ντε Μποζέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιγιόμ ντε Μποζέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Guillaume de Beaujeu (Γαλλικά)
Γέννηση13ος αιώνας
Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος25  Μαΐου 1291
Άκρα
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Ναού
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςGuichard de Beaujeu, Lord of Montpensier και Catherine d'Auvergne
ΟικογένειαBeaujeu
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΠολιορκία της Άκρας (1291)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού (1273–1291)
Θυρεός

Ο Γκιγιόμ ντε Μποζέ (Διεθνώς: Guillaume de Beaujeu ή William of Beaujeu), ήταν ο 21ος Μεγάλος Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, από το 1273 μέχρι το θάνατό του το 1291 κατά την πολιορκία στην Άκρα. Ήταν ο τελευταίος Μεγάλος Μάγιστρος των Ναϊτών που προήδρευσε στην Παλαιστίνη.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκιγιόμ ντε Μποζέ γεννήθηκε κατά προσέγγιση γύρω στο 1233 και μπήκε στο τάγμα των Ναϊτών σε ηλικία μόλις 20 ετών. Στις 13 Μαΐου 1273 εκλέχτηκε Μεγάλος Μάγιστρος, ως διάδοχος του Τομάς Μπεράρ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Μαμελούκου Σουλτάνου Καλαούν, κατέκτησε εύκολα το 1289 την επαρχία της Τρίπολης, η οποία είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του. Το 1290 ο Καλαούν προέλασε στην Άκρα, την πρωτεύουσα του εναπομείναντος Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, αλλά πέθανε τον Νοέμβριο πριν από την έναρξη της τελικής επίθεσης. Ωστόσο, ο γιος του και νέος Σουλτάνος Αλ-Ασράφ Χαλίλ αποφάσισε να συνεχίσει την εκστρατεία και ο Γκιγιόμ ντε Μποζέ ηγήθηκε της άμυνας της πόλης.[1]

Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, έριξε στο έδαφος το σπαθί του και βάδισε έξω από τα τείχη. Οι ιππότες του διαμαρτυρήθηκαν και ο Γκιγιόμ ντε Μποζέ τους απάντησε "Je ne m'enfuis pas; je suis mort. Voici le coup." («Δεν τράπηκα σε φυγή. Είμαι νεκρός. Εδώ είναι το χτύπημα.») και σήκωσε το χέρι του για να τους δείξει το θανάσιμο τραύμα που είχε δεχθεί. Ένα βέλος κάτω από τη μασχάλη του είχε διεισδύσει μέσα στην πανοπλία του, έτσι ώστε μόνο το πίσω φτερωτό μέρος του βέλους ήταν ορατό. Ο Γκιγιόμ ντε Μποζέ πέθανε από το τραύμα αυτό και λίγο αργότερα η πόλη έπεσε στα χέρια των Μαμελούκων, σηματοδοτώντας το τέλος της κατοχής των σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους.

Mυθιστορήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Γκιγιόμ ντε Μποζέ είναι ένας από τους κύριους χαρακτήρες του Ρόμπιν Γιανγκ στη νουβέλα του Σταυροφορία (Crusade).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Zolnai, Andrew. «The Masters of the Templar Order: Guillaume de Beaujeu». Templiers Org. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marillier, Bernard (2000). Armorial des Maîtres de l'Ordre du Temple. Collection "Sinople". Pardès. ISBN 978-2-8671-4222-2. 
  • Roy, J. J. E. (1999) [1848]. Histoire des Templiers. Pardès. ISBN 978-2-8671-4188-1.