Πάπισσα Ιωάννα (μύθος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
pope joan
Pope Joan

Η Πάπισσα Ιωάννα ήταν μια γυναίκα, η οποία φέρεται να κατέλαβε τον παπικό θρόνο για κάποια χρονική διάρκεια κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα. Η ιστορία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του 13ου αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Για αιώνες θεωρούνταν αληθινή, αν και οι περισσότεροι σύγχρονοι ιστορικοί τη θεωρούν φανταστική ιστορία, προέρχομενη από τη λαογραφία σχετικά με τα ρωμαϊκά μνημεία ή από αντι-παπική σάτιρα.

Η πρώτη αναφορά του μυθικού θηλυκού πάπα, εμφανίζεται στο χρονικό του Ζάν ντε Mailly, αλλά η πιο δημοφιλής και με επιρροή εκδοχή, ήταν αυτή του Martin του Opava στο Chronicon Pontificum et Imperatorum, αργότερα κατά το 13ο αιώνα. Οι περισσότερες εκδοχές της ιστορίας της, την περιγράφουν ως μια πολυτάλαντη και πολυμαθή γυναίκα που έκρυβε τη πραγματική της ταυτότητα κάτω από ανδρικά ρούχα, συχνά εκ προτροπής του εραστή της. Στις πιο κοινές ομολογίες, λόγω των ικανοτήτων της, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην εκκλησιαστική ιεραρχία και τελικά εκλέγεται Πάπας. Κατά τη διάρκεια της παποσύνης της ερωτεύτηκε τον θαλαμηπόλο της, από τον οποίο και έμεινε έγκυος. [1]

[2]Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας παπικής λιτανείας, ενώ βρισκόταν σε πρόωρη εγκυμοσύνη, γεννάει, αποκαλύπτοντας το πραγματικό της φύλο. Στις περισσότερες εκδόσεις, πεθαίνει λίγο μετά την γέννα, είτε σκοτώνεται από τον εξαγριωμένο όχλο ή από φυσικά αίτια ή κατά άλλες διηγήσεις, απλώς καθαιρείται από το αξίωμά της και εκθρονίζεται από τον παπικό θρόνο. Έκτοτε, οι αναφορές στο πρόσωπό της αποφεύχθηκαν από τους διαδόχους της, αλλά ο λαός διέσωσε και μετέδωσε την ιστορία σαν απλό παραμύθι, περνώντας έτσι η Ιωάννα στη σφαίρα του μύθου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]