Πάνος Σαρηγιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Παπάζογλου (αποσαφήνιση).
Πάνος Σαραγιάννης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας
Θάνατος26  Δεκεμβρίου 1825
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠροεστός
Φιλικός

Ο Πάνος Σαρηγιάννης ή Σαρρηγιάννης († 26 Δεκεμβρίου 1825), ήταν πρωτεργάτης του αγώνα του 1821. Υπήρξε προεστός του Άστρους και του Αγίου Ιωάννη, ήταν προύχοντας της επαρχίας του και φάνηκε πολύ χρήσιμος στην αρχή της επανάστασης. Έθεσε το σπίτι του στην διάθεση της εξουσίας των στρατιωτικών και πολιτικών. Ήταν ο μόνος που επαινέθη τότε από όλους για τον άδολο πατριωτισμό του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την επαρχία Αγίου Πέτρου, στην Αρκαδία της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από το χωριό Άγιος Ιωάννης. Ήταν γαμπρός του επίσης ισχυρού προύχοντα και προεστού του Αγίου Ιωάννη, Αναγνώστη Παπάζογλου (†1817). Η οικογένειά του, ήταν μια από τις παλαιότερες και ισχυρότερες του χωριού. Ο Πάνος Σαρηγιάννης, έγινε μέλος της Φιλικής εταιρίας το 1820, από τον Αναγνώστη Κονδάκη, μαζί με τον γαμπρό του, Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο και άλλους. Στις 24 Μαρτίου 1821, με την έναρξη της Επανάστασης, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης, μαζί με τον Αναγνώστη Κονδάκη στην Κυνουρία. Σύντομα, βρέθηκε, μαζί με τους αδερφούς Ζαφειρόπουλους, στο στρατόπεδο των Βερβένων, όπου συνέβαλε σημαντικά στην τροφοδοσία του. Σημαντική ήταν η προσφορά του και σε άλλες μάχες, όπως των Δολιανών, της Τριπολιτσάς κ.α. Στις 20 Ιουνίου 1821, όταν ο Δημήτριος Υψηλάντης έφτασε στην περιοχή, φιλοξενήθηκε στην οικία του στον Άγιο Ιωάννη, αφού πρώτα τον υποδέχτηκαν στο Άστρος.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, προσέφερε σημαντικά ποσά για τον αγώνα και βοήθησε στην Β΄ Εθνοσυνέλευση Άστρους. Τα επόμενα χρόνια συνείσφερε ενεργά στην επανάσταση, ενώ το 1825, προσέφερε χρήματα, μαζί με τον Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, για να απελευθερωθούν ο Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Ο Πάνος Σαρηγιάννης, πέθανε, σύμφωνα με χειρόγραφο της Μονής Λουκούς, στις 26 Δεκεμβρίου 1825. Ήταν παντρεμένος με την κόρη του Αναγνώστη Παπάζογλου, Μάρω και έχει μια κόρη, σύζυγο του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]