Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΠΑΣΠ)
Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη
Ίδρυση1974
Φοιτητική πτέρυγαΠανελλήνια Αγωνιστική Μαθητική Κίνηση (Π.Α.Μ.Κ.) (Ανενεργή)
ΙδεολογίαΣοσιαλδημοκρατία Σοσιαλισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά
Εθνική προσχώρησηΠΑΣΟΚ
Χρώματα     Πράσινο

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) είναι μια σοσιαλδημοκρατική φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1974.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο η ιδρυτική διακήρυξη της 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε τη συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος «Φίλοι Ανδρέα Παπανδρέου». Το 1975 το κίνημα αυτό μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκάλεσε την ΠΑΣΠ «Αριστερά της Αριστεράς». Το 1982 οι προτάσεις της ΠΑΣΠ προκάλεσαν μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ και αποτέλεσαν τη βάση του Ν. 1268/82 που καταχώρισε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τα όργανα συνδιοίκησης. Το 1992 η ΠΑΣΠ αντιστάθηκε στο γνωστό «Νόμο Σουφλιά» (Ν.2083/1992) με τους δυο κύκλους σπουδών και συμμετείχε στη μάχη που έδωσε τότε στο σύνολό του το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. To 1995 αντιτάχθηκε στη Βιβλιοκάρτα αλλά και αργότερα όταν άρχισε γόνιμη κριτική στο Νόμο Αρσένη (περίοδος 1999). Έπειτα, σταθμοί στη δράση της ήταν η ανατροπή του νόμου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σύστημα όπου συμμετείχε μαζί με πολλές άλλες λαϊκές δυνάμεις και η περίοδος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της Π.Α.Σ.Π. είναι η σηκωμένη αριστερή γροθιά, το γρανάζι και το βιβλίο. Η αριστερή γροθιά συμβολίζει την αριστερή ιδεολογία της παράταξης, το βιβλίο συμβολίζει το φοιτητικό κίνημα, ενώ το γρανάζι το εργατικό κίνημα, με το οποίο το φοιτητικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στο χώρο της αριστεράς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αν και συνεχίζουν να υφίστανται θεωρητικά, τα σχήματα που σχετίζονται ή υποστηρίζονται από την νΚΑ έχουν ιδρύσει την Attack ενώ ήδη υπάρχουν πολλά σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, οπότε πιθανόν η συνεργασία να έχει πάψει να υφίσταται de facto, και είτε α) τα σχήματα της Attack έχουν αποχωρήσει και τα εναπομείναντα σχήματα αποτελούν υποπαράταξη των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, είτε β) τα σχήματα υπάγονται de jure στα ΕΑΑΚ αλλά de facto είναι χωρισμένα στα δύο (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, Attack) ή και σε κάποια που δρουν αυτόνομα.
  2. Πιθανόν: δεν έχει διευκρινιστεί αν τα σχήματα που ίδρυσαν την Attack παραμένουν έστω και de jure στα ΕΑΑΚ ή αν έχουν αποχωρήσει.