Ο κατάλογος ολόκληρης της Γης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης
Μία από τις πρώτες έγχρωμες εικόνες της Γης, ένα ψηφιδωτό ψηφιακής εικόνας που λήφθηκε το 1967 από τον δορυφόρο ATS-3 , χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του καταλόγου ολόκληρης της Γης.
ΚατηγορίεςΚατάλογος
ΙδρυτήςStewart Brand
Πρώτη έκδοση1 Σεπτεμβρίου 1968, πριν 55 έτη (1968-09-01)
Τελική έκδοση1 Ιουνίου 1971 (1971-06-01)
Χώρα ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης ( ΚΟΓ ) ήταν ένα αμερικανικό περιοδικό αντικουλτούρας και κατάλογος προϊόντων που εκδόθηκε από τον Stewart Brand αρκετές φορές μέσα στα χρόνια μεταξύ το 1968 και το 1972, και στη συνέχεια περιστασιακά, μέχρι το 1998. Το περιοδικό περιείχε δοκίμια και άρθρα, αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στην κριτική προϊόντων. Η συντακτική εστίαση ήταν στην αυτάρκεια, την οικολογία, την εναλλακτική εκπαίδευση, το « κάντο μόνος σου » (DIY) και τον ολισμό, και περιλάμβανε το σύνθημα «πρόσβαση στα εργαλεία». Ενώ ο ΚΟΓ απαρίθμησε και εξέτασε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων (ρούχα, βιβλία, εργαλεία, μηχανές, σπόροι κ.λπ.), δεν πούλησε κανένα από τα προϊόντα απευθείας. Αντ' αυτού, τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ήταν καταγεγραμμένα μαζί με το αντικείμενο και την κριτική του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, το περιοδικό αν και δεν δημοσιευόταν τακτικά , απαιτήθηκαν πολλές εκδόσεις και ενημερώσεις για να διατηρούνται ενημερωμένες οι πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα.Ο Steve Jobs σύγκρινε τον Κατάλογο Ολόκληρη τη Γης με τη μηχανή αναζήτησης Google του Διαδικτύου, κατά την εναρκτήρια ομιλία του τον Ιούνιο του 2005 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Όταν ήμουν νέος, υπήρχε ένα καταπληκτικό έντυπο που λεγόταν Ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης, η οποία ήταν μια από τις βίβλους της γενιάς μου... Ήταν κάτι σαν τη Google σε μορφή χαρτόδετου, 35 χρόνια πριν εμφανιστεί η Google. Ήταν ιδεαλιστικό και ξεχείλιζε από προσεγμένα εργαλεία και μεγάλες ιδέες.

Στη συνέχεια, στο τέλος αυτής της εναρκτήριας ομιλίας, ο Jobs παραθέτει ρητά το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του, που τοποθετήθηκε στο οπισθόφυλλο της τελευταίας έκδοσης του Καταλόγου του 1974 (#1180 Οκτωβρίου 1974 με τίτλο Επίλογος Ολόκληρη της Γης [1] ), και το κάνει τη δική του τελική σύσταση: Μείνε νηστικός Μείνε χαζός." [2] [3] [4]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Stewart Brand το 2010

Ο τίτλος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης προήλθε από προηγούμενο εγχείρημα του Stewart Brand. Το 1966, ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία προκειμένου η NASA να δημοσιοποιήσει την τότε φημολογούμενη δορυφορική φωτογραφία της σφαίρας της Γης όπως φαίνεται από το διάστημα, μια από τις πρώτες εικόνες «Ολόκληρης της Γης» . Σκέφτηκε ότι η εικόνα μπορεί να είναι ένα ισχυρό σύμβολο, που θα προκαλέσει μία αίσθηση κοινού πεπρωμένου και προσαρμοστικών στρατηγικών από τους ανθρώπους. Ο Μπραντ με σπουδές στο Στάνφορντ, βιολόγος με ισχυρά καλλιτεχνικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα, πίστευε ότι υπήρχε μια βάση υποχρέωσης για τη ριζική ανακαίνιση της αμερικανικής βιομηχανικής κοινωνίας σύμφωνα με οικολογικά και κοινωνικά δίκαιες γραμμές, όποιες κι αν ήταν αυτές.

Ο Andrew Kirk στο Counterculture Green σημειώνει ότι ο κατάλογος ολόκληρης της Γης είχε προηγηθεί του "Whole Earth Truck Store" που ήταν ένα φορτηγό Dodge του 1963. Το 1968, ο Μπραντ, ο οποίος ήταν τότε 29 ετών, και η σύζυγός του Λόις ξεκίνησαν «ένα οδικό ταξίδι στην κοινότητα» με το φορτηγό, ελπίζοντας να περιηγηθούν στη χώρα κάνοντας εκπαιδευτικές εκθέσεις. Το φορτηγό δεν ήταν μόνο ένα κατάστημα, αλλά και μια εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη και μια κινητή υπηρεσία μικροεκπαίδευσης. [5]

Ο Kevin Kelly, ο οποίος επιμελείται τις μεταγενέστερες εκδόσεις του καταλόγου, συνοψίζει την πολύ πρώιμη ιστορία ως εξής:

«Εδώ είναι ένα εργαλείο που θα κάνει τη γεώτρηση ενός πηγαδιού ή το τρίψιμο του αλευριού ευκολότερο», είπε ο Μπραντ [στους χίπις], επισημαίνοντάς τα στον κατάλογό του με τα προτεινόμενα εργαλεία. Αλλά το εργαλείο του με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν ο ίδιος ο κατάλογος, όπως επεξηγήθηκε από τον ίδιο, με χαρακτηριστικά εργαλεία που δεν χωρούσαν στο φορτηγό του.

Το "Truck Store" τελικά εγκαταστάθηκε στη μόνιμη θέση του στο Menlo Park της Καλιφόρνια. [6] Αντί να φέρει το κατάστημα στους ανθρώπους, ο Brand αποφάσισε να δημιουργήσει «σωρευτικά μεγαλύτερες εκδόσεις του καταλόγου εργαλείων του» και να τον πουλήσει ταχυδρομικά, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τους πωλητές.

Χρησιμοποιώντας τα πιο βασικά εργαλεία στοιχειοθέτησης και διάταξης σελίδας, ο Brand και οι συνεργάτες του δημιούργησαν το πρώτο τεύχος του Καταλόγου ολόκληρης της Γης το 1968. Στα επακόλουθα τεύχη, οι αξίες παραγωγής βελτιώθηκαν σταδιακά. Οι υπερμεγέθης σελίδες του είχαν διαστάσεις 11×14 ίντσες (28×36 εκ). Οι μεταγενέστερες εκδόσεις είχαν πάχος περισσότερο από μια ίντσα. Τα πρώτα τεύχη εκδόθηκαν από το Ινστιτούτο Portola, με επικεφαλής τον Richard Raymond. Ο λεγόμενος Τελευταίος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης (Ιούνιος 1971) κέρδισε το πρώτο Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία Σύγχρονες Υποθέσεις. [7] Ήταν η πρώτη φορά που ένας κατάλογος κέρδιζε ένα τέτοιο βραβείο. Η πρόθεση του Brand με τον κατάλογο ήταν να παρέχει εκπαίδευση και "πρόσβαση σε εργαλεία", ώστε ο αναγνώστης να μπορεί "να βρει τη δική του έμπνευση, να διαμορφώσει το δικό του περιβάλλον και να μοιραστεί την περιπέτειά του με όποιον ενδιαφέρεται". [8]

Ο J. Baldwin ήταν ένας νεαρός σχεδιαστής και δάσκαλος σχεδιασμού σε κολέγια γύρω από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο ( San Francisco State University [τότε San Francisco State College], το San Francisco Art Institute, και το California College of the Arts [τότε California College of Arts and Crafts ]). Όπως ανακαλεί στην ταινία Ecological Design (1994), "Ο Stewart Brand ήρθε σε μένα επειδή άκουσε ότι διάβαζα καταλόγους. Είπε: "Θέλω να φτιάξω αυτό το πράγμα που ονομάζεται κατάλογος "ολόκληρης της Γης" ώστε οποιοσδήποτε στη Γη να μπορεί να επιλέξει να πάρει ένα τηλέφωνο και να μάθει τις πλήρεις πληροφορίες για οτιδήποτε... Αυτός είναι ο στόχος μου." Ο Baldwin εργάστηκε ως αρχισυντάκτης θεμάτων στους τομείς της τεχνολογίας και του σχεδιασμού, τόσο στον ίδιο τον κατάλογο όσο και σε άλλες εκδόσεις που προέκυψαν από αυτόν.

Πιστοί στο όραμά του 1966, οι εκδοτικές προσπάθειες του Brand ήταν γεμάτες με επίγνωση της σημασίας της οικολογίας, τόσο ως πεδίο μελέτης όσο και ως επιρροή στο μέλλον της ανθρωπότητας και στην αναδυόμενη ανθρώπινη συνείδηση.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχική σελίδα του Καταλόγου του 1969:

Λειτουργία

Ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης λειτουργεί ως συσκευή αξιολόγησης και πρόσβασης. Με αυτό, ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα τι αξίζει να πάρει και πού και πώς να το κάνει.

Ένα αντικείμενο παρατίθεται στον Κατάλογο εάν θεωρείτε: 1. Χρήσιμο ως εργαλείο, 2. Σχετικό με την ανεξάρτητη εκπαίδευση, 3. Υψηλής ποιότητας ή χαμηλού κόστους, 4. Δεν αποτελεί κοινή γνώση, 5. Εύκολα διαθέσιμο μέσω ταχυδρομείου.

Οι λίστες του Καταλόγου αναθεωρούνται συνεχώς σύμφωνα με την εμπειρία και τις προτάσεις των χρηστών και του προσωπικού του Καταλόγου.

Σκοπός

Είμαστε σαν θεοί και ίσως να τα καταφέρουμε καλά. Μέχρι στιγμής, η εξ αποστάσεως εξουσία και η δόξα —όπως μέσω της κυβέρνησης, των μεγάλων επιχειρήσεων, της επίσημης εκπαίδευσης, της εκκλησίας— έχει επιτύχει σε σημείο όπου τα χονδροειδή ελαττώματα συγκαλύπτουν τα πραγματικά κέρδη. Ως απάντηση σε αυτό το δίλημμα και σε αυτά τα κέρδη αναπτύσσεται ένα πλαίσιο οικείας, προσωπικής δύναμης - η δύναμη του ατόμου να εκπαιδεύει τη δική του εκπαίδευση, να βρίσκει τη δική του έμπνευση, να διαμορφώνει το δικό του περιβάλλον και να μοιράζεται την περιπέτειά του με όποιον ενδιαφέρεται. Εργαλεία που βοηθούν αυτή τη διαδικασία αναζητούνται και προωθούνται από τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Ο κατάλογος το 1968 χωρίστηκε σε επτά μεγάλες ενότητες:

  • Κατανόηση Ολόκληρων Συστημάτων
  • Καταφύγιο και χρήση γης
  • Βιομηχανία και Βιοτεχνία
  • Επικοινωνία
  • Κοινότητα
  • Νομάδες
  • Μάθηση

Σε κάθε ενότητα, συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν τα καλύτερα εργαλεία και βιβλία που μπορούσαν να βρουν οι συντάκτες, μαζί με εικόνες, κριτικές και χρήσεις, τιμές και προμηθευτές. Ο αναγνώστης είχε επίσης τη δυνατότητα να παραγγείλει ορισμένα είδη απευθείας μέσω του καταλόγου.

Οι μεταγενέστερες εκδόσεις άλλαξαν μερικές από τις επικεφαλίδες, αλλά γενικά διατήρησαν το ίδιο πλαίσιο.

Ο Κατάλογος χρησιμοποιούσε έναν ευρύ ορισμό των «εργαλείων». Υπήρχαν ενημερωτικά εργαλεία, όπως βιβλία, χάρτες, επαγγελματικά περιοδικά, σεμινάρια και μαθήματα. Υπήρχαν καλά σχεδιασμένα και ειδικής χρήσης σκεύη, μαζί με εργαλεία κήπου, εργαλεία ξυλουργών και κτιστών, εξοπλισμός συγκόλλησης, αλυσοπρίονα, υλικά από υαλοβάμβακα, σκηνές, παπούτσια πεζοπορίας και ρόδες αγγειοπλαστών. Υπήρχαν ακόμη και πρώιμα συνθεσάιζερ και προσωπικοί υπολογιστές.

Η δημοσίευση του Καταλόγου συνέπεσε με ένα μεγάλο κύμα πειραματισμού που ήταν προκλητικός για τις συμβάσεις αλλά και μια στάση 'φτιάχνω μόνος μου' που σχετίζεται με την «αντικουλτούρα» και έτεινε να απευθύνεται όχι μόνο στη διανόηση του κινήματος, αλλά και στη δημιουργική, πρακτική, και φυσιολατρία ανθρώπων πολλών τύπων. Μερικές από τις ιδέες του Καταλόγου αναπτύχθηκαν κατά τις επισκέψεις του Brand στο Drop City.

Με τον Κατάλογο ανοιχτό, ο αναγνώστης μπορεί να βρει τη μεγάλη σελίδα στα αριστερά γεμάτη κείμενο και ενδιαφέρουσες εικόνες από έναν τόμο του 'Επιστήμη και Πολιτισμός' του Joseph Needham στην Κίνα, που δείχνει και εξηγεί έναν αστρονομικό πύργο ρολογιού ή έναν ανεμόμυλο με αλυσιδωτή αντλία, ενώ στη δεξιά σελίδα υπάρχει μια αναθεώρηση ενός οδηγού αρχαρίων για τη σύγχρονη τεχνολογία ( Ο Τρόπος που Δουλεύουν τα Πράγματα ) και μια ανάλυση του 'Οι εικονογραφημένοι θησαυροί των Μηχανικών' . Σε μια άλλη μετάδοση, η αριστερή σελίδα ανασκοπεί βιβλία σχετικά με τη λογιστική και τις θέσεις εργασίας, ενώ η δεξιά περιέχει ένα άρθρο στο οποίο οι άνθρωποι διηγούνται την ιστορία μιας κοινοτικής πιστωτικής ένωσης που ίδρυσαν. Ένα άλλο ζευγάρι σελίδων απεικονίζει και συζητά διάφορα καγιάκ, φουσκωτές λέμβους και πλωτές κατοικίες.

Εκδόσεις μετά το 1972[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το 1972, ο κατάλογος εκδόθηκε σποραδικά. Μια σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία των Καταλόγων συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Brand αποφάσισε ότι η πρώιμη στάση της έμφασης στον ατομικισμό θα έπρεπε να αντικατασταθεί από μια στάση που να ευνοεί την κοινότητα. Είχε γράψει αρχικά ότι «ένα βασίλειο οικείας, προσωπικής δύναμης αναπτύσσεται», θεωρώντας το σημαντικό από ορισμένες απόψεις (δηλαδή, τις προσεχώς αναδυόμενες δυνατότητες των προσωπικών υπολογιστών). Ο Brand θεώρησε ότι το πρωταρχικό έργο της ανθρωπότητας είχε να κάνει περισσότερο με τη ζωή μέσα στα φυσικά συστήματα, και αυτό είναι κάτι που κάνουμε από κοινού, διαδραστικά.

Η ευρεία ερμηνεία του "εργαλείου" ταυτίστηκε με αυτή που δόθηκε από τον σχεδιαστή, φιλόσοφο και μηχανικό Buckminster Fuller, αν και ένας άλλος στοχαστής που θαύμαζε ο Brand και μερικές από τις κοόρτες του ήταν ο Lewis Mumford, ο οποίος είχε γράψει για τις λέξεις ως εργαλεία. Οι πρώτες εκδόσεις αντανακλούσαν τη σημαντική επιρροή του Fuller, ιδιαίτερα τις διδασκαλίες του σχετικά με τα « ολόκληρα συστήματα », τη « συνέργεια » και την αποτελεσματικότητα ή τη μείωση της σπατάλης. Το 1971, ο Brand και οι συνεργάτες του αναρωτιόντουσαν ήδη εάν η αίσθηση κατεύθυνσης του Fuller μπορεί να ήταν πολύ ανθρωποκεντρική. Οι νέες πληροφορίες που παρουσιάστηκαν σε τομείς όπως η οικολογία και η βιόσφαιρα ήταν πειστικές.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μεγάλο μέρος της βουδιστικής οικονομικής άποψης του EF Schumacher, καθώς και τα ακτιβιστικά ενδιαφέροντα των οπαδών της διατήρησης βιολογικών ειδών, είχαν μετριάσει τον συνολικό ενθουσιασμό για τις ιδέες του Fuller στον κατάλογο. Αργότερα, οι ιδέες φιλικής αρχιτεκτονικής ανθρώπων όπως ο Christopher Alexander και παρόμοιες ιδέες κοινοτικού σχεδιασμού, ανθρώπων όπως ο Peter Calthorpe μετριάζουν περαιτέρω την προσέγγιση της μηχανικής απόδοσης των ιδεών του Fuller.

Το 1974, δημοσιεύτηκε ο Επίλογος Ολόκληρης της Γης, ο οποίος προοριζόταν ως "τόμος 2" στον Τελευταίο Κατάλογο Ολόκληρης της Γης . Μια ενημερωμένη έκδοση του Τελευταίου Καταλόγου Ολόκληρης της Γης εμφανίστηκε το 1975. Το 1980, Ο Επόμενος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης (ISBN 0-394-70776-1) δημοσιεύτηκε. Έτυχε τόσο καλής υποδοχής που το 1981 δημοσιεύτηκε μια ενημερωμένη δεύτερη έκδοση.

Στη δεκαετία του 1980 υπήρχαν δύο εκδόσεις του Λογισμικού Καταλόγου Ολόκληρης της Γης, μια επιτομή για την οποία η Doubleday είχε προσφέρει 1,4 εκατομμύρια δολάρια για τα εμπορικά δικαιώματα χαρτόδετου. [9]

Το 1986, Ο Απαραίτητος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης (ISBN 0-385-23641-7) δημοσιεύτηκε και το 1988 ο ΚΟΓ δημοσιεύτηκε σε CD-ROM χρησιμοποιώντας μια πρώιμη μορφή υπερκειμένου που αναπτύχθηκε από τον υπολογιστή Apple που ονομάζεται HyperCard . [10] [11] Το 1988, υπήρχε ένας ΚΟΓ αφιερωμένος στα Εργαλεία Επικοινωνιών. Το 1990 εκδόθηκε Ένας Οικολογικός Κατάλογος Ολόκληρης της Γης , αφιερωμένος αποκλειστικά σε περιβαλλοντικά θέματα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν ειδικοί ΚΟΓ για άλλα θέματα (π.χ. The Fringe of Reason το 1989).

Ο τελευταίος "πλήρης" ΚΟΓ, με τίτλο O Χιλιετής Κατάλογος Ολόκληρης της Γης (ISBN 0-06-251059-2), δημοσιεύτηκε το 1994.

Ένα λεπτό τεύχος, αλλά ακόμα σε χαρτί Α3 της 30κοστής επετείου εορτής ΚΟΓ δημοσιεύτηκε το 1998 ως μέρος του τεύχους 95 του περιοδικού Ολόκληρη η Γη (ISSN 0749-5056 ) όπου επανεκτύπωσε τον αρχικό ΚΟΓ μαζί με νέο υλικό. Μια σημαντική πτυχή αυτού του αντιγράφου του πρώτου ΚΟΓ ήταν ένας περιορισμός που του έθεσαν οι εκδότες βιβλίων όπου «παρακάλεσαν [ Ολόκληρη τη Γη ] να μην ξανατυπώσει τον Κατάλογο με τα ονόματά τους οπουδήποτε κοντά σε βιβλία που δεν φέρουν πλέον». [12] Ως αποτέλεσμα, όλες αυτές οι πληροφορίες τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος του καταλόγου. Αυτή η τοποθέτηση εμπόδισε μια πολύτιμη λειτουργία του ΚΟΓ: την προώθηση των εκδοτών να διατηρήσουν προβεβλημένα, θεμελιώδη έργα σε έντυπη μορφή.

Ιστορικό δημοσίευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Ημερομηνία Τίτλος Εκδότης Σελίδες Τιμή Αξιοσημείωτα Περιεχόμενα ISBN
#1010 Φθινόπωρο 1968 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand[13] 64 $5 Πρώτη φωτογραφία

εξωφύλλου ΚΟΓ: Η Γη από το Διάστημα

#1020 Ιανουάριος 1969 Το Δύσκολο Αλλά Εφικτό Ένθετο του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 32 $1.65 Προσθήκες και Διορθώσεις Τιμών
#1030 Μάρτιος 1969 Το Δύσκολο Αλλά Εφικτό Ένθετο του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 30 $1.65 Καλεί τους συνδρομητές να γράψουν στον πρόεδρο Νίξον, προτρέποντας να καθιερωθεί ολόκληρη η Γη ως Εθνικό Πάρκο. καθιερώνει έγκαιρη υποστήριξη για υπολογιστές με μία φωτογραφία ενός Computer Club που δείχνει "δύο αριθμομηχανές Commodore"
#1040 Άνοιξη 1969 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand (μαζί μεLloyd Kahn) 132 $4 Φωτογραφία Εξωφύλλου: Η Γη από την μακρινή πλευρά της Σελήνης. Παραθέτει μία προγραμματιζόμενη αριθμομηχανή Hewlett Packard $4,900
#1050 Ιούλιος 1969 Δύσκολο Αλλά Εφικτό Ένθετο του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 32 $1 Το εξώφυλλο αφηγείται έναν αγώνα λεωφορείων μεταξύ του Ken Kesey's Further και τριών λεωφορείων από το Wavy Gravy's Hog Farm[14]
#1060 Σεπτέβμβριος 1969 Δύσκολο Αλλά Εφικτό Ένθετο του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 34 $1 Ομόφωνη Διακήρυξη Αλληλεξάρτησης
#1070 Φθινόπωρο 1969 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand (μαζί με Lloyd Kahn) 132 $4 Φωτογραφία εξωφύλλου: Η Γη από το βαθύ διάστημα ASIN B000KVJ3ZC
#1080 Ιανουάριος 1970 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης: Η Παράνομη Περιοχή Stewart Brand 56 $1 Φωτογραφία εξωφύλλου: Arthur Godfrey; αναδημοσιεύει μεγάλα άρθρα σχετικά με την περιοχή The Outlaw Area, Liferaft Earth, Earth Peoples Park; έριξε τη λέξη "Συμπλήρωμα" για να πληροί τις προϋποθέσεις για ταχυδρομικά τέλη της 2ης θέσης
Μάρτιος 1970 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης: Το Παγκόσμιο Παιχνίδι Gurney Norman (μαζί με Diana Shugart) 56 $1 "Buckminster Fuller's Παγκόσμιο Παιχνίδι" από Gene Youngblood
#1090 Άνοιξη 1970 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand (μαζί με Lloyd Kahn) 148 $3 Φωτογραφία εξωφύλλου: M-31 Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, τραβηγμένη από τον Lick Observatory ASIN B001B6L98O
#1110 Ιούλιος 1970 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Gordon Ashby (μαζί με Doyle Phillips) 56 $1 "Βρες τον Χώρο σου στο Διάστημα" (μία σειρά από μάνταλα) ASIN B00139YNAA
#1120 Σεπτέμβριος 1970 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Gurney Norman (μαζί με Diana Schugart) 56 $1 "Σκέψου λίγο" από Wendell Berry; "Παρουσίαση του Divine Right's Bus, Urge" από Gurney Norman
#1130 Φθινόπωρο 1970 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης J.D. Smith (μαζί με Hal Hershey) $3 ASIN B001B6GKWO
#1140 Ιανουάριος 1971 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης: Αλήθεια,

Συνέπειες[15]

Stewart Brand 48 $1 Εξώφυλλο: Αλήθεια, Συνέπειες, οπισθόφυλλο προωθεί την παραγωγή στην Έρημο, Παραγωγή στην Έρημο[16][17]
#1150 Μάρτιος 1971 Το Τελευταίο Ένθετο του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης Paul Krassner και Ken Kesey 132 $1 R. Crumb εξώφυλλο; "Το Όνειρο Τελείωσε" από J. Marks, "Η Βίβλος" από Ken Kesey. Κανένα αντικείμενο καταλόγου, μόνο εκθέσεις και απεικονίσεις ASIN B000GTN5BG
#1160 Ιούνιος 1971 Ο Τελευταίος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 452 $5 Το Divine Right's Trip του Gurney Norman κυκλοφόρησε σε σειρά. Ανασκόπηση των διαθέσιμωνσυνθεσάϊζερ από την Wendy Carlos; φωτογραφία εξωφύλλου: Γη από το Διάστημα, τραβηγμένη από τοApollo 4; Νικητής Εθνικού Βραβείου Βιβλίου 1972 (ISBN 0-394-70459-2)
#1170 Μάϊος 1971 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης
Μάϊος 1974 Ο (επικαιροποιημένος) Τελευταίος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης 447 $5 “Όλες οι καταχωρήσεις είναι ακριβείς από τον Μάϊο 1974” ISBN 9780394709437
#1180 Οκτώβριος 1974 Ο Επίλογος Ολόκληρης της Γης 320 $4 Φωτογραφία εξωφύλλου: Η ανύψωση της Γης πάνω από το Φεγγάρι, τραβηγμένη από το Apollo 12; "Tongue Fu" του Paul Krassner κυκλοφόρησε σε σειρά (ISBN 0-14-003950-3)
Ιούνιος 1975 Ο (επικαιροποιημένος) Τελευταίος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 452 $6 16η Έκδοση, "Πως να κάνετε έναν Κατάλογο Ολόκληρης της Γης"[18] (ISBN 0-14-003544-3)
Δεκέμβριος 1977 Διαστημικές αποικίες: Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 160 $5 (ISBN 0-14-004805-7)
#1220 Σεπτέμβριος 1980 Ο επόμενος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand 614 $12.50 Φωτογραφία εξωφύλλου: Μαδαγασκάρη και Νότια Αφρική από τροχιά του Apollo 17. Περισσότερη έμφαση στα διαστημικά ταξίδια (ISBN 0-394-73951-5)
Μάρτιος 1981 Ο επόμενος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης,

αναθεωρημένος

Stewart Brand 608 $16 Αποσπάσματα από το Ενημερωτικό Δελτίο της Γειτονιάς του Ανατέλλοντος Ηλίου της Anne Herbert σε σειρά. Ron Jones' για το πείραμα του Τρίτου Κύματος. (ISBN 0-394-70776-1)
Άνοιξη 1984 Λογισμικό Ολόκληρης της Γης,

επιθεωρημένο Νο.1

Stewart Brand
Καλοκαίρι 1984 Κατάλογος Λογισμικού Ολόκληρης της Γης,

επιθεωρημένος No.2

Stewart Brand
Ιούνιος 1984 Κατάλογος Λογισμικού Ολόκληρης της Γης,

επιθεωρημένος Νο1.0

Stewart Brand 208 $17.50 Κριτικές Λογισμικού για την ανερχόμενη αγορά οικιακών υπολογιστών (ISBN 0-385-19166-9)
Φθινόπωρο 1984 Λογισμικό Ολόκληρης της Γης, επιθεωρημένος No.3 Stewart Brand
Φθινόπωρο 1985 Κατάλογος Λογισμικού Ολόκληρης της Γης,

επιθεωρημένος 2.0 1986

Stewart Brand 224 $17.50 (ISBN 0-385-23301-9)
#1280 Σεπτέμβριος 1986 Ο Απαραίτητος Κατάλογος Ολόκληρης της Γης J. Baldwin 416 $24.99 Δημοσιεύτηκε από την Doubleday (ISBN 0-385-23641-7)
1988 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης: Σημαντικά Εργαλεία Επικοινωνίας για την Εποχή της Πληροφορίας Kevin Kelly (ISBN 0-517-57083-1)
1989 Οι παρυφές της Λογικής: Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Ted Schultz μαζί με Stewart Brand 223 $14.95 (ISBN 0-517-57165-X)
1989 Ο Ηλεκτρονικός Κατάλογος Ολόκληρης της Γης Stewart Brand n.a. Πρώιμη έκδοση υπερκειμένου, σε CD-ROM
1990 Ο Οικολογικός Κατάλογος Ολόκληρης της Γης James Baldwin 128 $15.95 Ασχολείται αποκλειστικά με την Οικολογία (ISBN 0-517-57658-9)
#1330 Δεκέμβριος 1994 Η Χιλιετηρίδα του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης Howard Rheingold 410 $30 Λευκό εξώφυλλο με τη Γη ως "o" στο "Ολόκληρο". Το Frank's Real Pa του Jim Woodring κυκλοφόρησε σε σειρά. (ISBN 0-06-251059-2)
#1340 Δεκέμβριος 1998 Κατάλογος Ολόκληρης της Γης: 30κοστή Επέτειος Εορτής Peter Warshall μαζί με Stewart Brand 108 $14.95 Ο Πλήρης Πρώτος ΚΟΓ + νέα σχόλια (ISBN 1-892907-05-4)

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τριλογία βιβλίων κυκλοφόρησαν στις σελίδες του ΚΟΓ, τυπώνοντας μερικές παραγράφους ανά σελίδα. Αυτό έκανε την ανάγνωση του καταλόγου μια εμπειρία σελίδα προς σελίδα.

  • Το Divine Right's Trip του Gurney Norman, έκδοση Ιουλίου 1971
  • Tales of Tongue Fu του Paul Krassner, έκδοση Οκτωβρίου 1974
  • The Rising Sun Neighborhood by Anne Herbert, έκδοση Μαρτίου 1981

Αντίκτυπος και κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Earthrise, του William Anders, Apollo 8, 1968, η φωτογραφία εξωφύλλου της δεύτερης και τρίτης έκδοσης.

Ο Kevin Kelly το 2008 είπε το εξής:

Για αυτό το νέο αντιπολιτισμικό κίνημα, η πληροφορία ήταν ένα πολύτιμο αγαθό. Στη δεκαετία του '60, δεν υπήρχε Διαδίκτυο. Ούτε 500 καλωδιακά κανάλια. ... [Ο ΚΟΓ] ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα περιεχομένου που δημιουργήθηκε από χρήστες, χωρίς διαφημίσεις, πριν από το Διαδίκτυο. Βασικά, ο Brand εφηύρε τη μπλογκόσφαιρα πολύ πριν υπάρξει κάποιο τέτοιο πράγμα όπως ένα blog . ... Κανένα θέμα δεν ήταν πολύ απόκρυφο, κανένας βαθμός ενθουσιασμού πολύ ένθερμος, καμία ερασιτεχνική εμπειρογνωσία τόσο μη πιστοποιημένη για να συμπεριληφθεί. ... Για αυτό είμαι σίγουρος: δεν είναι τυχαίο ότι οι Κατάλογοι Ολόκληρης της Γης εξαφανίστηκαν μόλις έφτασαν το διαδίκτυο και τα ιστολόγια. Ό,τι έκαναν οι Κατάλογοι Ολόκληρης της Γης, ο ιστός κάνει καλύτερα. [19]

Κοιτάζοντας το παρελθόν και συζητώντας στάσεις που ήταν εμφανείς στις πρώτες εκδόσεις του καταλόγου, ο Brand έγραψε: «Σε μια εποχή που η Νέα Αριστερά ζητούσε την πολιτική βάση (δηλαδή, την αναφερόμενη) εξουσία, Ολόκληρη η Γη απέφυγε την πολιτική και ώθησε τη βάση της άμεσης εξουσίας - εργαλεία και δεξιότητες». [20]

Ως πρώιμος δείκτης του γενικού Zeitgeist, η πρώτη έκδοση του καταλόγου προηγήθηκε της αρχικής Ημέρας της Γης κατά σχεδόν δύο χρόνια. Η ιδέα της Ημέρας της Γης προέκυψε από τον γερουσιαστή Gaylord Nelson, τον εμπνευστή της, «το καλοκαίρι του 1969 ενώ βρισκόταν σε μια περιοδεία στη δύση μιλώντας για τη διατήρηση », όπου δραστηριοποιούνταν το Sierra Club και όπου τα νεαρά μυαλά είχαν διευρυνθεί και διεγερθεί από επιρροές όπως τον κατάλογο.

Παρά αυτή τη δημοφιλή και κρίσιμη επιτυχία, ιδιαίτερα μεταξύ μιας γενιάς νεαρών χίπις και επιζώντων, ο κατάλογος δεν προοριζόταν να συνεχίσει να δημοσιεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, απλώς για αρκετό καιρό ώστε οι συντάκτες να ολοκληρώσουν μια καλή επισκόπηση των διαθέσιμων εργαλείων και πόρων, και αντίγραφα, που θα κυκλοφορήσουν για όλους όσους τα χρειάζονταν.

Παράγωγα και εμπνεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1974 έως το 2003, οι προϊστάμενοι Ολόκληρης της Γης, εξέδωσαν ένα περιοδικό, γνωστό αρχικά ως CoEvolution Quarterly . Όταν η βραχύβια Ανασκόπηση Λογισμικού Whole Earth (ένα συμπλήρωμα στον Κατάλογο Λογισμικού Ολόκληρης Γης ) απέτυχε, συγχωνεύτηκε το 1985 με το CoEvolution Quarterly για να σχηματιστεί το Whole Earth Review (που επιμελήθηκαν σε διαφορετικά σημεία οι Jay Kinney, Kevin Kelly και Howard Rheingold ), αργότερα ονομάστηκε Περιοδικό Ολόκληρης της Γης και τελικά μόνο Ολόκληρη η Γη . Το τελευταίο τεύχος, με αριθμό 111 (επιμέλεια του Alex Steffen ), επρόκειτο να εκδοθεί την άνοιξη του 2003, αλλά τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Το Point Foundation, στο οποίο ανήκε Ολόκληρη η Γη, έκλεισε τις πόρτες του αργότερα εκείνο το έτος.

Ο ιστότοπος Ολόκληρης της Γης [21] συνεχίζει την κληρονομιά των εννοιών του ΚΟΓ στη δημοφιλή ομιλία, την ιατρική αυτοεξυπηρέτηση, την οικοδόμηση κοινότητας, τον βιοπεριφερειακό χαρακτήρα, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τη νανοτεχνολογία και τον κυβερνοχώρο. Από τον Ιανουάριο του 2022, ο ιστότοπος φαίνεται να είναι εκτός σύνδεσης.

Αναγνωρίζοντας την εστίαση του αρχικού ΚΟΓ στις «ανεπτυγμένες χώρες», ομάδες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δημιουργήσει δικούς τους «καταλόγους» για να είναι πιο σχετικοί με τις χώρες τους. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν μια προσαρμογή του ΚΟΓ (που ονομάζεται "Liklik Buk") που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην Παπούα Νέα Γουινέα. Μέχρι το 1982 αυτό είχε διευρυνθεί, ενημερωθεί και μεταφραστεί (ως "Save Na Mekem") στη γλώσσα Pidgin που χρησιμοποιείται σε όλη τη Μελανησία και οι ενημερώσεις του αγγλικού "Liklik Buk" δημοσιεύθηκαν το 1986 και το 2003.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βιβλίο Domebook One ήταν ένα άμεσο παράγωγο του ΚΟΓ. Ο Lloyd Kahn, εκδότης των Καταφυγίων του ΚΟΓ, δανείστηκε εξοπλισμό παραγωγής από τον ΚΟΓ για μια εβδομάδα το 1970 και δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο για την κατασκευή γεωδαισιακών θόλων. Ένα χρόνο αργότερα, το 1971, ο Kahn δανείστηκε ξανά εξοπλισμό από τον ΚΟΓ (μια στοιχειοθέτηση IBM Selectric Composer και μια κάμερα Polaroid MP-5 σε καβαλέτο) και πέρασε ένα μήνα στα βουνά Santa Barbara παράγοντας το Domebook 2, το οποίο πούλησε 165.000 αντίγραφα. Με την παραγωγή του DB 2, ο Kahn και η εταιρεία του Shelter Publications ακολούθησαν τη μετάβαση του Stewart Brand σε εθνική διανομή από το Random House. [22]

Το 1973, η Kirsten Grimstad και η Susan Rennie συμμετέχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ [23] και δημοσιεύουν έναν φεμινιστικό κατάλογο εμπνευσμένο από τον Κατάλογο Ολόκληρης Γης, τον Κατάλογο Επιβίωσης της Νέας Γυναίκας [24] που συγκεντρώνει φεμινιστικές πρωτοβουλίες σε διαφορετικούς τομείς (τέχνη, επικοινωνία, δουλειά, χρήματα, αυτοβοήθεια, αυτοάμυνα...) στις Η.Π.Α.

Το 1969, άνοιξε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια ένα κατάστημα που εμπνεύστηκε από τον Κατάλογο Ολόκληρης της Γης (χωρίς να είναι οικονομικά συνδεδεμένο), με την ονομασία «Πρόσβαση σε ολόκληρη τη Γη ». Έκλεισε το 1998. Το 1970 ένα κατάστημα με το όνομα "Whole Earth Provision Co.", εμπνευσμένο από τον κατάλογο, άνοιξε στο Ώστιν του Τέξας. [25] Διαθέτει έξι καταστήματα στο Ώστιν, το Χιούστον, το Ντάλας και το Σαν Αντόνιο.

Στα τέλη του 2006, η Worldchanging κυκλοφόρησε την 600 σελίδων σύνοψη λύσεων , Worldchanging: A User's Guide for the 21st Century, την οποία ο Bill McKibben, σε ένα άρθρο στο New York Review of Books αποκάλεσε "Ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης αναδιαμορφωμένος για την γενιά του iPod." [26] Ο εκδότης του Worldchanging αναγνώρισε έκτοτε τον Κατάλογο ως κύρια πηγή έμπνευσης. [27] [28]

Το Ολόκληρος ο Αρκτικός Κατάλογος γράφτηκε από την Pamela Richot και δημοσιεύτηκε στο Backet 3: At Extremes το 2015 για να τραβήξει την προσοχή στις απειλές της περιοχής της Αρκτικής συγκεκριμένα, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης άντλησε την προσοχή στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές. [29]

Η Baker Creek Heirloom Seeds δημοσιεύει έναν Ολοκληρωμένο Κατάλογο Σπόρων, με τίτλο και εικόνα εξωφύλλου εμπνευσμένα από τον Κατάλογο Ολόκληρης της Γης. [30]

Ο Kevin Kelly, που αναφέρθηκε παραπάνω για τον ρόλο του στην επεξεργασία μεταγενέστερων εκδόσεων του Καταλόγου Ολόκληρης της Γης, διατηρεί έναν ιστότοπο —Cool-Tools.org—που δημοσιεύει κριτικές για τα "καλύτερα/φθηνότερα διαθέσιμα εργαλεία. Τα εργαλεία ορίζονται γενικά ως οτιδήποτε μπορεί να περιλαμβάνει εργαλεία χειρός, μηχανές, βιβλία, λογισμικό, gadget, ιστότοπους, χάρτες, ακόμη και ιδέες." Δημοσίευσε επίσης ένα βιβλίο μεγάλης έκδοσης το 2013 — Φίνα Εργαλεία ένας Κατάλογος Δυνατοτήτων — το οποίο βασίζεται στις πολλές κριτικές που δημοσιεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μορφή, το μέγεθος και το στυλ του βιβλίου αντικατοπτρίζουν και απαρτίζουν φόρο τιμής στον αρχικό Κατάλογο Ολόκληρης της Γης.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1970, την Πρωταπριλιά, το Εστιατόριο Ολόκληρης της Γης άνοιξε στο UC Santa Cruz. Ήταν μια πρώιμη πηγή «ολόκληρων τροφών» στη Βόρεια Καλιφόρνια μέχρι που έκλεισε το 2002. [31]

Το 1972 η Warner Bros. Records κυκλοφορεί ένα δείγμα άλμπουμ 2 δίσκων το The Whole Burbank Catalog. Το εξώφυλλο παρωδίασε το έργο τέχνης της έκδοσης.

Ο ΚΟΓ αναφέρεται στο τραγούδι "Country Man", το ομότιτλο κομμάτι από το ντεμπούτο άλμπουμ του 1972 του Καναδού μουσικού Valdy: "Ταΐστε τη γάτα, ταΐστε τον σκύλο, ταΐστε τα κοτόπουλα, ψιλοκόψτε το κούτσουρο / Καπνίστε και καθαρίστε την ομίχλη, διαβάστε τον Κατάλογο Ολόκληρης της Γης."

Ένα τεύχος του 2010 του περιοδικού πολιτικής τέχνης που δημιουργήθηκε από το Adbusters Media Foundation είχε τίτλο Ο Κατάλογος Ολόκληρου του Εγκεφάλου, το οποίο περιλαμβάνει μία παρωδία στο εξώφυλλο με έναν μικρό ανθρώπινο εγκέφαλο στη θέση της γης και πολλές αναφορές στο αντιπολιτισμικό κίνημα της δεκαετίας του 1960. Το σύνθημα έγραφε Πρόσβαση σε θεραπείες αντί για Πρόσβαση σε εργαλεία. [32]

Στις 17 Απριλίου 2018, ο εκπρόσωπος του My Morning Jacket, Jim James, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τρίτου σόλο άλμπουμ του Uniform Distortion, το οποίο, όπως είπε, ήταν εμπνευσμένο από τον Κατάλογο Ολόκληρης της Γης. [33]

Υποτροφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Stewart Brand και Ο Κατάλογος Ολόκληρης της Γης είναι και τα δύο, θέματα που ενδιαφέρουν τους μελετητές. Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν έργα των Theodore Roszak, Howard Rheingold, Fred Turner, John Markoff, Andrew Kirk, Sam Binkley και Felicity Scott. Το Σύστημα Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαθέτει ένα αρχείο Ολόκληρης της Γης στο Τμήμα Ειδικών Συλλογών του. [34]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος με τις υπόγειες εφημερίδες της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dembart, Lee (November 8, 1974). «'Whole Earth Catalog' Recycled as 'Epilog'». The New York Times. https://www.nytimes.com/1974/11/08/archives/-whole-earth-cataog-recycled-as-epilog-new-group-to-serve.html. 
  2. «Steve Jobs Stanford Commencement Speech 2005». YouTube. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2012. 
  3. Stanford, © Stanford University· Notice, California 94305 Copyright Complaints Trademark (14 Ιουνίου 2005). «'You've got to find what you love,' Jobs says». Stanford University. 
  4. «Back cover of the Whole Earth Epilog with its famous farewell message». 
  5. Andrew Kirk. Counterculture Green. (Lawrence: Univ. of Kansas, 2007):48.
  6. Kevin Kelly, Cool Tools: A Catalog of Possibilities, (Hong Kong, KK*, 2013): 4
  7. "National Book Awards – 1972". National Book Foundation. Retrieved 2012-03-09.
    There was a "Contemporary" or "Current" award category from 1972 to 1980.
  8. Whole Earth Catalog. Fall 1969. 
  9. Mcdowell, Edwin (April 22, 1983). «Publishing: The Computer Software Race Is On». The New York Times. https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9B06EFDA1738F931A15757C0A965948260. 
  10. A Brief History of The Whole Earth Catalog, Whole Earth, http://wholeearth.com/issue/1290/article/342/a.brief.history.of.the.whole.earth.catalog, ανακτήθηκε στις 2023-11-05 
  11. Hypercard Mania!. Computer Chronicles, 1987. Stewart Cheifet Productions (archive.org)
  12. «The Whole-Earth Catalog - Tetrahedron - System». Scribd. 
  13. «Whole Earth Catalog (Fall 1968) - complete». 
  14. «About Whole Earth». ia803105.us.archive.org. 
  15. «Whole Earth Catalog 1971-01». Point Foundation. Ιανουαρίου 1971. 
  16. «Whole Earth Catalog 1971-01». Point Foundation. Ιανουαρίου 1971. 
  17. «Whole Earth Catalog 1971-01». Point Foundation. Ιανουαρίου 1971. 
  18. «"How to do a Whole Earth Catalog" (1975)». Ιουνίου 1975. 
  19. Kevin Kelly: The Whole Earth Blogalog September 17, 2008
  20. Winter 1998 edition of the Whole Earth Catalog, p. 3
  21. Whole Earth, http://www.wholeearth.com/, ανακτήθηκε στις 2023-11-05 
  22. Kahn, Lloyd (Winter 1988), «The Birth of West Coast Publishing», Whole Earth Review: 15 
  23. Antioch University — Kirsten Grimstad, PhD, https://www.antioch.edu/los-angeles/faculty/kirsten-grimstad-phd/
  24. The New Woman's Survival Catalog, 27 March 2012, http://feminismandgraphicdesign.blogspot.be/2012/03/new-womans-survival-catalog.html
  25. «Whole Earth Provision Co». Wholeearthprovision.com. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2012. 
  26. Morris, Stephen (18 Οκτωβρίου 2013). The New Village Green: Living Light, Living Local, Living Large – Stephen Morris – Google Books. New Society Publishers. ISBN 9781550923445. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2012. 
  27. «A World of Good», Plenty, November 2006, http://www.plentymag.com/features/2006/11/a_world_of_good.php 
  28. WorldChanging.com: Another World is Here, The Well, http://www.well.com/conf/inkwell.vue/topics/223/WorldChanging-com-Another-World-page01.html#post4 
  29. At Extremes. Przybylski, Maya,, Sheppard, Lola. Barcelona. 2015. σελίδες 89–97. ISBN 978-0989331760. 
  30. «2019 Whole Seed Catalog (USA, CANADA, AND MEXICO)». Baker Creek Heirloom Seeds. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2023. 
  31. Donahue, Louise. «Whole Earth Restaurant Closes». UCSC.edu. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018. 
  32. The Whole Brain Catalog, 90, 2010, https://www.adbusters.org/magazine/90, ανακτήθηκε στις 2023-11-05 
  33. «Jim James Decries Media Distortion In Society With New Song, Album» (στα αγγλικά). NPR.org. https://www.npr.org/sections/allsongs/2018/04/17/603048490/jim-james-decries-blanket-distortion-in-society-with-new-song-album. Ανακτήθηκε στις 2018-04-18. 
  34. Guide to the Whole Earth Catalog Records, 1969–1986 (bulk 1974–1980), CD Lib, http://www.oac.cdlib.org/findaid/ark:/13030/tf7n39n9ms 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Binkley, Sam (2003), «The Seers of Menlo Park: The Discourse of Heroic Consumption in the 'Whole Earth Catalog», Journal of Consumer Culture 3 (3): 283–313, doi:10.1177/14695405030033001 .
  • Kirk, Andrew G (2007), Counterculture Green: The Whole Earth Catalog and American Environmentalism, Lawrence: University of Kansas Press .
  • Markoff, John (2005), What the Dormouse Said: How the Sixties Counterculture Shaped the Personal Computer Industry, New York: Penguin .
  • McCray, W. Patrick (2013), The Visioneers: How a Group of Elite Scientists Pursued Space Colonies, Nanotechnologies, and A Limitless Future, Princeton: Princeton University Press .
  • Rheingold, Howard (2000), The Virtual Community, Cambridge: MIT Press .
  • Roszak, Theodore (1994), The Cult of Information, Berkeley: University of California Press .
  • Roszak, Theodore (1986), From Satori to Silicon Valley, San Francisco: Don't Call It Frisco Press .
  • Turner, Fred (2006), From Counterculture to Cyberculture: Stewart Brand, the Whole Earth Network, and the Rise of Digital Utopianism, University of Chicago Press, ISBN 0-226-81741-5 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]