Ιντεφίξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ιντεφίξ (γαλλικά: Idéfix) είναι ένα φανταστικό λευκό τεριέ που συντροφεύει τον Οβελίξ στα κόμικς Αστερίξ.[1] Το όνομα Ιντεφίξ είναι λογοπαίγνιο με τη γαλλική έκφραση idée fixe (έμμονη ιδέα).[2]

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ανακοινώθηκε ότι ο χαρακτήρας θα αποκτούσε δική του τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων με τίτλο Dogmatix and the Indomitables (Dogmatix είναι το όνομα του χαρακτήρα στα αγγλικά).[3]

Περιγραφή χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιντεφίξ είναι το μόνο ζώο ανάμεσα στους βασικούς χαρακτήρες της σειράς. Ο ρόλος του είναι δευτερεύων και αστείος στις περισσότερες ιστορίες, σημαντικός κυρίως ως «μήλο της έριδας» μεταξύ του Αστερίξ και του Οβελίξ για το αν θα πρέπει να του επιτραπεί να τους συνοδεύσει στις περιπέτειές τους, καθώς ο Οβελίξ θέλει πάντα να τον έχει πλάι του. Ωστόσο, εμφανίζεται συχνά να κάνει κάτι ενδιαφέρον στο παρασκήνιο και κατά καιρούς παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, ο Ιντεφίξ είναι ο μόνος γνωστός «σκύλος οικολόγος»: αγαπά τα δέντρα και ουρλιάζει στενοχωρημένος όποτε κάποιο ποθαίνει κάτι. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ατρόμητος. Έχει πιει το μαγικό φίλτρο σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η αγαπημένη του απόλαυση είναι να μασάει κόκαλα.

Ένας σκύλος παρόμοιος με τον Ιντεφίξ εμφανίστηκε στη σελίδα 28 του Το χρυσό δρεπάνι.[4] Ο Ιντεφίξ εμφανίζεται πρώτη φορά στο τεύχος Ο γύρος της Γαλατίας.[2] Καθισμένος έξω από ένα κρεοπωλείο στη Λουτέτια, παρατηρεί τον Αστερίξ και τον Οβελίξ να μπαίνουν μέσα. Στη συνέχεια τους ακολουθεί σε όλη τη Γαλατία, εμφανιζόμενος σχεδόν σε κάθε όλη την υπόλοιπη ιστορία. Οι δύο άντρες δεν τον προσέχουν παρά μόνο στο τέλος, όταν τελικά προσελκύει την προσοχή του Οβελίξ στο τσιμπούσι του τέλους της ιστορίας και του δίνουν ένα χτύπημα στο κεφάλι και ένα κόκαλο. Ενώ υποτίθεται ότι θα εμφανιζόταν μόνο σε εκείνο το τεύχος (εξού και στο τέλος φεύγει από το χωριό) αλλά άρεσε τόσο, που αποφασίστηκε να επανέλθει. Το Pilote, το περιοδικό που πρωτοδημοσίευσε τις ιστορίες του Αστερίξ, διοργάνωσε διαγωνισμό για να βρεθεί όνομα για τον σκύλο. Έγιναν εκατοντάδες προτάσεις. Το νικητήριο όνομα, Ιντεφίξ, υποβλήθηκε από τους Ερβέ Αμπρουαζ, Ντομινίκ και Αν Μπουκάρ και Ρεμί Ντιζά.[5][2]

Στην επόμενη περιπέτεια, με τίτλο Αστερίξ και Κλεοπάτρα, ο Ιντεφίξ παίρνει αυτό το όνομα και παίζει πιο ενεργό ρόλο. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ διαφωνούν για το αν ο Ιντεφίξ πρέπει ή όχι να τους συνοδεύσει στην Αίγυπτο, αλλά αυτός αποδεικνύει την αξία του ακολουθώντας τους Γαλάτες σε μια πυραμίδα στην οποία χάνονται και οδηγώντας τους έξω με ασφάλεια.

Όπως πολλά σκυλιά, ο Ιντεφίξ προστατεύει το αφεντικό του, ειδικά όταν ερωτεύεται ή πλαισιώνεται από όμορφες κοπέλες. Στο τεύχος Ο Αστερίξ λεγεωνάριος ξεκαθαρίζει την απέχθειά του για την Φαλμπαλά την οποία έχει ερωτευτεί ο Οβελίξ. Την ίδια στάση δείχνει στη Ζαζά στο τεύχος Το δώρο του Καίσαρα και στη Φανζινά στο τεύχος Η μεγάλη τάφρος. Ωστόσο, παρά την πίστη του στο αφεντικό του, ο Ιντεφίξ τελικά τάσσεται με τον Αστερίξ όταν οι δύο ήρωες διαφωνούν σε διάφορες περιστάσεις, όπως στα τεύχη Ο μάντης και Οβελίξ και Σία.

Η φιλία του με τον Πέπε στα τεύχη Ο Αστερίξ στην Ισπανία και Ο Αστερίξ στην Κορσική κάνει τον Οβελίξ να ζηλέψει. Ομοίως, ο Ιντεφίξ δεν εντυπωσιάζεται από την έλξη του Οβελίξ προς τη Φαλμπαλά στα προηγούμενα στάδια του τεύχους Ο Αστερίξ λεγεωνάριος, ενώ είναι εχθρικός και γρυλίζει όταν ο Οβελίξ της ζητά να φροντίσει τον σκύλο όσο αυτός λείπει. Ωστόσο, η Φαλμπαλά σπεύδει να τον φιλήσει, προκαλώντας του αμέσως ζαλάδα.

Όπως και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού, στον Ιντεφίξ δεν αρέσει ο Κακοφωνίξ και ο μόνος του διάλογος (σε μπαλόνι σκέψης) είναι στο τεύχος Ο Αστερίξ και η Χαλαλιμά όπου σχολιάζει τις μουσικές δεξιότητες του Κακοφωνίξ.

Στο τεύχος Ο Αστερίξ και η Λατραβιάτα ο Ιντεφίξ βρίσκει σύντροφο και επιστρέφει με τα κουτάβια του.

Βιβλία με τον Ιντεφίξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιντεφίξ (λεπτομέρεια τοιχογραφίας (οδός Buanderie 33, Βρυξέλλες)

Η μεγάλη δημοτικότητα του Ιντεφίξ δημιούργησε μια σειρά παιδικών βιβλίων το 1973 με τις «περιπέτειές» του. Αυτά είχαν τη μορφή εικονογράφημένων ιστοριών και δεν ήταν συνεπή με τα κόμικς Αστερίξ.

Αν και φέρουν την υπογραφή Γκοσινί/Ουντερζό, πρόκειται για έργα με άδεια χρήσης που απευθύνονται στην παιδική αγορά. Τους λείπει το στιλ και η πολυπλοκότητα της κύριας δημιουργικής ομάδας του Αστερίξ και έχουν ελάχιστη ή καθόλου συνέπεια μεταξύ τους. Αν και μεταφράστηκαν ευρέως (όχι από τους συνήθεις μεταφραστές των κόμικς Αστερίξ), αυτά τα βιβλία δεν έγιναν πολύ δημοφιλή και ως επί το πλείστον έχουν ξεχαστεί. Οι αγγλικές εκδόσεις αυτών των έργων περιέχουν επίσης πολλά κραυγαλέα λάθη.

Το 1983 έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης της σειράς με δύο νέες ιστορίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Albert Uderzo». lambiek.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Albert Uderzo». lambiek.net. 
  3. «LS Distribution & Studio 58 Unleash Asterix Spinoff 'Idéfix and the Indomitables'». 6 Ιανουαρίου 2021. 
  4. «Read Asterix Comics Online - Asterix Comics - Chapter 02 - Page 24». asterixonline.info. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018. 
  5. Marco Mütz (16 Οκτωβρίου 2017). Das inoffizielle Asterix®-&-Obelix®-Lexikon: Gewichtiges Gallierwissen von A wie Arvernerschild bis Z wie Zuckerpüppchen. Riva. σελίδες 139–. ISBN 978-3-95971-838-7.