Οσίνουφ Ντόλνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°51′5″N 14°8′44″E / 52.85139°N 14.14556°E / 52.85139; 14.14556

Οσίνουφ Ντόλνι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Οσίνουφ Ντόλνι
52°51′5″N 14°8′44″E
ΧώραΠολωνία
Διοικητική υπαγωγήΓκμίνα Τσεντίνια
Πληθυσμός208 (31  Μαρτίου 2021)[1]
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Οσίνουφ Ντόλνι (πολωνικά: Osinów Dolny, γερμανικά: Niederwutzen‎‎) είναι χωριό του Πόβιατ Γκριφίνο, στο Βοεβοδάτο Δυτικής Πομερανίας της βορειοδυτικής Πολωνίας, στα σύνορα με τη Γερμανία.[2] Είναι ο δυτικότερος οικισμός της Πολωνίας. Απέχει περίπου 6 χλμ. νοτιοδυτικά της Τσεντίνια, 50 χλμ. νοτιοδυτικά του Γκριφίνο και 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του βοεβοδάτου, Στσέτσιν.

Είναι η τοποθεσία ενός συνοριακού περάσματος με το γερμανικό χωριό Χόενβουτσεν, στο δρόμο που συνδέει την πολωνική πόλη Χόινα με τη γερμανική Μπαντ Φράιενβαλντε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο της 1ης Ανεξάρτητης Πολωνικής Ταξιαρχίας Όλμων

Γύρω στο 967, η περιοχή έγινε μέρος του αναδυόμενου πολωνικού κράτους. Μετά τον κατακερματισμό της Πολωνίας, αποτέλεσε τμήμα του Δουκάτου της Μείζονος Πολωνίας και αργότερα, ήταν επίσης μέρος του Μαργραβιάτου του Βραδεμβούργου, της Βοημίας (Τσεχία), του Βασιλείου της Πρωσίας και από το 1871 έως το 1945 και της Γερμανίας, εντός της οποίας βρισκόταν διοικητικά στην Περιοχή Φρανκφούρτης, στην Επαρχία του Βραδεμβούργου.

Στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Μάρτιο του 1945, ήταν ο τόπος μαχών μεταξύ των κοινών πολωνο-σοβιετικών δυνάμεων και της γερμανικής Βέρμαχτ. Στη συνέχεια, η περιοχή έγινε και πάλι μέρος της Πολωνίας, αν και με ένα κομμουνιστικό καθεστώς που εγκατέστησε η Σοβιετική Ένωση, το οποίο στη συνέχεια παρέμεινε στην εξουσία μέχρι την πτώση του κομμουνισμού στη δεκαετία του 1980. Υπάρχει ένα μνημείο της 1ης Ανεξάρτητης Πολωνικής Ταξιαρχίας Όλμων, που πολέμησε στο Οσίνουφ Ντόλνι.[3]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει εισόδημα από Γερμανούς που περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες φθηνότερα από ότι στη Γερμανία.[4] Όταν άνοιξε το συνοριακό πέρασμα το 1993, χιλιάδες Γερμανοί συνωστίζονταν στο χωριό αναζητώντας φθηνά αγαθά και για να γεμίσουν το πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους, εκμεταλλευόμενοι τις φθηνότερες τιμές καυσίμων. Τα τελευταία χρόνια αποκαλείται αστειευόμενα «Το χωριό των κομμωτών», λόγω του ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του χωριού είναι κομμωτές, που απευθύνεται κυρίως σε Γερμανούς που επιθυμούν να έχουν φτηνό κούρεμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]