Οροσειρά του Ντεβολουί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οροσειρά του Ντεβολουί
Η οροσειρά του Ντεβολουί στις Δυτικές Άλπεις
Χάρτης
Ύψος2.789 μέτρα, Ομπιού
ΟροσειράΆλπεις
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΝομοί Ωτ-Αλπ στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή
Ιζέρ και Ντρομ στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, Γαλλία

Η οροσειρά του Ντεβολουί (γαλλικά:Le massif du Dévoluy) είναι ορεινός όγκος των Γαλλικών Προάλπεων, που εκτείνεται ανάμεσα στις νότιες και βόρειες Άλπεις.

Τοπωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της οροσειράς εμφανίζεται ως Devologium τον 11ο αιώνα, Devolodium το 1150, Devoloi το 1199 και Devouluy το 1512.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από διοικητικής απόψεως, το Ντεβολουί, με έκταση περίπου 185 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται μεταξύ των νομών Ωτ-Αλπ κυρίως και των Ιζέρ και Ντρομ. Το υψηλότερο σημείο της οροσειράς, Ομπιού ή Τετ ντε λ'Ομπιού, υψώνεται στον νομό Ιζέρ.

Το Ντεβολουί είναι οροσειρά των νότιων Άλπεων που περιβάλλεται από τις περιοχές Σαμπσώρ, Γκαπανσαί, Μποσαίν, την οροσειρά του Ντιουά, το Τριέβ και την οροσειρά των Εκρέν.

Περιβάλλεται από τους ποταμούς Ντρακ, Πετί Μπυές και Γκραν Μπυές. Η τεχνητή λίμνη Σωτέ, με υδροηλεκτρικό φράγμα, βρίσκεται στα βόρεια της οροσειράς.

Κορυφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της οροσειράς του Ντεβολουί

Η οροσειρά περιλαμβάνει περίπου 50 κορυφές ύψους ανάμεσα στα 2.000 και 2.789 μέτρων. Οι τέσσερις κύριες κορυφές είναι:

  • το Ομπιού, 2.789 μ., το υψηλότερο σημείο της οροσειράς.
  • το Γκραν Φεράν, στα 2.758 μέτρα.
  • το Πικ ντε Μπυρ, στα 2.709 μέτρα, που περιλαμβάνει το οροπέδιο όπου βρίσκεται το συμβολόμετρο του Ινστιτούτου ραδιοαστρονομίας (IRAM).
  • το βουνό Φαραούτ, που φτάνει τα 2.568 μέτρα.

Τα κυριότερα περάσματα (ορεινές διαβάσεις) της οροσειράς είναι το Κολ ντε Ραμπού στα 1.892 μέτρα, το Κολ ντε Γκλεζ στα 1.696 μ., το Κολ ντυ Νουαγιέ στα 1 664 μ. και το Κολ ντυ Φεστρ στα 1.441 μ.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ντεβολουί είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος,[1] χαρακτηριστικός των Προάλπεων, που σχηματίστηκε από τη διάβρωση των παγετώνων. Υπάρχουν πολλές κοιλάδες και μεγάλους λιθώνες,[2] οι οποίοι δίνουν το χαρακτηριστικό γκρι χρώμα στους βράχους. Λόγω της νότιας θέσης και παρά το υψόμετρο της οροσειράς, οι παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πικ ντε Μπυρ
Το πέρασμα Κολ ντυ Φεστρ

Κτηνοτροφία

Το μεγαλύτερο μέρος της κτηνοτροφικής δραστηριότητας του Ντεβολουί είναι η εκτροφή προβάτων, κοπάδια που προέρχονται από όλη την περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή για τους καλοκαιρινούς βοσκότοπους.

Το συμβολόμετρο του οροπεδίου Μπυρ

Βρίσκεται στα 2.552 μέτρα. Στο οροπέδιο Μπυρ, το Ινστιτούτο ραδιοαστρονομίας (IRAM) έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων που αποτελούν αστρονομικό συμβολόμετρο. Ο ιδιαίτερα ξεκάθαρος ουρανός σε αυτήν την περιοχή και σε αυτό το υψόμετρο ήταν ουσιαστικής σημασίας για την επιλογή αυτού του χώρου.

Χειμερινά αθλητικά θέρετρα

Τα χιονοδρομικά κέντρα του ΣουπερΝτεβολουί και το Λα Ζου ντυ Λου, που βρίσκονται στη νέα κοινότητα Ντεβολουί, αποτελούν την περιοχή σκι της οροσειράς.

Ορειβασία

Το Ντεβολουί είναι επίσης ένας τόπος που προσφέρεται για αναρρίχηση χάρη στους απότομους βράχους.

Σπηλαιολογία

Όπως και στις κοντινές οροσειρές του Βερκόρ και της Σαρτρέζ, το Ντεβολουί είναι ένας κατ'εξοχήν τόπος για σπηλαιολογία, με τα πολυάριθμα σπήλαια που περιλαμβάνει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jean Nicod, « Phénomènes glacio-karstiques et nivo-karstiques sur la carte géomorphologique du Dévoluy méridional, plateaux de Bure et d'Aurouze », Revue de géographie alpine, vol. 66,‎ 1978, p. 149-165
  2. . «greek.enacademic». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]