Οροσειρά των Εκρέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οροσειρά των Εκρέν
Η οροσειρά των Εκρέν στις Δυτικές Άλπεις
Χάρτης
Ύψος4.101 μέτρα, κορυφή Μπαρ ντεζ Εκρέν
ΟροσειράΆλπεις
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΝομοί Ιζέρ στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ και Ωτ-Αλπ στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, στη Γαλλία
Συντεταγμένες44°55′23″N 6°21′36″E / 44.923056°N 6.36°E / 44.923056; 6.36°,°

Η οροσειρά των Εκρέν (γαλλικά: Le massif des Écrins ) είναι μια μεγάλη οροσειρά στις Γαλλικές Άλπεις που βρίσκεται στους νομούς Ωτ-Αλπ και Ιζέρ, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Περιλαμβάνει σημαντικούς παγετώνες, τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος.

Η παλιά ονομασία ήταν οροσειρά του Πελβού. Η οροσειρά περιλαμβάνει τον Εθνικό Δρυμό των Εκρέν.[1]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κορυφή Μπαρ ντεζ Εκρέν, 4.101 μέτρα και ο Λευκός Παγετώνας

Η οροσειρά των Εκρέν εκτείνεται σε μικρό τμήμα στα νοτιοανατολικά του νομού Ιζέρ και σε μεγάλο τμήμα κεντρικά στον νομό Ωτ-Αλπ, μεταξύ των κοινοτήτων Γκρενόμπλ στα βορειοδυτικά, Μπριανσόν στα ανατολικά και Γκαπ στον νότο. Τα φυσικά της όρια είναι οι κοιλάδες των ποταμών Ρομάνς (περιοχή Ουαζάν), Γκιζάν, Ντυράνς και Ντρακ. Ορισμένες από αυτές τις κοιλάδες διεισδύουν βαθιά στην καρδιά των βουνών. Χάρτης του νομού Ωτ-Αλπ.[2]

Η υψηλότερη κορυφή είναι το Μπαρ ντεζ Εκρέν, στα 4.101 μέτρα, η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στη Γαλλία μετά το Μον Μπλαν, και ακολουθούν το Ντομ ντε Νεζ ντεζ Εκρέν με 4.009 μέτρα και η κορυφή Λα Μεζ με 3.983 μέτρα. Η οροσειρά περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ακόμη κορυφές ύψους άνω των 3.000 μέτρων.

Στην οροσειρά υπάρχουν επίσης πολλοί παγετώνες. Οι πιο γνωστοί είναι ο Γκλασιέ Μπλαν (Λευκός Παγετώνας) και ο Γκλασιέ Νουάρ (Μαύρος Παγετώνας). Οι παγετώνες της οροσειράς των Εκρέν καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο συνολικός όγκος πάγου υπολογίζεται σε 5 km³.[3]

Η παλιά ονομασία ήταν οροσειρά του Πελβού, από τον τέταρτο υψηλότερο ορεινό όγκο στην περιοχή, το 3.946 μέτρων όρος Πελβού, που κάποτε εθεωρείτο η υψηλότερη κορυφή της περιοχής και πριν την προσάρτηση της Σαβοΐας στη Γαλλία το 1860 ως το υψηλότερο βουνό στη Γαλλία.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιονοδρομικό κέντρο Ντεζ Αλπ
Το χιονοδρομικό κέντρο Πουί-Σαιν-Βενσάν, στα 1800 μέτρα

Στην οροσειρά ασκούνται πολλές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στις διάφορες εποχές και συνθήκες του τόπου, του κλίματος, του υψομέτρου και των προστατευόμενων φυσικών τοποθεσιών.

Αλπινισμός - Αναρρίχηση

Η οροσειρά είναι διάσημο κέντρο αλπινισμού. Η Μπεράρντ είναι από καιρό το δεύτερο γαλλικό ορειβατικό κέντρο μετά το Σαμονί. Το χωριό Λα Γκραβ, ένα από τα «Πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας», είναι επίσης ορόσημο της ορειβασίας. To 2016 στην κοινότητα φιλοξενήθηκαν τα βραβεία Πιολέ ντ'Ορ,[4] μία ετήσια εκδήλωση που επιβραβεύει εξαιρετικές αλπικές αναρριχήσεις που έγιναν το προηγούμενο έτος.

Ορισμένες τοποθεσίες επιτρέπουν επίσης την άσκηση αναρρίχησης και, τον χειμώνα, την ανάβαση των παγετώνων.

Πολλοί ορειβάτες θεωρούν την οροσειρά των Εκρέν την πιο άγρια ορεινή ομάδα στις Άλπεις. Λόγω των δύσκολων κορυφών, των απότομων πλαγιών και των ρηγμάτων των παγετώνων, αναφέρεται επίσης ως το «Καρακορούμ των Άλπεων».

Ορισμένες τοποθεσίες επιτρέπουν πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Παραπέντε). Οι ποταμοί κατά μήκος της οροσειράς επιτρέπουν την άσκηση αθλημάτων όπως ράφτινγκ ή κανό.

Πεζοπορία

Ο Εθνικός Δρυμός των Εκρέν έχει αναπτύξει ένα δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας στην οροσειρά που περιλαμβάνει υπάρχοντα μονοπάτια που γενιές των ορειβατών έχουν δημιουργήσει και διατηρήσει. Αυτά τα μονοπάτια συντηρούνται τώρα από τον Εθνικό Δρυμό των Εκρέν και το Εθνικό Δασικό Γραφείο. Το δίκτυο αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερα από 700 χιλιόμετρα μονοπατιών. Ανάμεσα στα πολλά μονοπάτια πεζοπορίας που περνούν μέσα από τον ορεινό όγκο, συμπεριλαμβάνεται το μονοπάτι πεζοπορίας 54.

Χάρτης του Εθνικού Δρυμού των Εκρέν

Σκι - Χειμερινά αθλητικά θέρετρα

Στην οροσειρά υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα, όπως στις κοινότητες Ανσέλ, Λε Ντεζ Αλπ, Λα Γκραβ, Λα Μπεράρντ κ.α.

Προστασία του περιβάλλοντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς των Εκρέν ανήκει στον Εθνικό Δρυμό των Εκρέν[1] που δημιουργήθηκε το 1973 με σκοπό την προστασία της περιοχής. Έχει έκταση 918 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υψόμετρο από 800 έως 4.102 μέτρα.

Η εκπληκτική ποικιλομορφία της βλάστησης του Εθνικού Δρυμού οφείλεται στις μεγάλες αποκλίσεις υψομέτρου και στη σύζευξη κλιματικών επιδράσεων των Άλπεων και της Μεσογείου. Οι κοιλάδες, τα ορεινά βοσκοτόπια και οι κορυφές που περιλαμβάνει φιλοξενούν όλη την πανίδα των βουνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]