Δυτικές Άλπεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°N 8°E / 46°N 8°E / 46; 8

Δυτικές Άλπεις
Οι Δυτικές Άλπεις
Χάρτης
Ύψος4.810 μέτρα, Λευκό Όρος
ΟροσειράΆλπεις
ΉπειροςΕυρώπη
Χώρες Ιταλία
Γαλλία
Ελβετία Ελβετία
Μονακό Μονακό
Συντεταγμένες45°50′01″N 6°51′54″E / 45.833611°N 6.865°E / 45.833611; 6.865°,°

Οι Δυτικές Άλπεις είναι το δυτικό τμήμα της περιοχής των Άλπεων. Περιλαμβάνουν το νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, ολόκληρο το Μονακό, το βορειοδυτικό τμήμα της Ιταλίας και το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελβετίας.

Στα νοτιοανατολικά, η ορεινή περιοχή συνορεύει με την ιταλική Κοιλάδα του Πάδου. Στα δυτικά, η κοιλάδα του ποταμού Ροδανού τη χωρίζει από την Κεντρική οροσειρά (Μασίφ Σαντράλ). Το βορειότερο τμήμα των Δυτικών Άλπεων σχηματίζεται από τις Ελβετικές Προάλπεις.

Οι κορυφές και τα ορεινά περάσματα (διαβάσεις) είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις Ανατολικές Άλπεις, ενώ το εύρος των οροσειρών είναι μικρότερο.

Έκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όριο ανάμεσα στις Ανατολικές και Δυτικές Άλπεις

Οι Δυτικές Άλπεις περιλαμβάνουν το σύνολο των αλπικών οροσειρών της Γαλλίας και του Μονακό, το μεγαλύτερο τμήμα στην Ελβετία, και μια μη αμελητέα αλπική περιοχή της Ιταλίας και είναι γενικά σημαντικά υψηλότερες από τις ανατολικές Άλπεις - τα περισσότερα όρη άνω των 4.000 μέτρων των Άλπεων βρίσκονται στις Δυτικές Άλπεις, και ως εκ τούτου οι υψηλότερες κορυφές των Άλπεων, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού όρους, το υψηλότερο βουνό σε ολόκληρη την οροσειρά (4.810 μ.).

Έχουν τον άξονά τους στην κατεύθυνση βορρά-νότου, σε αντίθεση με τη γενική κατεύθυνση των Άλπεων συνολικά. Για το λόγο αυτό και λόγω του κλίματος, της γεωλογικής δομής και της οικονομίας, διακρίνονται σε Βόρειες και Νότιες Άλπεις.

Το μήκος των Δυτικών Άλπεων είναι 300 χιλιόμετρα και το πλάτος κυμαίνεται από 150 έως 185 χιλιόμετρα.

Υποδιαιρέσεις των Άλπεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακή υποδιαίρεση (1926)

Οι Δυτικές Άλπεις (Υποδιαίρεση 1926)

Σύμφωνα με τις Υποδιαιρέσεις των Άλπεων (Partizione delle Alpi), που υιοθετήθηκαν από την ιταλική Εθνική Επιτροπή Γεωγραφίας το 1926 μετά το 9ο Ιταλικό Γεωγραφικό Συνέδριο, η οροσειρά των Άλπεων χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα : τις Δυτικές Άλπεις, Κεντρικές Άλπεις και τις Ανατολικές Άλπεις.[1]

Σε αυτή την παραδοσιακή υποδιαίρεση, το όριο των Δυτικών Άλπεων αρχίζει από την ορεινή διάβαση Κολ ντ'Αλτάρ στην Ιταλία και τελειώνει στην ορεινή διάβαση Κολ Φερέ στην Ελβετία.

Οι Δυτικές Άλπεις (Υποδιαίρεση 2005)

Η Υποδιαίρεση των Άλπεων χωρίζει τις Δυτικές Άλπεις στα ακόλουθα οκτώ τμήματα (σε αγκύλες ο αριθμός του τμήματος στην εικόνα στα αριστερά):

Παραθαλάσσιες Άλπεις (1), Κοττιανές Άλπεις (2), Άλπεις Γκραι ή Γραϊανές (3), Άλπεις της Προβηγκίας (4), Άλπεις του Ντωφινέ (5), Προάλπεις της Προβηγκίας (6), Προάλπεις του Ντωφινέ (7) και Προάλπεις της Σαβοΐας (8).


Υποδιαίρεση SOIUSA (2005)

Η ενοποιημένη διεθνής αλπική ορογραφική υποδιαίρεση του αλπικού συστήματος (SOIUSA), που δημιουργήθηκε το 2005, εγκατέλειψε την υποδιαίρεση των Άλπεων σε τρία τμήματα και χώρισε τις Άλπεις σε δύο μεγάλα τμήματα: τις Δυτικές Άλπεις και τις Ανατολικές Άλπεις, που χωρίζονται από τον άξονα που σχηματίζεται από τον ποταμό Ρήνο, την ορεινή διάβαση Σπλούγκα, τη λίμνη Κόμο και τη λίμνη Λέκο.

Το Λευκό όρος, η υψηλότερη κορυφή των Δυτικών Άλπεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Archivio veneto, VV.AA., Deputazione di storia patria per le Venezie, 1971

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Western Alps στο Wikimedia Commons