Οπστίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Οπστίνα (Opština, Obshtina, Občina ή Općina, Κυριλλικό: општина ή община) είναι ένας σλαβικός όρος διοικητικής διαίρεσης, ο οποίος μεταφράζεται συνήθως ως δήμος στα Ελληνικά. Χρησιμοποιείται από τις ακόλουθες χώρες:

Χώρα Ενικός Δυικός Πληθυντικός σχετικά λήμματα
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη opština, općina, општина   opštine, općine, oпштине Δήμοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (3ο επίπεδο στην Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 2ο επίπεδο στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας)
Βουλγαρία Βουλγαρία община, obština   общини, obštini Δήμοι της Βουλγαρίας (2ο επίπεδο)
Κροατία Κροατία općina   općine Δήμοι της Κροατίας (2ο επίπεδο)
Βόρεια Μακεδονία Βόρεια Μακεδονία општина, opština   oпштини, opštini Δήμοι της πΓΔΜ (1ο επίπεδο)
Κοσσυφοπέδιο Κοσσυφοπέδιο[a] општина, opština   oпштине, opštine δήμοι του Κοσσυφοπέδιου (Αλβανικά: Komuna)[1][2] (1ο επίπεδο)
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο opština, општина   opštine, oпштине δήμοι του Μαυροβούνιο (1ο επίπεδο)
Ρωσία Ρωσία община, ομπστσίνα   общины, obšchiny κοινότητα
SER Σερβία општина, opština   oпштине, opštine δήμοι της Σερβίας (2ο επίπεδο)
Σλοβενία Σλοβενία občina občini občine Δήμοι της Σλοβενίας (1ο επίπεδο)


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

^ Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να την διεκδικεί ως μέρος της δικής της κυριαρχικής επικράτειας. Οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2013, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος από 98 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.kpaonline.org/
  2. «NGA GEOnet Names Server». National Geospatial-Intelligence Agency. 30 Ιανουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2008.