Οι επαγγελματίες (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι επαγγελματίες
(The professionals)
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Μπρουκς[1][2]
ΠαραγωγήΡίτσαρντ Μπρουκς
ΣενάριοΡίτσαρντ Μπρουκς και Φρανκ Ο'Ρουρκ
ΠρωταγωνιστέςΜπαρτ Λάνκαστερ[3], Λι Μάρβιν[3], Κλαούντια Καρντινάλε[3], Ρόμπερτ Ράιαν[3], Γούντι Στροντ[3], Τζακ Πάλανς[3], Ραλφ Μπέλαμι[3], Βον Τέιλορ[3], Λι Τσάπμαν[4], Τζο ντε Σάντις και Jorge Martínez de Hoyos
ΜουσικήΜωρίς Ζαρ
ΦωτογραφίαΚονραντ
ΜοντάζΠίτερ Ζίνερ
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή
Κυκλοφορία
  • 4 Νοεμβρίου 1966 (1966-11-04) (ΗΠΑ)
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Ακαθάριστα έσοδα$19,5 εκατ. δολάρια

Οι επαγγελματίες (αγγλικά: The professionals‎‎) είναι γουέστερν αμερικανικής παραγωγής του 1966 σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς. Πρωταγωνιστούν οι Μπαρτ Λάνκαστερ, Λι Μάρβιν, Ρόμπερτ Ράιαν, Γούντι Στροντ, με τους Τζακ Πάλανς, Κλαούντια Καρντινάλε και Ραλφ Μπέλαμι σε υποστηρικτικούς ρόλους.

Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ και μια ενθουσιώδη υποδοχή από τους κριτικούς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τελευταία χρόνια της Μεξικανικής Επανάστασης , ο Αμερικανός γαιοκτήμονας Τζέι Γκραντ προσλαμβάνει τέσσερις άντρες, οι οποίοι είναι όλοι ειδικοί στους αντίστοιχους τομείς τους, για να σώσουν την απαχθείσα σύζυγό του, Μαρία, από τον Τζέσους Ράζα, έναν πρώην επαναστάτη ηγέτη που έγινε ληστής.

Ο Χένρι "Ρίκο" Φάρνταν είναι ειδικός στα όπλα, ο Μπιλ Ντόλγουορθ είναι ειδικός στα εκρηκτικά, ο Χανς Εχένγκαρντ είναι ο επιστάτης αλόγων και ο Τζέικ Σαρπ είναι ένας παραδοσιακός ανιχνευτής Απάτσι , έμπειρος στο τόξο και το βέλος. Ο Φάρνταν και ο Ντόλγουορθ, έχοντας και οι δύο πολεμήσει υπό τις διαταγές του Πάντσο Βίγια, τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τον Ράζα ως στρατιώτη. Αλλά ως κυνικοί επαγγελματίες, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να τον σκοτώσουν.

Μετά την είσοδό τους στο Μεξικό, οι επαγγελματίες γίνονται μάρτυρες μιας σφαγής στρατιωτών σε κυβερνητικό τρένο από τον μικρό στρατό του Ράζα. Ακολουθούν το αιχμαλωτισμένο τρένο μέχρι το τέλος της γραμμής. 

Καθώς φεύγουν οι ληστές, παίρνουν το τρένο προτού προχωρήσουν στο στρατόπεδο, όπου παρατηρούν τον Ράζα και τους οπαδούς του - συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας στρατιώτη, της Τσικίτα (η οποία κάποτε είχε σχέση με τον Ντόλγουορθ). Το βράδυ, ο Φάρνταν διεισδύει στο στρατόπεδο, αλλά τον εμποδίζουν να σκοτώσει τον Ράζα στο σπίτι του. Αφού είδε την όμορφη Μαρία, τη σύζυγο του Γκραντ που απήχθη, να ετοιμάζεται να κάνει πρόθυμα έρωτα με τον Ράζα, ο Ντόλγουορθ βγάζει το συμπέρασμα , «ότι μας έχουν κοροϊδέψει».

Όταν φέρνουν τη Μαρία πίσω στο τρένο, αρχίζει μια ανταλλαγή πυροβολισμών επειδή έχει καταληφθεί ξανά από τους ληστές. Καταδιωκόμενοι από τον Ράζα και τους άνδρες του, οι επαγγελματίες αναγκάζονται να καταφύγουν σε κοντινές εκτάσεις φαραγγιών. Εκείνο το βράδυ, η Μαρία τους αποκαλύπτει ότι δεν έχουν σώσει την «απαχθέντα σύζυγο» του Γκραντ αλλά μάλλον την ερωμένη του Ράζα — καθώς ο Γκραντ την είχε αγοράσει σε έναν κανονισμένο γάμο, από τον οποίο δραπέτευσε με την πρώτη ευκαιρία για να επιστρέψει στον αληθινό της έρωτα στο Μεξικό.

Την επόμενη μέρα, η Μαρία επιβιβάζεται σε ένα άλογο και περνάει μέσα από τα στενά φαράγγια για να ξανασυναντήσει τον Ράζα, αλλά ο Ντόλγουορθ πυροδοτεί τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα τείχη του φαραγγιού, τα οποία καταρρέουν και κλείνουν το φαράγγι, εμποδίζοντας τη διαφυγή της. Καθώς ο Ράζα και οι εναπομείναντες άντρες του πλησιάζουν, ο Ντόλγουορθ προσφέρεται να μείνει πίσω για να επιτρέψει στους άλλους επαγγελματίες να δραπετεύσουν με τη Μαρία. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Ράζα τραυματίζεται και αιχμαλωτίζεται και ο Ντόλγουορθ σχεδόν σκοτώνεται από μία ετοιμοθάνατη Τσικίτα, της οποίας οι σφαίρες έχουν τελειώσει στο πιστόλι.

Ο Γκραντ και οι δικοί του άντρες συναντούν τους επαγγελματίες (με τον Ράζα και την Μαρία) στα σύνορα των ΗΠΑ. Ο πλούσιος κτηνοτρόφος λέει στον Φάρνταν ότι το συμβόλαιό τους έχει κλείσει ικανοποιητικά. Στη συνέχεια διατάζει έναν από τους άνδρες του να σκοτώσει τον τραυματισμένο Ράζα. Αλλά πριν προλάβει να πυροβολήσει, ο Ντόλγουορθ πυροβολεί το χέρι που κρατά το όπλο του. Οι άλλοι επαγγελματίες μπαίνουν για να προστατεύσουν τη Μαρία και τον Ράζα. Μαζεύουν τον τραυματισμένο Ράζα, ξαπλώνοντάς τον στην πλάτη ενός καρου με άλογα και με τη Μαρία στα ηνία, στέλνουν και τους δύο πίσω στο Μεξικό.

Ο Γκραντ γυρίζει θυμωμένος στον Φάρνταν και του λέει: «Κάθαρμα!», στο οποίο ο Φάρνταν απαντά: «Ναι, κύριε, στην περίπτωσή μου είμαι ένα ατύχημα κατά τη γέννηση μου. Αλλά εσύ, κύριε, είσαι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος».

Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες αποχωρούν, ακολουθώντας την άμαξα πέρα από τα σύνορα προς το Μεξικό.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1976, υπολογίστηκε ότι η ταινία είχε κερδίσει 8,8 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στη Βόρεια Αμερική.[5]

Ήταν η ένατη πιο δημοφιλής ταινία στο γαλλικό box office το 1966, μετά από ταινίες όπως Ασύλληπτη απόδραση, Δόκτωρ Ζιβάγκο, Ένας άντρας και μια γυναίκα, Μονομαχία στο Ελ Πάσο και Το Μεγάλο Εστιατόριο.[6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό Variety έγραψε για την ταινία:

Οι επαγγελματίες είναι μία καλοφτιαγμένη ταινία, που διαδραματίζεται το 1917 στα μεξικανοαμερικανικά σύνορα, όπου κάποιοι τυχοδιώκτες στρατιώτες σώζουν τη σύζυγο ενός Αμερικανού επιχειρηματία που φέρεται να έχει απαχθεί. Συναρπαστικές εκρηκτικές σεκάνς, καλός γενικός ρυθμός και ερμηνείες ηθοποιών ξεπερνούν ένα ενίοτε λεπτό σενάριο....

Ήσυχος και σκόπιμος, ο Μάρβιν υποδύεται πολύ καλά τον αρχηγό της ομάδας διάσωσης.[7]

Στον ιστότοπο ανασκόπησης κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 89% με βάση κριτικές 18 κριτικών.[8]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου[9] Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ρίτσαρντ Μπρουκς Υποψηφιότητα
Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου Υποψηφιότητα
Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας Κόνραντ Χάλ Υποψηφιότητα
Αμερικανοί Μοντέρ Κινηματογράφου Καλύτερου Μοντάζ Ταινίας Πήτερ Ζίνερ Υποψηφιότητα
Ένωση Σκηνοθετών Αμερικής[10] Καλύτερο Σκηνοθετικό Επίτευγμα Ρίτσαρντ Μπρουκς Υποψηφιότητα
Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Χόλυγουντ[11] Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής ταινίας Υποψηφιότητα
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού - Γυναίκας Μαρί Γκόμεζ Υποψηφιότητα
Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών Νίκη
Λορέλ Καλύτερη Ταινία Δράσης Νίκη
Καλύτερη Ερμηνεία Δράσης Λι Μάρβιν Νίκη
Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Τουρκίας Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
5η θέση
Ένωση Συγγραφέων Αμερικής Καλύτερου Σεναρίου Αμερικανικής Δραματουργίας Ρίτσαρντ Μπρουκς Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0060862/. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουλίου 2016.
  2. www.the-numbers.com/movie/Professionals-The. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 www.imdb.com/title/tt0060862/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουλίου 2016.
  4. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. "All-time Film Rental Champs", Variety, 7 January 1976 p 44
  6. «French Box Office 1966». Box Office Story. 
  7. «The Professionals». Variety.com. Variety. 31 Δεκεμβρίου 1965. 
  8. «The Professionals (1966)». Rotten Tomatoes. 
  9. «The 39th Academy Awards (1967) Nominees and Winners». oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2011. 
  10. «19th DGA Awards». Directors Guild of America Awards. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021. 
  11. «The Professionals – Golden Globes». HFPA. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021.