Οικονόμος Καλομοίρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικονόμος Καλομοίρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Θάνατος28  Αυγούστου 1821
Βασιλικά Φθιώτιδας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη των Βασιλικών Φθιώτιδας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο παπα-Καλομοίρης (κοσμικό όνομα Ιωάννης Καλομοίρης), γνωστός και ως Οικονόμος Καλομοίρης ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821, με καταγωγή από την Βορδόνια Λακωνίας της επαρχίας Μυστρά.

Από πολύ νεαρή ηλικία είχε συμμετάσχει στην εξέγερση του Μυστρά το 1769 κατά την περίοδο των Ορλωφικών. Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης συμμετείχε σε πολλές μάχες σε Ναύπλιο, Άργος, Πάτρα, Δερβενάκια και Ακροκόρινθο, διακρινόμενος για την ανδρεία του, και σκοτώθηκε στη μάχη στο Βασιλικό της Σικυώνας, κοντά στην Κόρινθο, στις 12 Αυγούστου 1822, σε ενέδρα του οθωμανικού ιππικού. Η κεφαλή του στάλθηκε στην Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο το σώμα του ανεβρέθηκε αργότερα από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τάφηκε με στρατιωτικές τιμές στον κοντινό ναό της Αγίας Παρασκευής στα Βασιλικά.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΠΑΠΑ-ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, Σπαρτιατικόν Ημερολόγιον, 1909, Εστία, σελ. 88-92
  2. Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π.Δ. Σακελλαρίου. σελίδες [Χρειάζεται σελίδα]. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  3. «Ο οδηγός της Σπάρτης - Ο Παπά-Καλομοίρης ο Βορδονιάτης». 25 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)

σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]