Ξύλινο αναλόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ξύλινη πινακίδα)
Ξύλινος πίνακας με πράξεις αριθμητικής για σχολική χρήση. Βρέθηκε στην Αίγυπτο και φιλοξενείται σήμερα στο Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ξύλινα αναλόγια χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα ως γραφικό υλικό. Σε ξύλο έγραφαν με μελάνι, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο γινόταν και χρήση στιλπνού μίγματος επικάλυψης για καλύτερο αποτέλεσμα. Κοινή ήταν η χρήση του υλικού αυτού σε υπομνήματα, απολογισμούς, αλλά και στα σχολεία. Ξύλινες πινακίδες που φέρουν το όνομα των νεκρών συναντούμε και σε μούμιες της Αιγύπτου.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαία Ελλάδα έχουμε μαρτυρία χρήσης ξύλινων αναλογίων ή πινάκων για γραφή. Στην απογραφή των δαπανών προς ανάκτηση του Ερεχθείου στην Αθήνα το 470 π.Χ. αναφέρεται η αγορά δύο σανίδων για την πρώτη απογραφή των απολογισμών.

Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα ελληνικής γραφής σε ξύλο που βρέθηκε στην Αίγυπτο είναι μια επιγραφή που αναφέρεται σε χρηματική σύμβαση και χρονολογείται στο έτος 254 ή 253 π.Χ.. Μια άλλη μικρή σανίδα πιθανώς του 3ου αιώνα μ.Χ., που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο περιέχει δεκατρείς στίχους της Ιλιάδας, και χρησιμοποιείτο στα σχολεία για διδασκαλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]