Μολύβδινη πινακίδα
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Μολύβδινες πινακίδες και μολύβδινα ελάσματα ήταν συχνό γραφικά υλικά στην αρχαιότητα.
Χρήση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο μόλυβδος ήταν από την αρχαιότητα γνωστό και χρήσιμο υλικό. Η παρασκευή του ήταν συνδεδεμένη με την εξόρυξη αργύρου. Λόγω των φυσικών του χαρακτηριστικών της χαμηλής τήξης και της ελαστικότητάς του ήταν πολύ εύχρηστο. Εκτός των άλλων πρακτικών χρήσεών του, π.χ. για μόνωση αποχετευτικών αγωγών στη Ρώμη, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ ως γραφικό υλικό, αφού ως μαλακό υλικό ήταν εύκολο να κοπεί σε πίνακες ή ελάσματα, και να χαραχθεί με γράμματα και κείμενα, ενώ η μετά την χρήση ανακύκλωσή του, ήταν εξίσου απλή.
Ιστορική αναδρομή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Πλίνιος αναφέρει μολύβδινα ελάσματα (plumbea volumina) ως μια από τις πρώτες γραφικές ύλες. Ο δε Παυσανίας μαρτυρεί, ότι στον Ελικώνα είδε μολύβδινη πλάκα, στην οποία ήταν γραμμένα τα Έργα και Ημέρες του Ησιόδου.
Αρχαιολογικά ευρήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην Δωδώνη ανακαλύφθηκαν ελάσματα μολύβδινα, που περιείχαν ερωτήσεις των χρηστηριαζομένων ή και απαντήσεις του μαντείου. Ο Λένορμαν περιέγραψε πολλά μικρά μολύβδινα ελάσματα, στα οποία ήταν γραμμένα ονόματα ανδρών. Φαίνεται ότι αυτά ήταν δικαστικά πινάκια, δηλαδή αρχαίοι κλήροι για την εκλογή των δικαστών.
Επάνω σε μολύβδινα ελάσματα γραφόντουσαν επίσης οι λεγόμενοι κατάδεσμοι ή καταδέσεις, οι οποίοι ήταν σε κοινή χρήση, και εκδηλώνονταν σε κατάρες, αφιερώματα στους υποχθόνιους θεούς, ή επικλήσεις. Πολλά δείγματα βρέθηκαν στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στην Ιταλία. Ευρήματα στην Κνίδο χρονολογούνται στον 3ο και μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.. Σε λεπτά ελάσματα μολύβδου γράφονταν επωδές και γοητείες. Ο Μονφωκόν αναφέρει μολύβδινο βιβλίο, το οποίο προφανώς είχε περιεχόμενο συνδεόμενο με την μαγεία. Στην Αγγλία βρέθηκε το 1880 μολύβδινος πίνακας, από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, με καταδεσμικό περιεχόμενο.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Έντουαρντ Μοντ Θόμπσον (1840-1929), Σπυρίδων Λάμπρου (1851-1919) (μετ.) (1903). Εγχειρίδιον ελληνικής και λατινικής παλαιογραφίας. Εν Αθήναις: Τύποις Π. Δ. Σακελλαρίου. σελίδες 37-39. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2011.