Τετράδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπλε τετράδιο

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη τετράδιο προέρχεται από το αρχαίο τετράς που θα πει περγαμηνή διπλωμένη στα τέσσερα, επειδή στην Αρχαιότητα οι μαθητές είχαν τέτοιες περγαμηνές για να γράφουν τις εργασίες τους. Το τετράδιο είναι σύνολο αποτελούμενο από πολλά συρραμμένα φύλλα χαρτιού. Η καταγωγή και η γνωστοποίηση του χαρτιού χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα με τη μάχη μεταξύ Αράβων και Κινέζων για την κατοχή και τη χρησιμότητα του. Πέρα από τη μεγάλη απήχηση του στην Ανατολή γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στη Δύση, αλλάζοντας όμως τη μορφή του απ' αυτή του βαμβύκινου χαρτιού στη σύγχρονη του χαρτιού.

Η μορφή του σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σημερινή του μορφή τα φύλλα του έχουν οριζόντιες γραμμές με στόχο τη βοήθεια του γραφέα να εξασκηθεί με μεγαλύτερη ευκολία στη γραφή όπως και σ' άλλες μορφές της, δηλαδή την καλλιγραφία. Εξωτερικά των χαρτιών συρράπτεται ένα προστατευτικό εξώφυλλο και πάνω του τοποθετείται μια ετικέτα, αναδεικνύοντας το θέμα του τετραδίου, όπως παρατηρείται στην διπλανή εικόνα.

Χρησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρησιμότητά του έγκειται στο γεγονός πως ο καθένας μπορεί να καταγράψει ό,τι θέλει όπως σκέψεις, απόψεις, λογαριασμούς κ.ά.. Συνήθως οι μαθητές το χρησιμοποιούν για τα μαθήματά τους, αλλά και για εξωσχολικές τους δραστηριότητες, καθώς μέσω αυτού πολλά παιδιά μαθαίνουν να εξασκούνται στη γραφή αλλά και άλλες ομάδες ανθρώπων όπως έμποροι και δημόσιοι υπάλληλοι για να καταγράφουν τις εμπορικές τους συναλλαγές και ό,τι άλλο θεωρούν απαραίτητο. Πολλοί σπουδαίοι φιλόσοφοι και επιστήμονες έγραφαν τα σπουδαία έργα τους σε τέτοιου τύπου τετράδια προκειμένου να διασωθούν οι πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Γραφή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή

Βέβαια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν σταματήσει να γράφουν σε τετράδια αλλά προτιμούν προγράμματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή προκειμένου να προστατέψουν το περιβάλλον από την υπερμεγέθης σπατάλη του ανθρώπου σε πρώτες ύλες, όπως είναι το χαρτί. Ορισμένες φορές η αξία για την αγορά ενός τετραδίου ισοδυναμεί με μια πράξη καλής θελήσεως από τον καταναλωτή για να βοηθήσει μια κοινωνική ομάδα σε ανάγκη.

Με λίγα λόγια , το τετράδιο το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας για να γράφουμε εργασίες ή για να κανουμε σημειώσεις . Βέβαια σήμερα η χρήση του είναι μόνο για τα σχολεία , γιατι εμείς έχουμε τους υπολογιστές .

Φυσικά και μπορώ να βοηθήσω εγώ σε αυτήν την εργασία γιατί μπορωωωωωωωωωωωωωωωωωω!Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]