Νόσος του Περονί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόσος Peyronie
Παράδειγμα ασθενούς με συγγενή (από τη γέννηση) διαταραχή του Περονί λόγω δυσπλασίας στο σηραγγώδες σώμα.
ΕιδικότηταΟυρολογία
Συμπτώματαστυτική δυσλειτουργία[1][2]
ΑίτιαΆγνωστες
Νοσηρότητα~10% των ανδρών
Ταξινόμηση
ICD-10N48.6
ICD-9607.85
OMIM171000
DiseasesDB29308
MedlinePlus001278
eMedicinederm/851
MeSHD010411

Η νόσος του Περονί (αγγλικά: Peyronie's disease) είναι διαταραχή του συνδετικού ιστού που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ινωδών πλακών στον μαλακό ιστό του πέους. Προκαλεί δυσμορφία στο πέος λόγω της κάμψης. Η νόσος μπορεί να προκαλεί λειτουργικά αλλά και αισθητικά προβλήματα. Κατά την νόσο του Περονί αναπτύσσεται μία σκληρία, ινώδης πλάκα, η οποία και προκαλεί την δυσμορφία του πέους. Η νόσος γίνεται αντιληπτή κατά την ψηλάφηση της ίνωσης αυτής, καθώς και από την κλινική εικόνα κατά την φάση της στύσης. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και μετά το εξάμηνο. Η συντηρητική αντιμετώπιση αμφισβητείται από πολλούς συγγραφείς ειδικότερα μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Οι χειρουργικές τεχνικές στοχεύουν στην επιδιόρθωση της φυσιολογικής εικόνας του πέους. Η πιο γνωστή είναι η Τεχνική Νέσμπιτ και η Χειρουργική Ουρολογία. Το αρνητικό των τεχνικών Νέσμπιτ αυτών αποτελεί η μείωση του μεγέθους του πέους.

Αυτός ήταν και ο λόγος δημιουργίας τεχνικών που χρησιμοποιούν μοσχεύματα με σκοπό την διατήρηση του μήκους του πέους. Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο χειρουργό Φρανσουά Ζιγκό ντε λα Περονί, ο οποίος περιέγραψε την ασθένεια το 1743.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταξινόμηση
Εξωτερικοί πόροι