Νυμφαίο Ιωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νυμφαίο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νυμφαίο
38°25′34″N 27°25′22″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΚεμάλπασα

Το Νυμφαίο Ιωνίας είναι πόλη της Μικράς Ασίας στην Τουρκία (τουρ. Kemalpasa), που έγινε γνωστή την περίοδο της Βυζαντινής εποχής για τις δύο ιστορικές συνθήκες που υπεγράφησαν εκεί[1]. Βρίσκεται 20 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης.

Ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης ο οποίος ετάφη στο Νυμφαίο της Μικράς Ασίας.

Το Νυμφαίο, πιο συγκεκριμένα η Μονή του Σωτήρος Χριστού Σωσάνδρων, αναφέρεται σαν τόπος ταφής του αυτοκράτορα Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη, ο οποίος ήταν ο δεύτερος αυτοκράτορας της Νικαίας. Εις μνήμη του μάλιστα, οικοδομήθηκε στην πόλη και ναός[2].

Το βυζαντινό Παλάτι του Λασκάρεως στο Νυμφαίο.

Η συνθήκη του 1214[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1214 υπογράφεται στο Νυμφαίο συνθήκη ανάμεσα στον αυτοκράτορα Ερρίκο της Κωνσταντινούπολης και τον Θεόδωρο Α΄ Λάσκαρη της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας που σηματοδοτεί το τέλος της προέλασης των Λατίνων προς την Βυζαντινή Μικρά Ασία[1].

Η συνθήκη του 1261[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 1261 υπογράφεται συνθήκη από τον Μιχαήλ Η΄ της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας και την Γένοβα, σύμφωνα με την οποία τα δύο μέρη συμμαχούν εναντίον των Βενετών. Ο Μιχαήλ Η΄ εξασφάλισε την ναυτική υποστήριξη των Γενουατών στην προσπάθειά του για αναστήλωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με αντάλλαγμα την ελεύθερη εμπορική δραστηριότητά τους σε όλα τα λιμάνια της αυτοκρατορίας, την επικύρωση της γενουατικής κυριότητας σε κτήσεις σε διάφορα λιμάνια των νησιών και της Ρωμανίας (της σημερινής νότιας Θράκης) καθώς και την εξασφάλιση της προστασίας των γενουατικών αποικιών. Λίγους μήνες μετά, 25 Ιουλίου 1261, γίνεται ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης και ο Μιχαήλ Η΄ στέφεται αυτοκράτορας[1][3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τομ. 12, σελ. 12-13, Αθήνα 1999
  2. «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. 
  3. Μικρά Ασία, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]