Ντέιβιντ Γκάρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέιβιντ Γκάρικ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
David Garrick (Αγγλικά)
Γέννηση19  Φεβρουαρίου 1717[1][2][3]
Χέρεφορντ
Θάνατος20  Ιανουαρίου 1779[1][2][3]
Λονδίνο
Τόπος ταφήςΗ Γωνιά των ποιητών
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4][5]
ΣπουδέςKing Edward VI School
Sir Joseph Williamson's Mathematical School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεατρικός συγγραφέας
παραγωγός θεάτρου
συγγραφέας
σεναριογράφος
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςEva Marie Veigel
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντέιβιντ Γκάρικ (David Garrick) (19 Φεβρουαρίου 1717 - 20 Ιανουαρίου 1779) ήταν Άγγλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, ιδιοκτήτης θεάτρου και παραγωγός που επηρέασε σχεδόν όλες τις πτυχές του θεάτρου καθ' όλη την διάρκεια του 18ου αιώνα.
Ήταν μαθητής και φίλος του Σάμιουελ Τζόνσον. Εμφανίστηκε σε αρκετά ερασιτεχνικά θεατρικά έργα και με την εμφάνισή του στον ομώνυμο ρόλο του έργου του Σαίξπηρ Ριχάρδος ο Γ', έλαβε την αναγνωρισιμότητα του κοινού και των κριτικών.

Εντυπωσιασμένος από τον ρόλο του στον Ριχάρδο τον Γ', ο θεατρικός επιχειρηματίας Τσαρλς Φλίτγουντ προσέλαβε τον Γκάρικ για μια σεζόν στο "Theatre Royal", της "Drury Lane". Ο Γκάρικ παρέμεινε στο θέατρο αυτό για τα επόμενα πέντε χρόνια αναβαθμίζοντας τον εαυτό σε συνέταιρο της επιχείρησης. Αυτή η ενέργεια οδήγησε τον Γκάρικ να γίνει διευθυντής του "Theatre Royal", της "Drury Lane", για τα επόμενα 29 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων έγινε ένα από τα ηγετικά θέατρα στην Ευρώπη. Την ημέρα του θανάτου του, τρία χρόνια μετά την συνταξιοδότησή του από το Drury Lane και το θέατρο, κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου τάφηκε στην «Γωνιά των ποιητών(D/R)».

Ως ηθοποιός, ο Γκάρικ προώθησε την ρεαλιστική υποκριτική η οποία του χάρισε αναγνωρισιμότητα στην αρχή της καριέρας του. Η υποκριτική του ικανοποίησε ένα μεγάλο μέρος του κοινού ενώ η σκηνοθεσία του σε αρκετούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του αγγλικού θεάτρου επηρέασε το ύφος τους επίσης. Κατά την θητεία του ως διευθυντής στο Drury Lane, ο Γκάρικ φρόντισε επίσης να αναμορφώσει την συμπεριφορά του κοινού. Παρόλο που αυτό προκάλεσε την δυσαρέσκεια ενός μέρους του θεατρόφιλου κοινού, αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις του απέδωσαν καρπούς. Ο Γκάρικ προώθησε μεταρρυθμίσεις και σε ζητήματα σκηνοθεσίας, όπως στην σκηνογραφία, τα κοστούμια και τα ειδικά εφέ.

Η επιρροή του Γκάρικ επεκτάθηκε και στην λογοτεχνική πλευρά του θεάτρου. Οι κριτικοί δήλωναν ομόφωνα ότι δεν ήταν καλός θεατρικός συγγραφέας αλλά ότι η προσπάθειά του να φέρει τον Σαίξπηρ κοντά στο σύγχρονο κοινό είναι σημαντική. Επιπλέον, εισήγαγε αρκετά παλαιότερα θεατρικά έργα στο ρεπερτόριό του που ενδέχεται να είχαν ξεχαστεί. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονταν πολλά έργα της εποχής της «Παλινόρθωσης»(D/R). Πράγματι, ενώ επηρέασε το θέατρο προς το καλύτερο, κέρδισε μια καλύτερη φήμη για τους ανθρώπους του θεάτρου. Αυτό το επίτευγμα οδήγησε τον Σάμιουελ Τζάκσον να σχολιάσει ότι "το επάγγελμά του έκανε τον ίδιο πλούσιο και το ίδιο το επάγγελμα του ηθοποιού σεβαστό".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]