Νικολό Α΄ Σομμαρίπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικολό Α΄ Σομμαρίπα
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1505
Οικογένεια
Γονείς Κρουσίνο Α΄ Σομμαρίπα
Αδέλφια Domenico Sommaripa
Οικογένεια Οικογένεια Σομμαρίπα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Τριτημόριος/α της Εύβοιας

Ο Νικολό Α΄ Σομμαρίπα (ιταλικά : Nicolò Sommaripa) (απεβίωσε το 1505), ήταν κύριος της Πάρου και κύριος της Χαλκίδας[1]. Καταγόταν από την ιταλική οικογένεια, με γαλλική καταγωγή, Σομμαρίμπα (Sommerive, Sommariva, Sommaripa) κυρίων μερικών νησιών του Δουκάτου της Νάξου[2].

Οικόσημο των Σομμαρίπα

Ήταν γιος του Κρουσίνο Α΄ Σομμαρίπα κύριου της Πάρου και κυρίου της Χαλκίδας, που τον κληρονόμησε και αγνώστου ονόματος γυναίκας[1].

Το 1455 νυμφεύτηκε την, αγνώστου ονόματος, κόρη του Σεκόντο ντα Πέζαρο. Κόρη τους ήταν η Φιορέντζα Β΄ Σομμαρίπα, κληρονόμος του στην Πάρο, που παντρεύτηκε τον Ιωάννη-Φραντζέσκο Βενιέρ. Εγγονή της ήταν η Σεσίλια Βενιέρ, σύζυγος του Σελήμ Β'.

Την εποχή που αναφέρεται τριτημόριος της Εύβοιας η νήσος ήταν υπό Οθωμανική κατοχή και είναι άγνωστο αν ο Νικολό Α' είχε και πόσα φέουδα, σε ποια περιοχή, ή ήταν τιτουλάριος τριτημόριος της Εύβοιας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Mihail-Dimitri Sturdza, Dictionnaire Historique et Généalogique des Grandes Familles de Grèce, d'Albanie et de Constantinople, Paris: Sturdza, 1983, p. 550
  2. Πανδέκτης, Οικόσημο οίκου Σομμαρίπα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nicolò I Sommaripa, Lord of Paros, Tercier of Negroponte της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).