Νικολό Α΄ Σομμαρίπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νικολό Α΄ Σομμαρίπα
Θάνατος
Αξίωμα Τριτημόριος/α της Εύβοιας

Ο Νικολό Α΄ Σομμαρίπα (ιταλικά : Nicolò Sommaripa) (πέθανε το 1505), ήταν κύριος της Πάρου και τριτημόριος της Εύβοιας[1]. Καταγόταν από την ιταλική οικογένεια, με Γαλλική καταγωγή, Σομμαρίμπα (Sommerive, Sommariva, Sommaripa) ηγεμόνων πολλών νησιών του Δουκάτου του Αρχιπελάγους[2].

Ήταν γιος του Κρουσίνο Α΄ Σομμαρίπα κύριου της Πάρου όπου τον κληρονόμησε, και αγνώστου ονόματος γυναίκας[1]. Το 1455 παντρεύτηκε κόρη, αγνώστου ονόματος, του Σεκόντο ντα Πέζαρο, κόρη τους ήταν η Φιορέντζα Β΄ Σομμαρίπα κληρονόμος του στην Πάρο που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Φρατζέσκο Βενιέρ. Την εποχή που αναφέρεται Τριτημόριος της Εύβοιας η νήσος ήταν υπό Οθωμανική κατοχή, άγνωστο αν είχε και πόσα φέουδα, σε ποια περιοχή, ή ήταν τιτουλάριος Τριτημόριος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Mihail-Dimitri Sturdza, Dictionnaire Historique et Généalogique des Grandes Familles de Grèce, d'Albanie et de Constantinople, Paris: Sturdza, 1983, p. 550
  2. Πανδέκτης, Οικόσημο οίκου Σομμαρίπα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nicolò I Sommaripa, Lord of Paros, Tercier of Negroponte της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).