Νευρογλωσσικός προγραμματισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) είναι μια προσέγγιση επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης και θεραπείας που δημιουργήθηκε από τον Richard Bandler και τον  John Grinder στην California, το 1970. Η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδειχθεί εμπειρικά και κατατάσσεται στις ψευδοεπιστήμες.

Περιλαμβάνει τις τρεις πιο σημαντικές συνιστώσες που εμπλέκονται στην παραγωγή ανθρώπινων εμπειριών: την νευρολογία, την γλώσσα και τον προγραμματισμό. Το νευρολογικό σύστημα ρυθμίζει το πώς λειτουργεί το σώμα μας, η γλώσσα καθορίζει το πώς επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους και ο προγραμματισμός μας καθορίζει τα είδη των μοντέλων του κόσμου που δημιουργούμε. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός περιγράφει τα θεμελιώδη δυναμική μεταξύ του μυαλού (νευρώνες) και της γλώσσας (γλωσσικές) και πώς η αλληλεπίδρασή τους επηρεάζει το σώμα και τη συμπεριφορά μας (τον προγραμματισμό μας).

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο NLP δημιουργήθηκε από τον John Grinder (με ιστορικό στη γλωσσολογία) και τον Richard Bandler (με ιστορικό στα μαθηματικά και τη θεραπεία Gestalt) έχοντας σαν στόχο να κτίσουν ξεκάθαρα μοντέλα της ανθρώπινης τελειότητας.

Στο πρώτο τους έργο “Η Δομή της μαγείας”  Vol. Ι & ΙΙ (1975, 1976) προσδιορίζονται τα μοντέλα των θεραπευτών Fritz Perls (τον εμπνευστή της θεραπείας gestalt) και της  Virginia Satir (διεθνώς αναγνωρισμένης οικογενειακής θεραπεύτριας) όσο αφορά τις  λέξεις και τις συμπεριφορές. Το επόμενο τους έργο ήταν η μοντελοποίηση του των τεχνικών ύπνωσης του Milton H. Erickson, M.D. Vol. I & II (1975, 1976), στο οποίο εξέτασαν το μοντέλο της γλώσσας και συμπεριφοράς του Milton H. Erickson, ιδρυτή του Αμερικάνικου συνδέσμου Κλινικής Ύπνωσης και ενός  αναγνωρισμένου ψυχιάτρου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προηγούμενης εργασίας, ο Grinder και ο Bandler επισημοποιήθηκε τεχνικές μοντελοποίησης τους και τις δικές τους ατομικές συνεισφορές με το όνομα "νευρογλωσσικός προγραμματισμός" για να συμβολίζουν τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου, τη γλώσσας και του σώματος.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πάροδο του χρόνο, αναπτύχθηκαν μερικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας εργαλεία για την επικοινωνία και την αλλαγή σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών, ψυχοθεραπείας, υγείας, δημιουργικότητας, πωλήσεων, και ηγεσίας.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bandler, Richard & John Grinder (1975a). The Structure of Magic I: A Book About Language and Therapy. Palo Alto, CA: Science & Behavior Books. ISBN 0-8214-0044-7.

Bandler, Richard & John Grinder (1975b). The Structure of Magic II: A Book About Communication and Change. Palo Alto, CA: Science & Behavior Books. ISBN 0-08314-0049-8.

Grinder, John; Richard Bandler (1976). Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson, M.D. Volume I. Cupertino, CA :Meta Publications.

John Grinder; Richard Bandler; Judith Delozier (1977). Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson, M.D. Volume II. Cupertino, CA :Meta Publications.