Επιτροπή Σκεπτικιστικής Έρευνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
CSI logo new.png

Η Επιτροπή Σκεπτικιστικής Έρευνας (CSI), παλαιότερα γνωστή ως Επιτροπή για την Επιστημονική Έρευνα των Αξιώσεων του Παραφυσικού (CSICOP), είναι ένα πρόγραμμα εντός του ερευνητικού κέντρου CFI, ένας Αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, του οποίου δεδηλωμένος στόχος είναι να «ενθαρρύνει την κριτική έρευνα του παραφυσικού και την επιστημονική αξίωση για υπεύθυνη, επιστημονική άποψη και διάδοση τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό[1].

Η επιτροπή ιδρύθηκε το 1976 από τον Πολ Κουρτς (Paul Kurtz) προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που θεωρούσε άκριτη αποδοχή και υποστήριξη, παραφυσικών αξιώσεων τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία γενικότερα. Η φιλοσοφική θέση του είναι ο επιστημονικός σκεπτικισμός. Στους υπότροφους της Επιτροπής περιλαμβάνονται επιστήμονες, νομπελίστες, φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί και συγγραφείς[2]. Η Επιτροπή Σκεπτικιστικής Έρευνας έχει την έδρα της στο Άμχερστ, στην Νέα Υόρκη.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «CSICOP website». CSICOP. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2006.  Statement from the heading of the website.
  2. Kurtz, Paul. (1996). Skepticism and the Paranormal. In Gordon Stein (Ed.). The Encyclopedia of the Paranormal. σσ. 684-701. Prometheus Books. ISBN 1-57392-021-5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]