Νεοελληνικά Γράμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Νεοελληνικά Γράμματα (1935-1941) ήταν εβδομαδιαίο περιοδικό με φιλολογικά και άλλα θέματα.

Το περιοδικό «Νεοελληνικά Γράμματα» ήταν εβδομαδιαίο και εστιαζόταν σε θέματα φιλολογικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά. Είχε μεγάλο σχήμα, στον υπότιτλό του μάλιστα παρουσιαζόταν ως εφημερίδα. Το εξέδιδε ο εκδοτικός οίκος Ελευθερουδάκη. Παρακολουθούσε τη λογοτεχνική κίνηση, δημοσίευε κείμενα Ελλήνων και ξένων (σε μετάφραση) συγγραφέων, καθώς και κριτική βιβλίου. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι το περιοδικό αυτό είναι μια τοιχογραφία της ελληνικής πνευματικής ζωής στην αμέσως προ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου περίοδο.
Κυκλοφόρησε δύο περιόδους:

  1. πρώτη περίοδος από 14/4/1935 μέχρι 9/2/1936 (44 τεύχη)
  2. δεύτερη περίοδος από 5/12/1936 μέχρι 12/4/1941 (228 τεύχη).

Στις 14 Απριλίου 1935 κυκλοφόρησε το τεύχος 1, δεκαεξασέλιδο μεγάλου σχήματος, εικονογραφημένο και με διχρωμία στους τίτλους. Αυτά ήταν τα μόνιμα χαρακτηριστικά του. Ο εκδότης Κώστας Ελευθερουδάκης ήταν και διευθυντής του την πρώτη περίοδο, ενώ ο Κ. Καρθαίος ήταν αρχισυντάκτης. Σε κάποια τεύχη εμφανίστηκε ως διευθυντής ο Θεμιστοκλής Αθανασιάδης.
Κατά τη δεύτερη περίοδο τη διεύθυνση ανέλαβε ο Αλέκος Φωτιάδης. Τη θέση του πήρε τον Μάρτιο του 1937 ο γιος του Δημήτρης Φωτιάδης. Τους τελευταίους μήνες, πριν διακοπεί η έκδοσή του, τη διεύθυνσή του είχε ο Αντώνης Νικολόπουλος.
Υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Φωτιάδη τα «Νεοελληνικά Γράμματα» προβάλλουν τη δική τους άποψη όσον αφορά στη λογοτεχνία και γίνονται το βήμα μιας σειράς πνευματικών ανθρώπων, που αντιτίθενται στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
Μερικοί ξένοι συγγραφείς που το περιοδικό φιλοξένησε κείμενά τους: Λουίτζι Πιραντέλο, Ιβάν Μπούνιν, Πολ Κλοντέλ, Σαρλ Μποντλέρ, Ρ. Κίπλινγκ, Εμίλ Βεράρεν. Την ευθύνη της βιβλιοκριτικής είχαν ο Τέλλος Άγρας τακτικά, και κατά καιρούς οι Τάκης Μπαρλάς, Γιώργος Φτέρης, Ρήγας Γκόλφης, Άγγελος Τερζάκης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αλ. Αργυρίου «Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας», τόμος 1, σελ. 510-512 (εκδόσεις Καστανιώτη)
  • Δημήτρη Φωτιάδη «Ενθυμήματα»