Ναυάγιο του Eurobulker X

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ναυάγιο του Euroblaker X έλαβε χώρα στις 28 Αυγούστου του 2000 στον Ευβοϊκό κόλπο ανοιχτά στο Λευκαντί της Ευβοίας και ήταν ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά ατυχήματα.

Το Euroblaker X ήταν χωρητικότητας 35.000 τόνων, ιδιοκτησίας της Silver Line Maritine Corporation Monrovia/Liberia, με σημαία Καμπότζης και είχε καταπλεύσει στη Χαλκίδα, προερχόμενο από την Τουρκία και με προορισμό την Αίγυπτο. Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Λευκαντί Χαλκίδας όπου την 1η Σεπτεμβρίου 2000 ολοκληρώνοντας τη φόρτωση 32.031 τόνων τσιμέντου από τα Τσιμέντα Χαλκίδος στις 8:30 το πρωί ξεκίνησε με προορισμό την Αίγυπτο. Λίγο μετά και συγκεκριμένα στις 10:20 συνέβη το ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα να κοπεί το πλοίο στα δύο ανοικτά από το Λευκαντί, προκαλώντας τεράστια ρύπανση των νερών του Ευβοϊκού.

Πλοίο Eurobulker X[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλοίο Eurobulker X άνηκε στον όμιλο του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Ηλία, αποκτηθέν το Φεβρουάριο του 1998 από την εταιρία Medway (Δ. Δελαπόρτας Θ. Γιαννούτσος) στην οποία ανήκε από το 1994 μέχρι το 1998 με το όνομα Matumba, ενώ με το ίδιο όνομα άνηκε προηγουμένως από το 1992-1994 στον εφοπλιστή Μούσκα. Το 1998, ο τελευταίος πλοιοκτήτης το μετονόμασε από Matumba σε Eurobulker X. Ήταν επανδρωμένο με αλλοδαπό πλήρωμα εκτός του Έλληνα Υποπ/ρχου Νίκου Πανταζή.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1974 στα Ισπανικά ναυπηγεία Αstilleros Espanoles στην Σεβίλλη. Διέθετε κινητήρα Sulzer 11.000 ίππων. Η ολική του χωρητικότητα ήταν 19.996 κόρων. Είχε ικανότητα μεταφοράς 35.264 κόρων και το ολικό του μήκος ήταν 200 μέτρα περίπου. Ήταν αγορασμένο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Medway στην οποία ανήκε από το 1994 έως τo 1998 και έφερε το όνομα Matumba. Την ίδια ονομασία την είχε όταν ανήκε στον εφοπλιστή Μούσκα από το 1992 έως το 1994. Το 1998 ο τελευταίος ιδιοκτήτης άλλαξε την ονομασία σε Eurobulker X. [1]

Ατύχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2002 ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Λευκαντί και φόρτωνε τσιμέντο για να το παραδώσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, άρχισαν να πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 9 της κλίμακας μποφόρ.[2] Το πλοίο χτυπήθηκε από έντονο κυματισμό και κόπηκε στα δύο. Κατά τη διάρκεια του ναυαγίου ένας Ουκρανός έχασε τη ζωή του ενώ άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν. [3] Τόνοι από υγρά καύσιμα, μαζούτ, και τσιμέντου χύθηκαν στις γύρω περιοχές του Νότιου Ευβοϊκού. Τα καύσιμα καθαρίστηκαν από τις παραλίες με την άμεση κινητοποίηση του ΥΕΝ αλλά και της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνέπειες από το ναυάγιο, ήταν άμεσα ορατές, καθώς τα πετρέλαια του κατέκλυσαν τις γύρω ακτές, ακόμα και αν ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι υπηρεσίες και τα συνεργεία για να σφραγίσουν τις δεξαμενές του, γλιτώνοντας το περιβάλλον από ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Η ρύπανση των γύρω ακτών του Ευβοϊκού προκλήθηκε από τη διαρροή περίπου 700 τόνων πετρελαίου και λιπαντικών που υπήρχαν στις δεξαμενές του πλοίου. Παρά τις προσπάθειες των λιμεναρχείων Χαλκίδας και Ωρωπού η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στις ακτές και έπληξε τις περιοχές Λευκαντί, Χαλκούτσι, Αυλίδα, Δήλεσι και Ωρωπό. Το μαζούτ που χύθηκε προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στην θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα του κόλπου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «EUROBULKER X». balticshipping.com. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023. 
  2. «Το ναυάγιο «μεσαριά» του Ευβοϊκού που αρνείται να βουλιάξει». cnn.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023. 
  3. «Το ναυάγιο του Eurobulker X -Το φορτηγό πλοίο που κόπηκε στα δύο έξω από τη Χαλκίδα [εικόνες]». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023.