Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ναβουχοδονόσορ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ναβουχοδονόσορ Β')
Ναβουχοδονόσορ Β'
Ο Ναβουχοδονόσωρ Β' σε νόμισμα
Περίοδος605-562 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΝαβοπολάσαρ
ΔιάδοχοςΑμέλ Μαρδούκ
Γέννηση642 π.Χ.
Θάνατος562 π.Χ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ναβουχοδονόσορ B’ ο Μέγας (κάποιες φορές και Ναβουχοδονόσωρ) (642 π.Χ. - 562 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας (605 π.Χ.-562 π.Χ.), γιος και διάδοχος του Ναβοπολάσαρ του ιδρυτή της νεοβαβυλωνιακής αυτοκρατορίας. Συνεχίζοντας την πολιτική του πατέρα του, με ικανότητες στη διεθνή διπλωματία, διατήρησε φιλικές σχέσεις με τους Μήδους στην Ανατολή και επεκτείνοντας το κράτος του προς τη Δύση και συγκεκριμένα στη Συρία και στην Παλαιστίνη.

Αφού απώθησε τους Αιγυπτίους από την Παλαιστίνη, υπέταξε τη Φοινίκη, τη Συρία και το βασίλειο του Ιούδα, πολιόρκησε δυο φορές την Ιερουσαλήμ, το 597 π.Χ. και το 586 π.Χ. και τη δεύτερη φορά την κατέστρεψε, καίγοντας τον ναό του Σολομώντα και εξορίζοντας στη Βαβυλωνία μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τα χρόνια της βασιλείας του αποτελούν ίσως τη λαμπρότερη περίοδο σε όλη την ιστορία της βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας. Κύρια δραστηριότητα του Ναβουχοδονόσορα εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήταν η ανοικοδόμηση της Βαβυλώνας και η ολοκλήρωση και επέκταση των οχυρωματικών έργων που είχε αρχίσει ο πατέρας του, τον διαδέχθηκε ο γιος του Αμέλ Μαρδούκ.

Γεγονότα της βασιλείας του εξιστορούν τα πρώτα κεφάλαια του Δανιήλ (βλ. και Δ' Βασιλειών, κεφ. 24).

Ναβουχοδονόσωρ, απεικόνιση του Ουίλλιαμ Μπλέικ για την κόλαση του Δάντη, 19ος αιώνας

Το Ακκαδικό όνομα Nabû-kudurri-uṣur σημαίνει «Θεέ Ναμπού, προστάτεψε τον πρωτότοκό μου». Ο Ναμπού ήταν η βαβυλωνιακή θεότητα της σοφίας και πρωτότοκος γιος του Μαρδούκ. Σε μια επιγραφή ο Ναβουχοδονόσορ αναφέρεται στον εαυτό του με τον τίτλο «αγαπημένο» και «ευνοούμενο» του Ναμπού.[1][2]

  1. Harper, R.F. quoted in Peet, Stephen Denison (editor). 1900. “Editorial Notes,” The American Antiquarian and Oriental Journal. New York: Doubleday, vol. XXII, May and June. p. 207.
  2. Lamb, Harold. 1960. Cyrus the Great. New York: Doubleday, p. 104.
  • Dietz Otto Edzard: Geschichte Mesopotamiens, C.H.Beck, München 2003, ISBN 3-406-51664-5
  • Enno Janssen: Juda in der Exilszeit, Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 1956
  • Ιώσηπος Φλάβιος: Ιουδαϊκή αρχαιολογία'
  • Ιώσηπος Φλάβιος: Κατ'Απίωνος'

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Ναβοπολάσσαρ
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
605 π.Χ.562 π.Χ.
Διάδοχος:
Αμέλ Μαρδούκ