Αμέλ Μαρδούκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμέλ Μαρδούκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση610 π.Χ.
Θάνατος560 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒαβυλώνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΝαβουχοδονόσωρ Β' και Amytis of Media
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Βαβυλώνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμέλ Μαρδούκ, ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας (562 - 560 π.χ.) γιος και διάδοχος του Ναβουχοδονόσορα. Δεν έχουν διασωθεί επιγραφές για την βασιλεία του, ότι γνωρίζουμε γι'αυτόν προέρχεται από διάφορους αρχαίους ιστορικούς όπως ο Βαβυλώνιος Βεροσσός, ο Ιουδαίος Ιώσηπος και η Βίβλος. Ο Βεροσσός γράφει ότι δολοφονήθηκε από συνωμοσία εναντίον του, που οργάνωσε ο διάδοχος και γαμπρός του Νεργκάλ σαρεζέρ. Επίσης γράφει ότι κυβέρνησε με έναν ανόσιο τρόπο που εξόργισε την ιερατική τάξη. Οι μεταρρυθμίσεις του καταγράφονται από τη Βίβλο όπου αναφέρεται με το όνομα Εβίλ Μεροδάχ ο οποίος ελευθέρωσε τον βασιλιά του Ιούδα Ιεχονία απόγονο του Δαβίδ ο οποίος είχε φυλακιστεί άδικα από τον πατέρα του Ναβουχοδονόσορα. Ο Ιώσηπος λέει ότι ο Ιεχονίας φυλακίστηκε από τον Ναβουχοδονόσορα λόγω εξέγερσης εναντίον του αλλά απελευθερώθηκε από τον γιό του Αμέλ Μαρδούκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hirsch, E.G. et al. Evil-Merodach in Singer, Isidore; Adler, Cyrus; (eds.) et al. (1901–1906) The Jewish Encyclopedia. Funk and Wagnalls, New York. LCCN 16-014703
  • Oded, B. Evil-Merodach in Skolnik, F., & Berenbaum, M. (2007). Encyclopaedia Judaica, vol. 6, Detroit: Macmillan Reference USA in association with the Keter Pub.

House.

  • Sack, R.H. Evil-Merodach in Freedman, et al. (1992). Anchor Bible Dictionary, vol. 2, New York: Doubleday.


Προκάτοχος:
Ναβουχοδονόσωρ Β´
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
562560
Διάδοχος:
Νεριγκλισσάρ