Νίκος Ψυρούκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Ψυρούκης
Γέννηση1926
Ισμαηλία, Αίγυπτος
Θάνατος6 Ιουλίου 2003, Αθήνα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Πράγας
Γνωστός γιαΜαρξισμός, Κυπριακό, Μικρασιατική Καταστροφή, Αντιαποικιοκρατία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταδημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός

Ο Νίκος Ψυρούκης (1926 - 2003) ήταν Έλληνας μαρξιστής ιστορικός.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Ψυρούκης γεννήθηκε το 1926 στην Ισμαηλία της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο. Ο πατέρας του καταγόταν από το Αϊβαλί αλλά εκδιώχθηκε από τον πατέρα του και κατέφυγε στην Αίγυπτο. Εκεί εργάστηκε ως τυπογράφος-λιθογράφος στην Εταιρεία της Διώρυγας[1]. Αφού τελείωσε το ελληνικό σχολείο της γενέτειράς του, συνέχισε στην Αμπέτειο Σχολή στο Κάιρο[2]. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του το 1944, εντάχθηκε στον αντιαποικιακό αγώνα. Προς αποφυγήν σύλληψής του κατέφυγε στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 1949. Αρχικά εργάστηκε σε εργοστάσιο υφαντουργίας και προταθείς ως γιος εργάτη έλαβε υποτροφία από τη Διεθνή Ένωση Φοιτητών για να σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Τελείωσε τις σπουδές του το 1956 με διπλωματική εργασία για τη Μικρασιατική καταστροφή και επέστρεψε στην Αίγυπτο όπου εργάστηκε στην παροικιακή εφημερίδα Πάροικος.[3] Το 1961 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στην εφημερίδα Ναυτεργατική-Ναυτεμπορική.[4] και αργότερα στα Σύγχρονα Θέµατα και την Ιστορική Επιθεώρηση του Κοµνηνού Πυροµάγλου. Το 1963 ιδρύει την Κίνηση Φίλων Νέων Χωρών, κίνηση που αποσκοπεί στην αλληλεγγύη στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήµατα του τρίτου κόσµου και στην αυτοδιάθεση της Κύπρου. Στη Δικτατορία του 1967 εξορίστηκε στη Γυάρο μαζί με τη σύζυγό του.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μελέτης Μελετόπουλος-Γιάννης Γορανίτης, «Συνέντευξη από τον Νίκο Ψυρούκη», Νέα Κοινωνιολογία, τομ. 26 (καλοκαίρι 1998), σελ. 6.
  2. Μελέτης Μελετόπουλος-Γιάννης Γορανίτης, «Συνέντευξη από τον Νίκο Ψυρούκη», Νέα Κοινωνιολογία, τομ. 26 (καλοκαίρι 1998), σελ. 7.
  3. Μελέτης Μελετόπουλος-Γιάννης Γορανίτης, «Συνέντευξη από τον Νίκο Ψυρούκη», Νέα Κοινωνιολογία, τομ. 26 (καλοκαίρι 1998), σελ. 8.
  4. Μελέτης Μελετόπουλος-Γιάννης Γορανίτης, «Συνέντευξη από τον Νίκο Ψυρούκη», Νέα Κοινωνιολογία, τομ. 26 (καλοκαίρι 1998), σελ. 9.
  5. Μελέτης Μελετόπουλος-Γιάννης Γορανίτης, «Συνέντευξη από τον Νίκο Ψυρούκη», Νέα Κοινωνιολογία, τομ. 26 (καλοκαίρι 1998), σελ. 10.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]