Αντιαποικιοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικά με τον όρο αντιαποικιοκρατία, ή αντιαποικιοκρατισμός, υποδηλώνεται το σύνολο των δραστηριοτήτων εκείνων, που μπορεί να εμφανίζεται και ως κίνημα πολιτών, ενάντια στην αποικιοκρατία ή τον αποικιοκρατισμό. Ιδιαίτερα όμως αναφέρεται κατά των χωρών εκείνων που εφαρμόζουν ή ακόμα και που υπάρχουν υπόνοιες ότι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν αποικιοκρατισμό.

Έτσι στη σύγχρονη εποχή και ειδικότερα στα τελευταία χρόνια ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ευρύτατα ιδίως δημοσιογραφικά για να καταδείξει οργανωμένα κινήματα λαών, ή ακόμα και ως επίσημες δηλώσεις ηγετών λαών κατά, επί το πλείστον, ευρωπαϊκών χωρών ή των ΗΠΑ, στις σχέσεις τους με λαούς που δεν ανήκουν στην Ευρώπη.

Ειδικότερα ο εκδηλωμένος σήμερα αντιαποικιοκρατισμός που τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με τον αντιαμερικανισμό, κυρίως εκ μέρους κάποιων λαών της Ασίας, της Αφρικής και κάποιων της Λατινικής Αμερικής.

Ο όρος αντιαποικιοκρατισμός και ο όρος αντιιμπεριαλισμός δεν είναι συνώνυμοι. Έχουν κάποιο κοινό σημείο, οικονομικής αντίδρασης, επί του λεγόμενου "οικονομικού ελέγχου", (μονοπώλιο), που τις περισσότερες φορές είναι αυτό που δημιουργεί και τη σύγχυση με συνέπεια να θεωρούνται λανθασμένα συνώνυμες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]