Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νίκος Ζουμπογιώργος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νίκος Γ. Ζουμπογιώργος, γεννημένος στις Μηλιές Πηλίου, ήταν ιπτάμενος αξιωματικός (σμήναρχος) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διετέλεσε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) από το 1982 μέχρι το 1988 ως αριστίνδην μέλος του Δ.Σ. και από το 1988 εκλεγμένο μέλος και Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Ο Ζουμπογιώργος το 1965 κατηγορήθηκε ως μέλος της υποτιθέμενης συνωμοσίας του ΑΣΠΙΔΑ.[1] Το 1969 ο Ζουμπογιώργος σύστησε μαζί με άλλους δημοκρατικούς απόστρατους αξιωματικούς και πολιτικούς φίλους του Ανδρέα Παπανδρέου (όπως ο Τάκης Παπαγεωργόπουλος, ο Γιάννης Κουτσογιάννης, ο Γιάννης Παπαδονικολάκης κ.α), το Αντιδικτατορικό Κίνημα Ελλάδας (ΑΚΕ). Κατά την περίοδο της χούντας είχε αντιστασιακή δράση στο ΠΑΚ Εσωτερικού, για την οποία συνελήφθη και εξορίστηκε. Αποκαταστάθηκε όπως και άλλοι διωχθέντες συνάδελφοι με το νόμο 197/74 οπότε και επανήλθε στην Πολεμική Αεροπορία.

Το 1974 ήταν ένα από τα 149 ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου υπέγραψαν την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.[2] Στις εθνικές εκλογές του 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Α’ Αθηνών.

Ήταν στενός φίλος με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον υπουργό Γιώργο Κατσιφάρα, και το 1988 ορίστηκε Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι οπαδοί του Ολυμπιακού, θεώρησαν πως έδειξε μεγάλη εύνοια στον Παναθηναϊκό, γεγονός που τους οδήγησε να πιστεύουν πως η Πολιτεία είναι εναντίον της ομάδας τους. Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) από τον Ιανουάριο του 1989 ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής καθώς και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) έως τον Ιούλιο του 1989. Έκτοτε έως και το 2000 παρέμεινε απλό μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ.

Ήταν παντρεμένος και έχει αποκτήσει μια κόρη. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Μαΐου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]