Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέο Λαϊκό Μέτωπο
Nouveau Front populaire
ΗγέτηςΣυλλογική Ηγεσία
ΙδρυτέςΦρανσουά Ρούφιν
Ολιβιέ Φορ
Μανουέλ Μπομπάρ
Μαρίν Τοντελιέ
Φαμπιάν Ρουσέλ
Ίδρυση10 Ιουνίου 2024
ΠροκάτοχοςNUPES
Πολιτικό φάσμαΑριστεράA[›]
Χρώματα
  •      Πράσινο
  •      Κόκκινο
  •      Κίτρινο
  •      Μωβ
  •      Σκούρο φούξια
Γερουσία
98 / 348
Εθνοσυνέλευση
180 / 577
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
27 / 81
Ιστότοπος
nouveaufrontpopulaire.fr
Πολιτικό σύστημα στη Γαλλία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
^ A: Το Μέτωπο περιγράφεται ως μια ευρεία αριστερή συμμαχία, με Κεντροαριστερές και Ακροαριστερές παρατάξεις.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (γαλλικά: Nouveau Front populaire‎‎, NFP) είναι μια ευρεία Αριστερή (Κεντροαριστερή έως Ακροαριστερή) εκλογική συμμαχία στην Γαλλία.[α] Συστήθηκε στις 10 Ιουνίου 2024 για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου-Ιουλίου 2024, οι οποίες προκυρήχθηκαν μετά την συντριπτική ήττα της κεντρώας προεδρικής εκλογικής συμμαχίας Ensemble στις ευρωεκλογές, και την αύξηση των ποσοστών της Ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης σε αυτές. Η συμμαχία εναντιώθηκε και στις δύο παρατάξεις.

Το μέτωπο ενσωματώνει διάφορα κόμματα, όπως την Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Génération.s, τον Δημόσιο Χώρο, την Ρεπουμπλικανική και Σοσιαλιστική Αριστερά, και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, μαζί με δεκάδες άλλα κόμματα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, και της Ακροαριστεράς, σε σύνολο, η πλειοψηφία των Γαλλικών αριστερών κομμάτων. Με ενωτικό κίνητρο την ήττα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, το όνομά της παραπέμπει στην αντιφασιστική συμμαχία του Μεσοπολέμου, το Λαϊκό Μέτωπο.

Η συμμαχία συμφώνησε στον διαμοιρασμό υποψήφιων και σε ένα βασικό πρόγραμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2023, την άυξηση των μισθών του δημοσίου και των κοινωνικών παροχών, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 14%, και το «πάγωμα» των τιμών βασικών τροφίμων και ενέργειας. Αυτά θα χρηματοδοτούνταν από την επανεισαγωγή ενός φόρου επι του πλούτου, ακυρώνοντας πολλές φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, και ανεβάζοντας τους φόρους στους μεγαλόμισθους. Σε άλλα θέματα, όπως την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή πολιτική, οι θέσεις του μετώπου είναι πιό κοντά στην Κεντροαριστερά.

Προωθώντας την κινητοποίηση των συνδικάτων, των πολιτικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, το Μέτωπο έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές του 2024, αποκτώντας την σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση με 182 έδρες. Η Ανυπότακτη Γαλλία κέρδισε τις περισσότερες έδρες από όλα τα κόμματα της συμμαχίας με 72 έδρες.

  1. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στους υποψηφίους του Μετώπου ως «Ένωση της Αριστεράς» (γαλλικά: Union de la Gauche‎‎).[1] Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο περιλαμβάνουν τη συντομογραφία του Λαϊκού Μετώπου (γαλλικά: Front populaire‎‎, FP). [2]