Νέα Γενεά (αντιτορπιλικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέα Γενεά (αντιτορπιλικό)
Πληροφορίες
Ναυπηγείο'VULCAN'
Ένταξη σε υπηρεσία8 Νοεμβρίου 1912
Παροπλισμός1919
Δίδυμα σκάφηΚεραυνός Ι
ΧρήσηΑντιτορπιλικό
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα680 τόνοι
Μήκος71 μέτρα
Πλάτος4,4 μέτρα
Βύθισμα2,3
Ταχύτητα32 κόμβοι
Οπλισμός4 πυροβόλα KRUPP 88 χιλιοστών, και 2 Τ/Σ των 45 εκατοστών

Το Β.Π. Α/Τ ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ ήταν πολεμικό πλοίο του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού τύπου αντιτορπιλικού που έλαβε μέρος ιδιαίτερα στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο το 1912 και του οποίου όμως το τέλος υπήρξε άδοξο.

Αδελφό πλοίο αυτού ήταν το Β.Π. Α/Τ ΚΕΡΑΥΝΟΣ. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘VULKAN’. Εκτόπισμα : 680 ΤΝ. – Διαστάσεις : 71Χ4,4Χ2,3 μέτρα. – Ταχύτητα : 32 κόμβοι. Οπλισμός : 4 πυροβόλα KRUPP 88 χιλιοστών, και 2 Τ/Σ των 45 εκατοστών. Εσπευσμένα παρελήφθη από τον Αντιπλοίαρχο Γ. Καλαμίδα λόγω της επικείμενης έναρξης του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Εντάχθηκε στο στόλο στις 8 Νοεμβρίου 1912 στο λιμάνι της Μυτιλήνης (ανήμερα της απελευθέρωσης της νήσου). Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας (κόστος) αυτού του πλοίου συγκεντρώθηκε από έρανο Ελλήνων της Αμερικής που διενήργησε ο ποιητής Σπύρος Ματσούκας. Από τον Ιούνιο του 1914 μέχρι τον Οκτώβριο του 1916, κυβερνήτης αυτού ήταν ο υποπλοίαρχος με σειρά πλωτάρχη Περικλής Ι. Αργυρόπουλος, όταν καταλήφθηκε (κατασχέθηκε) από τους Γάλλους, μαζί με τα άλλα πολεμικά πλοία, όπου και υψώθηκε η γαλλική σημαία.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1918, παραδόθηκε στην Ελλάδα σχεδόν τελείως κατεστραμμένο από τα γαλλικά πληρώματα (Σενεγαλέζων) που το είχαν καταλάβει και τα οποία πουλούσαν κατά καιρούς διάφορα εξαρτήματα και όλα τα σκεύη του πλοίου. Η δε επισκευή του τότε κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Για ένα χρόνο χρησιμοποιήθηκε ως υδροφόρο, ίσως για να ξεπλύνει την αισχύνη που υπέστη. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε έθεσαν θέμα αποζημίωσης.
Το 1919 αποφασίστηκε τελικά στο Ν.Σ. η εκποίηση του.

  • Τα πυροβόλα και των δύο αδελφών πλοίων (ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ και ΚΕΡΑΥΝΟΣ) χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για τον εκσυγχρονισμό των Τορπιλοβόλων τύπου ‘Σφενδόνη ΙΙ’.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]