Αδελφό πλοίο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα αδελφά πλοία "Ολύμπικ" και "Τιτανικός" στο Μπέλφαστ, 1912

Αδελφό πλοίο είναι όρος ναυπηγικός και ναυτιλιακός.

Βασικά ως αδελφά πλοία χαρακτηρίζονται εκείνα που έχουν κατασκευασθεί με τα ίδια ναυπηγικά σχέδια, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις και που συνήθως προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή (Ναυπηγείο). Τα αδελφά πλοία είτε εμπορικά, είτε πολεμικά αποτελούν μεταξύ τους ιδία κλάση πλοίου που λαμβάνει το όνομα του πρώτου ναυπηγηθέντος της σειράς καλούμενου και πρωτοπόρου. Για παράδειγμα, τα ιαπωνικά θωρηκτά Γιαμάτο και Μουσάσι ήταν μεταξύ τους αδελφά πλοία που ανήκαν στη κλάση θωρηκτών Γιαμάτο, ονομασία που έλαβε εκ του πρωτοπόρου.

Δευτερευόντως αδελφά πλοία "κατ΄ εκμετάλλευση" φέρονται και εκείνα που ανήκουν στον ίδιο πλοιοκτήτη ή που βρίσκονται υπό την εκμετάλλευση του ίδιου εφοπλιστή και κατά προέκταση τελούν υπό κοινή διαχείριση ανεξάρτητα μεγέθους και χαρακτηριστικών αυτών. Στην προκειμένη περίπτωση ο όρος αυτός είναι σημαντικός στη θαλάσσια ασφάλιση όπου και αποτελεί ιδιαίτερη ρήτρα καλούμενη "ρήτρα αδελφού πλοίου". Για παράδειγμα, αν δύο ρυμουλκά, ή δύο επιβατηγά πλοία, ίδιας εταιρείας τύχει και συγκρουστούν μεταξύ τους και η θαλάσσια ασφάλιση αυτών καλύπτει ρήτρα αδελφού πλοίου, τότε η αποζημίωση κανονίζεται ως να επρόκειτο για πλοία που ανήκουν σε διαφορετικό πλοιοκτήτη ή διαχειριστή (εφοπλιστή).

  • Η πολυαριθμότερη σειρά αδελφών πλοίων που ναυπηγήθηκαν παγκοσμίως ήταν τα λεγόμενα Λίμπερτυ, περίπου 2800 πλοία.
  • Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος είναι "sister ship", εκ του γεγονότος ότι το πλοίο (ship) γραμματικά φέρεται θηλυκού γένους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Σύγχρονο Ναυτιλιακό Λεξικό" Interbooks Αθήναι 1977 σ.12