Νέα Αρτάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Εὐθυμένης (συζήτηση | συνεισφορές) στις 12:52, 8 Ιουνίου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 38°31′N 23°38′E / 38.517°N 23.633°E / 38.517; 23.633

Νέα Αρτάκη
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νέα Αρτάκη
38°31′0″N 23°38′0″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαλκιδέων
Γεωγραφική υπαγωγήΕύβοια
Έκταση2.194 km²
Υψόμετρο11 μέτρα
Πληθυσμός10.302 (2021)
Ταχ. κωδ.346 00
Τηλ. κωδ.2221
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νέα Αρτάκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Χαλκιδέων. Βρίσκεται 10 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας. Τα τελευταία χρόνια η επέκταση και των δύο πόλεων έχει συνδέσει την Νέα Αρτάκη με το πολεοδομικό συγκρότημα της Χαλκίδας, δίνοντας της την εικόνα προαστίου της Χαλκίδας. Η Νέα Αρτάκη ήταν έδρα του Δήμου Νέας Αρτάκης μέχρι την κατάργησή του το 2010, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Ο οικισμός πήρε το σημερινό του όνομα όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτόν πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου της Μικράς Ασίας[1]. Μέχρι τότε λεγόταν Βατώντα. Η ονομασία άλλαξε επίσημα το 1933[2] Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός είναι 9.489.

Ονομασία

Αρχείο:ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.JPG
Το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης.

Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Νέα Αρτάκη, πριν την άφιξη των προσφύγων το 1922, ήταν μια ελώδης περιοχή με πολύ υγρό κλίμα η οποία ανήκε σε γαιοκτήμονες της οικογένειας Βουδούρη. Το 1922 πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στην ελώδη αυτή περιοχή[3] ενώ λίγο καιρό αργότερα εγκαταστάθηκαν στον οικισμό και τριάντα προσφυγικές οικογένειες από την Κατάτοπο της Κυζίκου[4]. Όπως είναι σύνηθες με τις ονομασίες πόλεων που ονομάζονται από αντίστοιχες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν στην Μικρά Ασία, πριν από το όνομα της πόλης μπήκε το επίθετο Νέα.

Διοικητικές μεταβολές

Αρχείο:ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.JPG
Ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων.

Ο οικισμός λίγο μετά την ίδρυσή του εντάχθηκε στην νεοσύστατη κοινότητα Βατώντας. Η κοινότητα μετονομάστηκε σε κοινότητα Αρτάκης το 1933 και αναγνωρίστηκε σε δήμο το 1989. Ο Δήμος Αρτάκης διατηρήθηκε αμετάβλητος μέχρι το 2010, οπότε καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και η Νέα Αρτάκη εντάχθηκε στο νέο διευρυμένο Δήμο Χαλκιδέων.[5] Στον Καλλικρατικό πλέον δήμο το διάστημα από 2010 έως 2014 η δημοτική αρχή ήταν Γέφυρα Στο Μέλλον. Δήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων ήταν ο Αθανάσιος Ζεμπίλης και Αντιδήμαρχος Νέας Αρτάκης ο Χαράλαμπος Κώσταρος. Στο διάστημα 2014-2019 έχει αναλάβει ο συνδυασμός Γέφυρα Προόδου και Ελπίδας με Δήμαρχο το Χρήστο Παγώνη και Αντιδήμαρχο Νέας Αρτάκης το Νικόλαο Γεωργαλά. Για το διάστημα 2019-2023 ο συνδυασμός "Αλλάζουμε" με Δήμαρχο την Έλενα Βάκα, έχει ορίσει Αντιδήμαρχο της Νέας Αρτάκης τον Χαράλαμπο Κώσταρο.

Παναγία Φανερωμένη

Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης ιδρύθηκε με αφορμή την αναφορά ανήλικων κοριτσιών ότι εμφανίστηκε η Παρθένος Μαρία μπροστά τους στις 29 Απριλίου 1951 σε μια τοποθεσία πολύ κοντά στην ακτή στα βορειοδυτικά περίχωρα της πόλης. Μέσα σε λίγους μήνες ξεκίνησε η ανέγερση της εκκλησίας και κατασκευάστηκαν χώροι προσκυνήματος αφιερωμένοι στη ζωή του Ιησού και της Παρθένου Μαρίας.[6]

Το λιμάνι της Νέας Αρτάκης.

Εκπαίδευση

Η πόλη της Νέας Αρτάκης έχει 1 Λύκειο, 1 Γυμνάσιο, 4 Δημοτικά Σχολεία, 4 Νηπιαγωγεία και έναν Δημοτικό Παιδικό Σταθμό.

Ασχολίες κατοίκων

Οι κάτοικοι της πόλης ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη γεωργία και το εμπόριο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες που απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους. Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Πόλο έλξης αποτελούν τα γραφικά ουζερί της παραλίας τα οποία και προσφέρουν εισόδημα σε πολλές οικογένειες της πόλης.

Εκδηλώσεις

Κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι τουρίστες μπορούν να συμμετάσχουν στα Κυζίκεια. Αποτελείται από μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς, πολεμικές τέχνες, μουσική, θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτο. Η εκδήλωση αυτή γίνεται με σκοπό να αναβιώσουν παραδόσεις και έθιμα τους παρελθόντος αλλά και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της να αναδείξουν τον κόπο και τα ταλέντα τους.[7]

Μια από τις παραλίες της Νέας Αρτάκης


Παραπομπές

  1. «Πληροφορίες για την Νέα Αρτάκη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2010. 
  2. Πανδέκτης, μετονομασίες
  3. Άλλοι κάτοικοι της Αρτάκης εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Μαγνησία αλλά και στη Χαλκιδική.
  4. Μικρασιατικά Χρονικά, Σύγγραμμα περιοδικόν εκδιδόμενον υπό του τμήματος Μικρασιατικών Μελετών της Ενώσεως Σμυρναίων, τόμος όγδοος, Αθήναι 1959, σελ. 141.
  5. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ[νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος». 
  7. «Evia Guide:Τουριστικός Οδηγός Εύβοιας και Χαλκίδας».