Μωρίς Μερλώ-Ποντύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μωρίς Μερλώ-Ποντύ
Maurice Merleau-Ponty.jpg
Γέννηση 14 Μαρτίου 1908
Ροσφόρ, Σαρέντ-Μαριτίμ, Γαλλία
Θάνατος 3 Μαΐου 1961 (53 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Περίοδος 20ός αιώνας
Περιοχή Δυτική Φιλοσοφία
Σχολή Φαινομενολογία
Υπαρξιακή φαινομενολογία
Μαρξισμός
Δυτικός μαρξισμός
Δομισμός
Μεταδομισμός
Κύρια Ενδιαφέροντα Ψυχολογία, ενσωμάτωση, μεταφυσική, αντίληψη, ψυχολογία Γκεστάλτ, επιστημολογία, φιλοσοφία της τέχνης, δυτικός μαρξισμός
Επιδράσεις Μπεργκσόν, Χάϊντεγκερ, Χούσσερλ, Σαρτρ, Κίρκεγκωρ, Κόφκα, Κέλερ, Λεβί-Στρος, Μαρξ, Νίτσε, Σωσσύρ
Επηρέασε Άμπραμ, Μπαρμπαράς, Μπάτλερ, Καστοριάδης, Κρόουθερ, Ντάντο, Ντελέζ, Ντρέιφους, Έντι, Φουκώ, Τζιόργκι, Χάρμαν, Άιντ, Ιραγκάι, Τζόνσον, Κομπρίδης, Λακάν, Λαπλάνς, Λεφόρ, ΜακΚλάμροκ, Λεβί-Στρος, Σαρτρ, Σιμοντόν, Τόμσον, Βαρέλα, Βιρίλιο

Ο Μωρίς Μερλώ-Ποντύ (Maurice Merleau-Ponty (14 Μαρτίου 19083 Μαΐου, 1961) ήταν Γάλλος φαινομενολόγος, βαθύτατα επηρεασμένος από τους Καρλ Μαρξ, Έντμουντ Χούσερλ και Μάρτιν Χάιντεγκερ, ενώ συνδέθηκε στενά με τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ (ο οποίος αργότερα ισχυρίστηκε ότι "προσηλυτίστηκε" στον Μαρξισμό από τον Μερλώ-Ποντύ) και τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Μερλώ-Ποντύ βρίσκεται ένα διαρκές όρισμα για τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η αντίληψη στην κατανόηση του κόσμου, όπως επίσης και στην διάδραση με αυτόν. Όπως και άλλοι φαινομενολόγοι, ο Μερλώ-Ποντύ εξέφρασε τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις σε γραπτά κείμενα για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη γλωσσολογία, και την πολιτική· ωστόσο ο Μερλώ-Ποντύ ήταν ο μόνος σπουδαίος φαινομενολόγος του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα που ασχολήθηκε εκτενώς με τις επιστήμες, και ειδικότερα με την περιγραφική ψυχολογία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δεληβογιατζής, Σωκράτης: «Οι περιπέτειες της διαλεκτικής [του Maurice Merleau-Ponty] και η φιλοσοφία της ιστορίας». Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση 1 (1984), 264-277.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maurice Merleau-Ponty της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).