Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μυρτώο Πέλαγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μυρτώο πέλαγος)
Μυρτώο Πέλαγος
ΧώραΕλλάδα
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°56′0″N 23°45′0″E

Το Μυρτώο Πέλαγος είναι ένα από τα επιμέρους πελάγη του Αιγαίου και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του, μεταξύ Αργοσαρωνικού και Κυθήρων από Βορρά προς Nότο, και ανάμεσα στην ανατολική Πελοπόννησο (Αργολικός Κόλπος, ανατολικές ακτές των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας) και στις δυτικές Κυκλάδες (Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος) από Δύση προς Ανατολή.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον γιο του θεού Ερμή και ηνίοχο του Οινομάου, τον Μυρτίλο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του ριγμένος από τον Πέλοπα.

Στο εσωτερικό του Μυρτώου Πελάγους υπάρχουν διάσπαρτες νησίδες και βραχονησίδες οι οποίες, σε συνδυασμό με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή ακόμα και σε συνθήκες απνοίας, έχουν κατά το παρελθόν αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για την Ναυσιπλοΐα. Στα νερά του Μυρτώου πελάγους έχει σημειωθεί σημαντικό πλήθος ναυαγίων, με χαρακτηριστικότερο εκείνο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Ηράκλειον", το 1966[1].

Νησιά του Μυρτώου πελάγους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νησίδες - Βραχονησίδες του Μυρτώου πελάγους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακρωτήρια του Μυρτώου πελάγους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράκτιες περιοχές και οικισμοί του Μυρτώου πελάγους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
ΠελοπόννησοςΚυκλάδες

Στο Μυρτώο πέλαγος μπορεί κανείς να συναντήσει τα σταχτοδέλφινα (Grampus griseus) που είναι τα μεγαλύτερα δελφίνια των ελληνικών θαλασσών.