Μπρουμάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρουμάνα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπρουμάνα
33°52′57″N 35°37′42″E
ΧώραΛίβανος
Διοικητική υπαγωγήMatn District
Υψόμετρο800 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μια άποψη της Μπρουμάνα, Λίβανος.

Η Μπρουμάνα (αραβικά: برمانا, αγγλικά: Brummana) είναι πόλη του Λιβάνου στη διοικητική περιοχή Μετν (Metn). Βρίσκεται ανατολικά της Βηρυτού, με εντυπωσιακή θέα προς τη λιβανική πρωτεύουσα και τη θάλασσα της Μεσογείου. Η πόλη είναι σημαντικό τουριστικό και παραθεριστικό κέντρο, κατά τους θερινούς ιδίως μήνες, με Άραβες κυρίως τουρίστες από το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία «Μπρουμάνα» έχει αραμαϊκή προέλευση και πιθανολογείται ότι σημαίνει «Οίκος του Ραμάνα», θεού του ανέμου, της θύελλας και του κεραυνού. Η τοποθεσία που χτίστηκε η Μπρουμάνα, εθεωρείτο κατά την αρχαιότητα ότι ήταν η κατοικία του θεού, από όπου πήρε και το όνομά της «Beit Roumana», δηλαδή «Οίκος του Ρουμάνα». Το γράμμα «B» στην αρχή του ονόματος αναφέρεται, όπως στα περισσότερα χωριά του Λιβάνου, στη λέξη «Beit», που σημαίνει στα αραμαϊκά «Οίκος».

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λιβανικής κοινωνίας είναι η ποικίλη θρησκευτική σύστασή της. Η Μπρουμάνα, από το 17ο αιώνα και μετά, υπήρξε καταφύγιο για τις διωκόμενες χριστιανικές αιρέσεις. Σήμερα, οι Χριστιανοί και κυρίως οι Ελληνορθόδοξοι είναι η πολυπληθέστερη θρησκευτική ομάδα, που φτάνει το 85% του πληθυσμού της πόλης, με μια σημαντική εκπροσώπηση των Μαρωνιτών Χριστιανών και μια μειονότητα των Δρούζων. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται γύρω στις 60.000 κατά τους θερινούς μήνες, που πέφτει όμως στις 15.000 κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω του κρύου και των συνεχών χιονοπτώσεων.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα αξιοθέατα στην Μπρουμάνα είναι η πολύ παλιά Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Chaaya, η οποία χτίστηκε αρχικά ως φρούριο των Βυζαντινών πριν από 1.500 περίπου χρόνια και μετατράπηκε σε εκκλησία κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Σήμερα, η εκκλησία είναι μοιρασμένη σε δύο τμήματα, εξυπηρετώντας παράλληλα τις θρησκευτικές ανάγκες τόσο των Ελληνορθόδοξων όσο και των Μαρωνιτών Χριστιανών.

Στην Μπρουμάνα λειτουργεί και το φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα «Γυμνάσιο της Μπρουμάνα» (Brummana High School), που ιδρύθηκε το 1873 από τον Ελβετό ιεραπόστολο Θεόφιλο Βαλντμάγιερ (Theophilus Waldmeier, 1832 – 1915).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ann Jousiffe: “Lebanon”, p. 139, Lonely Planet Publications, 1st edition, February 1998.
  • Wolfgang Gockel & Helga Bruns: “Syria – Lebanon”, p. 176, Nelles Guide, 1st edition, 1998.
  • Blair Kuntz: “Lebanon: An Insider’s Guide”, pp. 163 – 164, Prana Publishers, Beirut, Lebanon, 2000.
  • Office of the Minister of State for Administrative Reform (OMSAR): Conference on “The Modern Public Administration”, Brummana, Lebanon, October 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Brummana στο Wikimedia Commons