Μπραν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπραν
Harlech Statue The Two Kings.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Νοεμβρίου 17[1]
Θάνατος30  Νοεμβρίου 69[1]
Πύργος του Λονδίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναCaradog ap Bran
ΓονείςLlŷr και Penarddun

Ο Ιρλανδός Μπραν μακ Λυρ θεωρείται ασήμαντη προσωπικότητα στο Ιρλανδικό πάνθεο. Ωστόσο, ο αντίστοιχος Μπραν αμπ Λυρ (Bran ab Llyr) ή Μπραν ο ευλογημένος της αγγλοσαξωνικής μυθολογίας είναι ένας επικίνδυνος ήρωας. Είναι τεράστιος γίγαντας, τόσο υψηλός, ώστε κανένα ανάκτορο ή πλοίο δεν μπορεί να τον χωρέσει.

Αναφέρεται στους μύθους πως διάβηκε τη θάλασσα της Ιρλανδίας, για να πολεμήσει και να εξοντώσει έναν βασιλέα και τον στρατό του. Όταν ξάπλωνε πάνω στον ποταμό, το σώμα του χρησίμευε ως γέφυρα για ολόκληρο το στράτευμα.

Κατείχε μια μαγική χύτρα, καλντρόν, όπου ανάσταινε τους νεκρούς. Αρπιστής και μουσικός, θεωρείτο προστάτης των βάρδων. Είναι βασιλέας της κόλασης, που μάχεται για να προστατεύσει τους μαγικούς θησαυρούς του από τους γιους της Ντον, που θέλουν να τους αρπάξουν. Τραυματισμένος από δηλητηριασμένο βέλος δίνει εντολή να του κόψουν το κεφάλι, για να τελειώσει το μαρτύριό του. Η κεφαλή αυτή εξακολουθεί να μιλά κατά τα ογδόντα επτά χρόνια που διάρκεσε η μεταφορά του στον τόπο της ταφής του, έναν λόφο του Λονδίνου.

Η κομμένη κεφαλή του Μπραν, στραμμένη προς Νότο, προστάτευε το νησί από κάθε εισβολή. Ο βασιλιάς Αρθούρος είχε την απρονοησία να την "ξεθάψει", γεγονός που έκανε δυνατή τη σαξονική κατάκτηση.

Ο Μπραν αναφέρεται επίσης ως τολμηρός ταξιδιώτης, ο οποίος έπλεε προς τη Δύση μέχρι τις χώρες του Άλλου κόσμου. Είναι ο θαλασσοπόρος των μυστηριωδών περιοχών. Πρόκειται για μια παγανιστική θεότητα που αργότερα αγιοποιήθηκε και με το όνομα "Saint Brandan" μετατράπηκε στο πρόσωπο που εισήγαγε τον Χριστιανισμό στη Μεγάλη Βρεττανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]