Νουάντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ιρλανδική μυθολογία, ο Νουάντου (ιρλ. Nuadha ή Nuadhu) ήταν βασιλιάς των Τουάθα ντε Ντανάν.

Ένας από τους Τέσσερις Θησαυρούς των Τουάθα ντε Ντανάν ήταν το σπαθί του Νουάντου, το Φράγκαρχ, το οποίο έκοβε στα δυο τους εχθρούς του. Στην Πρώτη Μάχη της Μόι Τούραχ (Magh Tuiredh), ο Νουάντα έχασε το χέρι του, το οποίο αργότερα αναπληρώθηκε από τον Ντίαν Κεχτ και τον Κρέιγνε με ένα ασημένιο χέρι. Εν τω μεταξύ, ο Νουάντου δεν ήταν αρτιμελής, οπότε δεν μπορούσε να είναι βασιλιάς και στη θέση του εξέλεξαν βασιλιά τον Μπρες, που η μισή του καταγωγή ήταν και από τους Φομόριαν.

Ο Μπρες αποδείχθηκε ότι ήταν τύραννος, αφού υποχρέωνε τους Τουάθα ντε Ντανάν να δουλεύουν σαν σκλάβοι για τους Φομόριαν, κι έτσι ο Νουάντου επανήλθε στο θρόνο. Αργότερα, ο γιος του Ντίαν Κεχτ, Μιοχ, του έφτιαξε ένα χέρι από σάρκα και οστά, προκαλώντας την οργή και το φθόνο του πατέρα του, που τον σκότωσε.

Ο Νουάντου έθεσε τον πολεμιστή Λουγ επικεφαλής του στρατού κι εκείνος οδήγησε τους Τουάθα ντε Ντανάν στη νίκη εναντίον των Φομόριαν στη Δεύτερη Μάχη της Μόι Τούραχ. Ο Νουάντου όμως σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης από τον Μπάλορ των Φομόριαν.