Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κέριντγουεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέριντγουεν
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςTegid Foel
ΤέκναΜόρφραν
Creirwy
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην ουαλική κελτική μυθολογία, η Κέριντγουεν είναι μάγισσα, μητέρα του Ταλιέσιν, του Μόρφραν και μιας όμορφης κόρης, της Crearwy. Σύζυγός της είναι ο Tegid Voel.

Ο Μόρφραν ήταν ανατριχιαστικά άσχημος, οπότε η Κέριντγουεν προσπάθησε να του δώσει σοφία. Σε ένα μαγικό καζάνι ξεκίνησε να φτιάχνει ένα φίλτρο σοφίας, που θα χρειαζόταν ένα χρόνο και μια μέρα για να ετοιμαστεί. Ο τυφλός Μόρντα κρατούσε αναμμένη τη φωτιά κάτω από το καζάνι, ενώ ο Γκουίον, ένα μικρό αγόρι, ανακάτευε το μείγμα. Οι πρώτες τρεις σταγόνες από το μείγμα αυτό έδιναν σοφία και το υπόλοιπο ήταν δηλητήριο. Ανακατεύοντας το φίλτρο, τρεις καυτές σταγόνες έπεσαν πάνω στο χέρι του Γκουίον, ο οποίος ενστικτωδώς από τον πόνο έβαλε το χέρι στο στόμα του, αποκτώντας έτσι μεγάλη σοφία και γνώση.

Η Κέριντγουεν κυνήγησε τον Γκουίον. Αυτός μεταμορφώθηκε σε λαγό κι εκείνη έγινε σκύλος. Αυτός έγινε ψάρι κι έπεσε σε ένα ποτάμι κι εκεί έγινε ενυδρίδα. Μεταμορφώθηκε σε πουλί κι εκείνη τον κυνήγησε σαν γεράκι. Τελικά, ο Γκουίον μεταμορφώθηκε σε ένα σπόρο καλαμπόκι κι η Κέριντγουεν έγινε κότα και τον έφαγε. Όταν έμεινε έγκυος, η Κέριντγουεν ήξερε πως θα γεννιόταν ο Γκουίον, γι' αυτό αποφάσισε να σκοτώσει το βρέφος. Όταν γεννήθηκε, όμως, ήταν τόσο όμορφος που δεν μπορούσε να το κάνει κι έτσι τον πέταξε στον ωκεανό. Το βρέφος σώθηκε κι έγινε ο θρυλικός βάρδος Ταλιέσιν.