Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπράιαν Ντένεχι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπράιαν Ντένεχι
Ο Μπράιαν Ντένεχι το 1988.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Brian Dennehy (Αγγλικά)
Γέννηση9 Ιουλίου 1938
Μπρίτζπορτ, ΗΠΑ Country flag
Θάνατος15 Απριλίου 2020 (81 ετών)
Αιτία θανάτουσήψη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταCountry flag Αμερικανική
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κολούμπια, Chaminade High School[1] και Δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ
Ιδιότηταηθοποιός, σεναριογράφος[2], τηλεοπτικός παραγωγός, σκηνοθέτης τηλεόρασης και στρατιωτικός
ΤέκναKathleen Dennehy και Elizabeth Dennehy
Είδος τέχνηςΚινηματογράφος, θέατρο, τηλεόραση
ΒραβεύσειςΧρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερος ηθοποιός σε μίνι σειρά ή τηλεταινία
2001 Arthur Miller's Death of a Salesman
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπράιαν Ντένεχι (Brian Manion Dennehy, 1938-2020) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Ο Ντένεχι γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1938 στο Μπρίτζπορτ της πολιτείας Κονέκτικατ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση είχε το 1977 στην ταινία «Αναζητώντας τον κύριο Γκούντμπαρ». Το 1983 πρωταγωνίστησε στο θρίλερ «Έγκλημα στο Γκόρκι Παρκ» του Μάικλ Άπτεντ δίπλα στους Γουίλιαμ Χερτ και Λι Μάρβιν. Στο θρίλερ «Θανατηφόρα Εφφέ» (1986) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Μπράιαν Μπράουν. Μια από τις γνωστότερες του εμφανίσεις είχε το 1987 στην καλλιτεχνική ταινία «Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ όπου υποδύθηκε τον βαριά άρρωστο μελλοθάνατο αρχιτέκτονα Κράκλαϊτ.

Το 2005 είχε εμφάνιση στο θεατρικό έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» στο Lyric Theatre του Λονδίνου.

Ο Ντένεχι παντρεύτηκε το 1959 την Τζούντιθ Σεφ. Αφού πήρε διαζύγιο το 1974, παντρεύτηκε το 1988 την Τζένιφερ Άρνοτ. Έχει τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Η κόρη του Ελίζαμπεθ Ντένεχι είναι επίσης ηθοποιός.

Ο Ντένεχι απεβίωσε στις 15 Απριλίου 2020.

Φιλμογραφία (επιλεγμένη)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 1978: A Death in Canaan
  • 1979: 10
  • 1982: Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα
  • 1983: Έγκλημα στο Γκόρκι Παρκ
  • 1983: Never Cry Wolf
  • 1984: The River Rat
  • 1985: Σιλβεράντο
  • 1985: Κοκούν
  • 1986: Θανατηφόρα Εφφέ
  • 1986: Legal Eagles
  • 1987: Best Seller
  • 1987: Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα
  • 1988: Χωρίς Φραγμό
  • 1989: Αθώος μέχρις Αποδείξεως του Εναντίου
  • 1991: Θανατηφόρα Εφφέ ΙΙ
  • 1996: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
  • 2005: Επίθεση στο Σταθμό 13
  • 2006: Το Καρφί
  • 2007: Ρατατούης
  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.