Μπερτινιανά Χρονικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Μπερτινιανά Χρονικά (Annales Bertiniani) ή Χρονικά του Αγίου Μπερτίνου είναι ένα φραγκικό χρονικό που βρέθηκε στη Μονή του Αγίου Μπερτίνου, απ’ όπου οφείλει και το όνομά του. Αφηγείται τα γεγονότα των ετών 741 έως 882 στον τότε γερμανικό κόσμο, όμως πρωτότυπα είναι μόνο τα τμήματα από το 830 και μετά - τα χρόνια πριν το 830 περιγράφονται συνοπτικά και αποτελούν συρραφή άλλων πηγών. Είναι γραμμένο στα Λατινικά από πολλούς συγγραφείς, σύγχρονους της εποχής που καλύπτει αναλυτικά (μεταξύ αυτών αναφέρεται και ο Χίνκμαρ της Ρέμς).

Αν και τα περισσότερα γεγονότα που περιγράφει απαντώνται και σε άλλες μαρτυρίες, το χρονικό αποτελεί μία από τις ελάχιστες πηγές για τη μελέτη της ιστορίας των Βαράγγων κατά την περίοδο του Χαγανάτου των Ρως. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο του έτους 839 γίνεται αναφορά σε κάποια φυλή των Βίκινγκ που συνοδευόταν από πρέσβεις του βυζαντινού αυτοκράτoρα Θεόφιλου και συναντήθηκε με τον βασιλιά Λουδοβίκο κοντά στο Μάιντς.

Μιλώντας με τον φράγκο βασιλιά, είπαν πως το όνομα της φυλής τους ήταν Ρως και ζούσαν ανατολικά της Βαλτικής (δεν αναφέρεται έτσι στο πρωτότυπο), αλλά κατάγονταν από τη Σουηδία και ο αρχηγός τους έφερε τον τίτλο του χαγκάν. Στην ερώτηση πώς βρέθηκαν στα εδάφη του, απάντησαν ότι επέστρεφαν στη γη τους από την Κωνσταντινούπολη. Φοβήθηκαν όμως να διαβούν τις στέππες που κατοικούν βάρβαροι (ενν. τους Μαγυάρους) και προτίμησαν να περάσουν μέσα από τα φραγκικά εδάφη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Monumenta Germaniae Historica. Στην κατηγορία Scriptores / Scriptores rerum Germanicarum in usum scholarum separatim editi / Annales Bertiniani βρίσκεται πλήρης η έκδοση του Γκέοργκ Βάιτς (Ανόβερο, 1883) σε μορφή ψηφιακής απεικόνισης.